Homepagina » Natuur en Milieu » Wetenschappers ontdekken waarom gletsjers Groenland smelten. De reden is niet wat je zou denken
Wetenschappers ontdekken waarom gletsjers Groenland smelten. De reden is niet wat je zou denken

Wetenschappers ontdekken waarom gletsjers Groenland smelten. De reden is niet wat je zou denken

Onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat gletsjers op Groenland smelten als gevolg van warmte die uit het binnenste van de aarde ontsnapt.

Door deze warmte uit de aarde beginnen de gletsjers langzaam maar zeker richting de zee te glijden.

“In het noordoosten van Groenland bevinden zich verschillende geisers waar het water temperaturen van 60 graden Celsius bereikt,” zei hoofdonderzoeker Soren Rysgaard van de Universiteit van Aarhus in Denemarken.

Glijden

“Er is veel ondergrondse geothermische activiteit in het gebied,” voegde hij toe.

Op het moment dat warmte vrijkomt onder een fjord, bereikt die warmte ook de onderste delen van de gletsjers.

Dit betekent dat de gletsjers van onderen smelten en dus gemakkelijker over het terrein glijden terwijl ze zich richting de zee verplaatsen.

Geen twijfel

“Er is geen twijfel over mogelijk dat de warmte uit het binnenste van de aarde de verplaatsing van het ijs beïnvloedt,” zei professor Rysgaard.

“We denken dat onder een groot deel van de ijskap in het noordoosten van Groenland warmte uit de aarde ontsnapt,” vervolgde hij.

Het onderzoek is verschenen in het gerenommeerde blad Scientific Reports.

Record

Afgelopen jaar werden in de zomer boven westelijk Groenland temperaturen tot -36 graden Celsius gemeten. Op de Groenlandse ijskap werd in juli een temperatuur van -33 graden gemeten.

“Niet eerder was het in juli in Groenland zo koud!” schreef weerman Jan Visser toen. “Het record stond op -30,7 graden in 1982.”

De hoeveelheden sneeuw waren al sinds het najaar van 2016 ruimschoots boven normaal, voegde hij toe.

[Aarhus University]


Vond je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

39 reacties

 1. @eksegese,
  Tja, slecht nieuws ja voor die idioten welke geloven dat een gas wat voor 0,3% voorkomt in het geheel (ongeveer!!) ook maar enige invloed heeft op het klimaat. Invloed hebben hooguit de “niet bestaande” chemtrails maar goed, zand erover.
  Feit is dat dit nieuws waar is wat toch wel zeldzaam genoemd mag worden, heb dit over die warmte welke van onder naar boven komt reeds medio vorig jaar ergens gelezen op het net.

  Maarrrrrr, feit is ook beste, dat de belastingheffing gewoon doorgaat en dat is voor mij het zoveelste keiharde bewijs dat het absoluut niet gaat om de fake opwarming van de aarde naar een sprookje van Gore Ali maar om dit ordinaire gedoe van Rutte en zijn 40 rovers echter…..er is iets aan te doen, maar daarvoor zal men echt vanuit zijn luie stoel en vanachter het toetsenbordje moeten uitkomen.

  Gegroet,

  Gladiator

  30 likes
  • [ dat is voor mij het zoveelste keiharde bewijs ]
   Professor Rysgaard heeft alleen maar gezegd dat naast global warming van de lucht en het water óók aardwarmte zorgt voor smelten van het ijs.

   En als 0.3% CO2 voor jou te klein is om invloed uit te oefenen, dan zal 0,1% aluminiumzouten in een vaccin dus al helemaal geen probleem moeten zijn.

   9 likes
   • @Frans2

    Volgens de overheid is het weinige aandeel aluminium in vaccins geen probleem, dan zal het beperkte aandeel CO2 ook weinig problemen opleveren, hooguit het ‘probleem’ dat de plantjes er heel goed van kunnen gedijen.

    De overheid heeft waarschijnlijk even tijd nodig om wakker te worden dat CO2 een heel belangrijk stofje is voor het leven op deze planeet en de mens daarnaast weinig tot geen invloed heeft op het klimaat. Het gekke is dat de overheid en politiek stelselmatig onderzoeken negeren van wetenschappers die aantonen dat de mens, wat de CO2 uitstoot betreft, geen invloed heeft op de opwarming van de aarde.

