CoronaMens en Dier

‘Wetenschappers’ die in de bres springen voor Jaap van Dissel ‘buitengewoon innig verstrengeld met Big Pharma’

Help mee door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

De politiek moet opkomen voor wetenschappers en hun een veilige werkomgeving bieden, zei minister Robbert Dijkgraaf tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij reageerde daarmee op een ingezonden brief van honderden ‘wetenschappers’ in de Volkskrant.

Zij namen het in de brief op voor RIVM-baas Jaap van Dissel, die vorige week door FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren werd beschuldigd van corruptie.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Ironisch genoeg opende diezelfde Dijkgraaf in 2020 nog frontaal de aanval op Van Dissel en het OMT. Hij ondertekende een manifest waarin werd opgeroepen de vermenging van wetenschappelijk advies en beleidsadvies te stoppen. Het kan verkeren.

Lijkt wel een afgesproken offensief

Er komt veel kritiek op de brief. “De leden van het OMT slaan terug: er is maar één waar geloof, de anderen zijn ketters die mensenlevens op hun geweten hebben. Zou een krant als de Volkskrant dit religieuze fundamentalisme niet in perspectief moeten zetten?” vraagt wetenschapsfilosoof Martijntje Smits.

“Ik en andere wetenschappers voelen ons niet vertegenwoordigd door het standpunt van Marc Bonten, Marion Koopmans en Robbert Dijkgraaf,” stelt arts Jona Walk. “Juist het mengen van wetenschap en politiek tijdens corona bedreigt het vertrouwen in de wetenschap en het functioneren van de democratische rechtsstaat.”

Freelance journalist Eva Munnik voegt toe: “Lijkt wel een afgesproken offensief. Wetenschappers en kabinetsleden die aandacht zoeken over de woordkeuze van een kleine politieke partij. En nergens gaat het meer over de aanleiding: het kabinet dat wetenschappers vraagt hun adviezen aan te passen en daarover liegt.”

Follow the money

Neuroloog Jan Bonte heeft de lijst van ondertekenaars onder de loep genomen. “Heel lang, maar ik pik er twee uit die ik uit de neurologie ken. En dan kijk ik even naar de conflicterende belangen en de innige banden met de farmaceutische industrie.”

Onder meer Bas Bloem, hoogleraar neurologie van het Radboudumc, ondertekende de brief. Hij zat in de wetenschappelijke adviesraad van de Italiaanse farmaceut Zambon.

Van Dissel krijgt daarnaast steun van Michael D. Ferrari, hoogleraar neurologie van het LUMC. Hij kreeg onderzoeksgeld van of deed advieswerk voor onder meer AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Merck, Pfizer en Johnson & Johnson.

“Dit zijn er maar twee, maar ik heb er veel meer gezien die buitengewoon innig verstrengeld zijn met Big Pharma,” aldus Bonte. Tegen Dijkgraaf zegt de neuroloog: “Follow the science? Of misschien toch maar beter follow the money.”

Eerder bleek dat OMT-lid Bonten zijn connectie met Pfizer en AstraZeneca had verzwegen.

4.9 85 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

54 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

De ene leugenaar dekt de andere in en big pharma kan lustig met het geld blijven strooien door de verdiensten van het door de leugenaars gepromote “vaccin”. En zo is de cirkel weer rond.

T,A
T,A
1 jaar geleden

HEERLIJK DAT ONTMASKEREN VAN AL DIE CORUPTIE.:-)))

Charlotte
Charlotte
1 jaar geleden

Praktisch follow the money 💷, niks anders! 😡

Linda
Linda
1 jaar geleden

Niet meer te vinden op de zwarte lijst !
Hoezo niet besmeurd met falen en corruptie! En dood door schuld!

Back to top button
54
0
We lezen graag je reactie!x