
Zelden wordt verwezen naar de Mandaeërs of Sabiërs, omdat ze over het algemeen weinig interesse hebben in politiek en macht en hun heilige geschriften veelal geheim zijn gehouden.
Ze leven voornamelijk in het grensgebied tussen Iran en Irak. Ze zijn waarschijnlijk nog maar met enkele duizenden.
Na de Tweede Golfoorlog en de daarop volgende drooglegging van de Irakese moerassen is het aantal Mandaeërs in Irak sterk teruggelopen.
Ginza Raba
Velen van hen wonen sindsdien in Syrië, waar het ook niet goed gaat. De Mandaeërs kennen zeer oude tradities, die volgens sommigen teruggaan tot de tijd van Sumerië.
De term ‘mandaeërs’ is afgeleid van menda, wat kennis betekent. De Mandaeërs worden ook wel als gnostici gezien, mensen die mystieke, geheime en verborgen kennis bezitten. Ze erkennen een aantal profeten, waaronder Adam, Seth, Sem en Johannes de Doper.
De Mandaeërs stellen dat Abraham, Mozes, Jezus en Mohammed valse profeten waren. Het zijn veelal handelaren in goud en zilver. Sinds de veranderingen in Irak worden ze lastiggevallen door islamitische extremisten. Honderden jaren deden de Mandaeërs alsof ze christenen onder Johannes de Doper waren zodat ze vervolging door christelijke of islamitische heersers ontliepen.
Hun belangrijkste heilige boek is de Ginza Raba (De Grote Schat), een boek dat net als het boek van Johannes en de Qolasta (het gebedsboek) in de zevende of achtste eeuw is samengesteld. Door het op schrift stellen van hun geloof verkregen de Mandaeërs de status van boekvolk.
De Ginza Raba bevat onder meer de volgende legende:
De melki en de ‘uthri, 12.000 in aantal, wensten Melek Ziwa (de Koning van Licht) te zien, de grote god van alles, omdat ze allemaal een vraag hadden over de gecreëerde wereld zoals ‘Waarom zijn de bomen groen?’, ‘Waarom gebeurt dit en waarom gebeurt dat?’, enzovoorts. Ze gingen aan boord van toestellen die op schepen leken en die opstegen vanaf Awathur tot ze de hoogste hemel bereikten. Toen ze in de hoogste hemel waren, werden ze verblind door een licht en vielen ze op hun gezicht. Alleen Hiwel Ziwa, die bij ze was, bleef overeind.
Astrologie speelt naar verluidt een belangrijke rol in het geloof en de cultuur van de Mandaeërs. Ze menen dat de beweging van sterren en planeten een grote invloed op ons leven heeft. Duizenden jaren leefden ze vreedzaam in Mesopotamië tot ze recentelijk min of meer werden verdreven.
Anunnaki
De Mandaeërs geloven ook in Grote Mensen die van de sterren kwamen en hun verre Sumerische voorouders het één en ander leerden over beschaving. De Anunnaki? In Mesopotamië zijn Sumerische graveringen gevonden waarop de Anunnaki de aarde bereiken in onbekende vliegende objecten. Op het moment van de aanslagen op 11 september 2001, die onder meer hebben geleid tot de inval in Irak, lagen de kelders van het WTC vol met Sumerische kleitabletten.
Wat weten de Mandaeërs wat wij niet weten? In 2007 riep hoogleraar Nathaniel Deutsch de regering Bush in een opiniestuk in The New York Times op om de Mandaeërs bescherming te bieden.
Gerelateerd:
- Honderden Soemerische kleitabletten in kelder WTC op 9/11
- Michael Tellinger: de Anunnaki en verborgen technologie (video)
- Bahreinse archeologen leggen één van de oudste beschavingen bloot
- Uruk en Anu, vader en koning van de Anunnaki
- De Anunnaki waren hier! (video)
Waarheid, wat is werkelijk waar? – Channeling 23-08-2022
Pro-EU-filmpje Frans Timmermans leidt tot grote ergernis. Kijk wat deze journalist over hem te zeggen heeft
Bijna 100 leerlingen van Peruaanse spookschool ‘bezeten door demonen’
Hierna zul je nooit meer hetzelfde kijken naar terroristische aanslagen
Medicine Hat is eerste Canadese stad zonder daklozen: “Dit is de meest humane manier om mensen te behandelen”
Gevaccineerde kinderen zijn kanaries in de kolenmijn: ‘Dit is een dramatisch gegeven’
De Ruttes, de Ollongrens, de Timmermansen, ze zijn bang voor wat er komen gaat. Vrouw schrijft bijdrage voor de strijd tegen de politieke elite
Nederlandse problemen zijn in het buitenland al opgelost
Duitse journalist schrijft vernietigend boek over westerse interventies. Zie hier wat de pers je niet vertelt