    Hier op de Canarische eilanden bijv. is het de laatste jaren kouder aan het worden en is er van de aardopwarming weinig te merken. Dat de dramatische ontbossing wereldwijd wel van invloed is, daar hamert men liever niet, want de houtindustrie en landbouw levert in veel opzichten honderden miljarden op, net als de klimaatleugen honderden of zelfs duizenden (toekomstige) miljarden oplevert. En zo’n gigantische vette kluif laat men uiteraard niet liggen en zorgt ervoor dat de wereldwijde werkgelegenheid en zakkenvullerij door multinationals en banken zijn ongestoorde beloop kent. Daar wil men opzeker de vuige leugen voor in stand houden en verdedigen tot het bittere eind. Hetzelfde geldt voor de medische-, farmaceutische-, voedsel-, olie,- en oorlogsindustrie met hun vele leugens daaromtrent.

    29 likes
    • De wetenschappers en ook overheden gaan stelselmatig af op degelijke onderzoeken in degelijke tijdschriften gepubliceerd met degelijke peer review.
     “Talloze” kan slaan op 100, maar slaat vervolgens nergens op als er 10.000 onderzoeken zijn die de invloed van CO2 wél aantonen.

     En er kunnen inderdaad miljarden verdiend worden aan een wereld met lagere CO2 (die ook nog eens veel schoner is en beter kansen aan arme landen biedt). Net als de miljarden die Big Oil verdient door te ontkennen dat CO2 een issue is met behulp van wetenschappers die veelal eerst voor Big Tobacco werkten.

     6 likes
     • heb je al eens gezien wat die zogenaamde ‘groene’ of ‘ecologisch verantwoorde’ uitvindingen voor schade aanrichten aan de derdewereldlanden????? de honderden en honderden vierkante kilometers aan tropische bossen, gronden, al hetgeen er in leeft, mens en dier gelijk, dat verziekt wordt door de chemische producten benodigd om de zeldzame metalen uit de grond te halen die nodig zijn om onze zogenaamde ‘groene’ speeltjes (windmolens, hybridewagens, electrische wagens, gsms……) te doen werken????
      maar ik veronderstel dat dat een ver van je bed schow is…en zolang je je maar in je ‘morele goedvoelerij’ kunt blijven rondwentelen….who cares niewaar????

      6 likes
     • [ maar ik veronderstel dat dat een ver van je bed schow is…en zolang je je maar in je ‘morele goedvoelerij’ kunt blijven rondwentelen….who cares niewaar???? ]

      Stropop. Je veronderstelt dat ik de vernietiging van oerwouden e.d. niet erg vindt, maar waar heb ik dat gezegd? Nergens.

      4 likes
     • Gelukkig brengt delven van gas en olie geen schade met zich mee en worden er geen oorlogen om gevoerd. Vraag maar aan bijvoorbeeld Groningers, Nigerianen en Irakezen. Oh wacht…

      1 likes
   • ik hoop dat ze jouw helemaal plat spuiten met vaccins zodat je kerngezond door het leven gaat en 150 jaar oud word.

    fff

    6 likes
    • Hé Vladi, alweer geen argumenten maar slechts verwensingen?

     6 likes
     • ik heb je vaak genoeg beargumenteerd toen je daar uitdrukkelijk
      om vroeg,daar je nergens op reageerde behalve dat je als een psychopaat/trol bleef herhalen dat ik met argumenten moest komen,kon ik niets anders dan concluderen dat ik met een psychopaat/trol te maken heb.

      vandaar de verwensingen zoals jij dat zo mooi noemt.

      je vraag kan dan ook niets anders dan retorisch zijn,of je hebt het verstand van een pindanoot.

      heb ik dit genoeg voor je beargumenteerd of moet ik met argumenten komen?LOL

      fff

      5 likes
     • waar verwens ik je iets?
      hoop ik niet dat je kerngezond door het leven gaat en 150 jaar oud word?

      gezien jouw reactie heb ik toch het vermoeden dat je een beetje twijfelt aan vaccins.

      fff

      3 likes
   • Beste

    Je vergeet erbij te vermelden dat er in vaccins ook vele metalen zitten die zeer schadelijk zeer voor onze gezondheid! Vaccins worden zelfs heden ten dage gelinkt één van de oorzaken te zijn inzake autisme.

    Het bestaan van chemtrails is al langer bekend.
    Trouwens Co2 worden door onze fauna opgenomen.

    Namaste

    5 likes
    • ‘Het bestaan van chemtrails is al langer bekend.

