Buitenland

Nieuw rapport: westerse inlichtingendiensten betrokken bij terroristische aanslagen

Help mee door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een nieuw rapport onthult dat westerse inlichtingendiensten betrokken zijn geweest bij aanslagen van terreurgroepen in Afrika.

Op 16 januari 2013 werd een aardgasinstallatie ten westen van de Algerijnse stad In Amenas aangevallen door tientallen islamitische extremisten die werknemers gijzelden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het Algerijnse leger bestormde de installatie drie dagen later, op 19 januari. De bezetting en de aanval kostte aan 32 gijzelnemers en tenminste 48 gegijzelden het leven.

Zwaarste aanval

Het was de zwaarste aanval op westerlingen sinds de terreuraanslagen in Londen van juli 2005.

Professor Jeremy Keenan van de Queen Mary University of London doet al jaren onderzoek naar de gijzeling in In Amenas.

Drie van de terroristen die uit In Amenas konden ontsnappen, werden later opgepakt door het Algerijnse leger.

Betrokken

Op de dag van de arrestatie vloog hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper naar Algiers, volgens Keenan om te vermijden dat de geheime samenwerking tussen het Westen en de Algerijnse geheime dienst DRS in de openbaarheid zou komen.

In maart verschijnt er een rapport waaruit zal blijken dat de DRS de afgelopen 25 jaar achter bijna alle terreurgroepen en aanslagen in de regio zat en dat westerse inlichtingendiensten erbij betrokken waren.

Keenan schreef meerdere boeken over de clandestiene samenwerking tussen westerse en Algerijnse inlichtingendiensten.

Witte Huis

Kort nadat George W. Bush het Witte Huis had betreden nodigde hij de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika al uit in Washington.

Bush wist namelijk dat Algerije op zoek was naar een wapenleverancier en de president van het olierijke Algerije wist dat Bush op zoek was naar een partner in Noord-Afrika.

Tot de aanslagen van 9/11 ontmoetten de VS en Algerije elkaar minstens zes keer op het allerhoogste niveau, aldus Keenan.

Slechts twee

Op 9/11 kregen slechts twee burgervluchten toestemming om het Amerikaanse luchtruim te verlaten, waarvan één met het hoofd van de DRS.

In de zomer van 2002 mochten de Amerikaanse inlichtingendiensten de samenwerking met de DRS op poten gaan zetten.

De haviken onder leiding van toenmalig minister van Defensie Donald Rumsfeld wilden meer Amerikaanse troepen op Afrikaans grondgebied inzetten.

Uit te lokken

Keenan: “Maar hoe rechtvaardig je een strijd tegen extremistische moslims in West-Afrika als er in West-Afrika geen extremistische moslims zijn?”

Rumsfeld richtte vervolgens een orgaan op dat wereldwijd geheime black operations zou opzetten om reacties van ’terreurgroepen’ uit te lokken.

In februari 2003 liet de groep van Rumsfeld 32 Duitse en Oostenrijkse toeristen ontvoeren onder leiding van een agent van de DRS.

Mediacampagne

Er werd, zo zal blijken uit het rapport, ook een mediacampagne op touw gezet waarin de Sahara ‘een terreurmoeras’ werd genoemd dat moest worden ‘drooggelegd’.

De westerse media deden precies waarop de haviken hadden gehoopt: de ‘terreur’ in Afrika moest worden bestreden.

Amerikaanse troepen werden naar Afrika gestuurd en tegelijkertijd steeg de Algerijnse olie-expert naar de VS.

Mali

Keenan beschrijft verder tot in detail hoe Amerika en de DRS in Mali de Toeareg-rebellie op poten zetten.

Dankzij getuigenissen van gevluchte Al Qaida-strijders kon Keenan de betrokkenheid van westerse inlichtingendiensten vaststellen.

[MO]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Quasimodo
Quasimodo
7 jaren geleden

De sterke landen doen echt ALLES om hun belangen (of die van hun elites) te behartigen. Niks nieuws dus.

Loki
Loki
7 jaren geleden

Dus we kunnen tevens stellen dat de rally Parijs-Dakar door toedoen van Rumsfeld, Bush en Algerije niet meer kon worden gereden wegens terrorisme in de regio. Hoe lang accepteren we dit nog?
Niemand pakt dit gespuis op wegens terrorisme.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Het hele establishment Waar Trump tegen in opstand komt, en welke Trump op alle mogelijke wijze de voet tracht dwars te zetten is door en door verrot en is dat ook altijd geweest. Bewijs daarvoor is dat de wereld altijd in oorlog is geweest, altijd ten bate van de elite die alleen maar rijker en machtiger werd. Ook : can we change ? yes we can-Obama werkte daar driftig aan mee. Hij vocht meer oorlogen uit dan welke president uit het verleden dan ook. Als er iemand gefaald heeft en dus zijn mond zou moeten houden is hij het wel.

Richard
Richard
7 jaren geleden

Gladio 2 is op volle sterkte.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x