Gezondheid

Wetenschap bevestigt: kunstmatige zoetstoffen zijn niet goed voor je

Help anderen door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Steeds meer mensen vervangen suiker door kunstmatige zoetstoffen. Of dat resulteert in een betere gezondheid staat ernstig ter discussie.

In een opiniestuk in het tijdschrift Trends in Endocrinology & Metabolism wordt verrassend bewijs van de negatieve invloed van kunstmatige zoetstoffen op de gezondheid tegen het licht gehouden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Uit het stuk blijkt dat alle zoetstoffen slecht zijn, ook de varianten zonder calorieën. “Het is niet ongewoon dat mensen te horen krijgen dat kunstmatige zoetstoffen gezond zijn en helpen bij het afvallen,” zei auteur Susan E. Swithers van de Purdue-universiteit in de Amerikaanse staat Indiana. “Je zou denken dat light frisdranken minder problematisch zijn dan gewone drankjes, maar dat blijkt niet zo te zijn.”

Metabole stoornissen

De consumptie van gezoete frisdrank is gelinkt aan obesitas, diabetes type 2 en metabole stoornissen, die kunnen leiden tot hartziektes of beroertes. Om die reden stappen steeds meer mensen over op kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharine, die honderden keren zoeter zijn dan suiker, maar weinig tot geen calorieën bevatten.

Diverse studies hebben echter aangetoond dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen ook wordt geassocieerd met obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Eén drankje met een kunstmatige zoetstof per dag kan het risico op gezondheidsproblemen al verhogen.

Genotscentra

Ook blijkt dat mensen die regelmatig kunstmatige zoetstoffen consumeren anders reageren op zoete smaken. De activatiepatronen in de genotscentra van het brein worden dusdanig aangetast dat er een soort oneindig verlangen naar zoetigheid ontstaat.

Tijdens studies bij muizen en ratten is aangetoond dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen de reactie op zoete smaken verdooft, waardoor de dieren zich vervolgens tegoed doen aan calorierijke zoetigheden en flink aankomen.

Kunstmatige zoetstoffen verhogen het risico op gezondheidsproblemen en versterken mogelijk de negatieve effecten van suiker. Smithers concludeert: “Beperk niet alleen de inname van suikers, maar ook die van alle andere zoetstoffen.”

Overigens wordt aspartaam, de bekendste zoetstof, gemaakt van poepbacteriën.

Bron: Eurekalert.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Willem Landman
Willem Landman
10 jaren geleden

Ik heb het onderzoek globaal gelezen en de resultaten bekeken, en zie ook dat er onderzoek is gedaan met relatief kleine groepen en dat de resultaten enigszins variëren… Er zijn inderdaad genoeg redenen om te geloven dat zoetstoffen niet goed zijn voor de gezondheid, maar er is nog onvoldoende bewijs geleverd. Bij voldoende bewijs tegen een bepaalde stof worden de E-nummers verboden gemaakt.

Aspartaam is een goed voorbeeld hiervan. Er wordt dan wel vermoed dat het kankerverwekkend is, maar op het onderzoek dat dit suggereert is later teruggekomen en toen bleek dat de ratten waar dit op is getest uit één familie kwamen en een kanker-veroorzakend gen bevatten..

Gewoon zo veel mogelijk natuurlijke producten consumeren en kritisch blijven 🙂

roepie de poepie
roepie de poepie
10 jaren geleden

dementie is niet voor niks meer schering dan inslag?
en vaataandoeningen etc, ca?

Arno
Arno
10 jaren geleden

Frankrijk en Italië vertrouwen de zoetstof aspartaam (E951) niet langer en overwegen het gebruik van de zoetstof drastisch in te perken. Hopelijk worden hier in Nederland meer mensen zich er van bewust dat aspartaam slecht is.

Pablo
Pablo
10 jaren geleden
Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x