Het Complot

Red de gnostici: de mysterieuze Mandaeërs

Help mee door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zelden wordt verwezen naar de Mandaeërs of Sabiërs, omdat ze over het algemeen weinig interesse hebben in politiek en macht en hun heilige geschriften veelal geheim zijn gehouden.

Ze leven voornamelijk in het grensgebied tussen Iran en Irak. Ze zijn waarschijnlijk nog maar met enkele duizenden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Na de Tweede Golfoorlog en de daarop volgende drooglegging van de Irakese moerassen is het aantal Mandaeërs in Irak sterk teruggelopen.

Ginza Raba

Velen van hen wonen sindsdien in Syrië, waar het ook niet goed gaat. De Mandaeërs kennen zeer oude tradities, die volgens sommigen teruggaan tot de tijd van Sumerië.

De term ‘mandaeërs’ is afgeleid van menda, wat kennis betekent. De Mandaeërs worden ook wel als gnostici gezien, mensen die mystieke, geheime en verborgen kennis bezitten. Ze erkennen een aantal profeten, waaronder Adam, Seth, Sem en Johannes de Doper.

De Mandaeërs stellen dat Abraham, Mozes, Jezus en Mohammed valse profeten waren. Het zijn veelal handelaren in goud en zilver. Sinds de veranderingen in Irak worden ze lastiggevallen door islamitische extremisten. Honderden jaren deden de Mandaeërs alsof ze christenen onder Johannes de Doper waren zodat ze vervolging door christelijke of islamitische heersers ontliepen.

Hun belangrijkste heilige boek is de Ginza Raba (De Grote Schat), een boek dat net als het boek van Johannes en de Qolasta (het gebedsboek) in de zevende of achtste eeuw is samengesteld. Door het op schrift stellen van hun geloof verkregen de Mandaeërs de status van boekvolk.

De Ginza Raba bevat onder meer de volgende legende:

De melki en de ‘uthri, 12.000 in aantal, wensten Melek Ziwa (de Koning van Licht) te zien, de grote god van alles, omdat ze allemaal een vraag hadden over de gecreëerde wereld zoals ‘Waarom zijn de bomen groen?’, ‘Waarom gebeurt dit en waarom gebeurt dat?’, enzovoorts. Ze gingen aan boord van toestellen die op schepen leken en die opstegen vanaf Awathur tot ze de hoogste hemel bereikten. Toen ze in de hoogste hemel waren, werden ze verblind door een licht en vielen ze op hun gezicht. Alleen Hiwel Ziwa, die bij ze was, bleef overeind.

Astrologie speelt naar verluidt een belangrijke rol in het geloof en de cultuur van de Mandaeërs. Ze menen dat de beweging van sterren en planeten een grote invloed op ons leven heeft. Duizenden jaren leefden ze vreedzaam in Mesopotamië tot ze recentelijk min of meer werden verdreven.

Anunnaki

De Mandaeërs geloven ook in Grote Mensen die van de sterren kwamen en hun verre Sumerische voorouders het één en ander leerden over beschaving. De Anunnaki? In Mesopotamië zijn Sumerische graveringen gevonden waarop de Anunnaki de aarde bereiken in onbekende vliegende objecten. Op het moment van de aanslagen op 11 september 2001, die onder meer hebben geleid tot de inval in Irak, lagen de kelders van het WTC vol met Sumerische kleitabletten.

Wat weten de Mandaeërs wat wij niet weten? In 2007 riep hoogleraar Nathaniel Deutsch de regering Bush in een opiniestuk in The New York Times op om de Mandaeërs bescherming te bieden.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
AwE130
AwE130
10 jaren geleden

De geschiedenis van Babylon, een documentaire over het gebied waar het allemaal begon volgens vele.
http://www.de-waarheid-sorry.nl/index.php/de-oudheid/58

ik
ik
10 jaren geleden

Klik op deze link en je krijgt gratis het ebook het heilige boek der gevallen engelen.Dit boek komt uit de lijst van de Index “librorum prohibitorum” (lijst van verboden boeken) uit het Vaticaan of kortweg Index was een uiteindelijk door de Paus vastgestelde lijst van boeken die katholieken niet mochten lezen omdat ze door de rooms-katholieke Kerk verwerpelijk werden geacht. Het is strikt verboden dit boek te lezen sinds 1200 jaar, u bent schuldig gevonden door Congregatie van geloofleer als u dit boek nu verder leest! De boodschappen of verhaal van dit boek komt uit de geheime leer van de Thora (Kabbalisten) en uit de oud Sumerische kleitabletten en Egyptische geschriften. Het is het Heilige Boek der Gevallen Engelen.
Heel erg interesant en leuk om te lezen.
http://www.findingvoicesradio.com/index.php/e-boeken/510-het-heilige-boek-der-gevallen-engelen-gratis-e-book

uwo
uwo
10 jaren geleden

waar kan je de Ginza Raba vinden? is die er ook in het Nederlands?

uwo
uwo
10 jaren geleden

hallo? is daar iemand?

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x