     Chemtrails bestaan alleen in de hoofden van leken die geen professioneel verstand hebben van lucht- en ruimtevaarttechniek (mijn vak). Alle filmpjes, foto’s en verhalen die als chemtrial bewijs worden gepresenteerd kan iedere serieuze expert met twee vingers in de neus van A tot Z de-bunken. Ik durf er mijn huis onder te verwedden: chemtrails zijn volkomen flauwekul!

     2 likes
     • Beste, vele piloten getuigen inzake chemtrails. Case orange is dan ook in behandeld geweest bij de rechter, maar de rechtbank besliste dat de onderzoeksrechter geen bevoegdheid (had) heeft op militair domein ( Chièvre). Met andere woorden een patstelling.

      Namaste

      1 likes
  • Hahaha, Gore Ali en Rutte eh Rotte: giftige combinatie.

   1 likes
 2. Vroeger had je geen ijs op het land, het was lekker warm.
  Tevens stond de maan dichterbij en stond hij vast boven de Atlantische oceaan, waardoor daar een enorme water bult was.
  Met als gevolg; laag water op andere plaatsen.

  Deze ideale situatie is nu voorbij en daarmee zullen we moeten dealen.

  Maar we zijn in de goede richting, het word weer warmer, het ijs verdwijnt, en de maan komt dichterbij en draait al minder snel.
  Ik denk dat we op moeder natuur moeten vertrouwen en hopen dat de maan niet boven de Hollandse Noordzeekust tot stilstand komt.

  9 likes
  • [ en de maan komt dichterbij en draait al minder snel. ]

   Volgens de wetenschap gaat de maan steeds een stukje verder weg van de aarde, wat is jouw bron?

   We zien nog steeds dezelfde kant van de maan, als hij een pietsie minder snel was gaan draaien dan zouden we ook de “achterkant” van de maan gaan zien.

   7 likes
   • quotende drol,de enige constante in ´wetenschap´ is de verandering.

    waarom staat er geen camera op de maan die de aarde filmt als we toch altijd dezelfde kant zien?
    dat is wetenschap.

    nee,dom gelul over impulsmoment.

    niet miljarden kilometers ver weg bevindende sterren en een maan die zich op +- 350.000 kilometers afstand bevind tot de aarde en met een paar centimeter per jaar verder verwijderd van de aarde.

    andere ´wetenschappers´ beweren dat hij uiteindelijk kan neerstorten op aarde.
    theorieen en suggesties,meer is het niet.

    dus wetenschap is jouw bron?

    wij vliegen dus samen met het zonnetje met een kleine miljoen kilometer per uur richting de de grote aantrekker.

    een vraag aan frenske….was de maan er altijd al sinds mensen heugenenis?

    fff

    3 likes
  • @sara

   Heel interessante these. Dank daarvoor.

   3 likes
 3. Ai, dat is weer slecht nieuws voor de hysterische co2-fetisjisten en de bijbehorende belastingheffing. Nu maar even zoeken hoe we hier de mensheid weer de schuld van kunnen geven en daar weer een dikke rekening aan vasthaken.

  30 likes
  • En toch gaan we betalen. Want, ja.. wie zijn wij?

   1 likes
  • Onze pensioengelden zijn al naar Brussel overgeheveld voor een beter beheer aldaar.
   Vanaf 2019 worden er ws. geen pensioengelden meer uitgekeerd en is Noord en zuid- Holland incl. Zeeland van de landkaart verdwenen en op de zeekaart terecht gekomen, kun je ook ergens lezen!.
   Ik weet niks zelf!
   Wel dat dan Zwolle aan het strand zal liggen achter een mooie zuivere natuurlijke duinenrij.
   Mooi zo die hele Veluwe weer aan de branding van Noordzee.
   De aarde is een levend wezen en heeft zich in nood al eens eerder krachtig verzet tegen alle vernietiging veroorzaakt door geld en machtswellustelingen.
   Een zeebeving midden in de Atl. Oceaan? Een Tsunamie op de Am. Kust. NY weg?
   Een horror scenario.

   1 likes
 4. Het gerucht gaat dat het Duitse geheime ruimtevaartprogramma tijdens WOII een samenwerking is aangegaan met een ondergrondse Draco groep in Groenland. Men zou daar onder supervisie van Hans Kammler een ondergronds netwerk van tunnels en bases hebben gebouwd. Net als onder Argentinië en Antarctica.

  Ook de Amerikanen hebben in Groenland een netwerk van tunnels en bases ontwikkeld ten tijde van de koude oorlog onder de naam “Project IceWorm”.

  Volgens de officiële berichten zou de US Military er een “stad onder het ijs” hebben gebouwd met een netwerk van 3km aan tunnels op 8 meter diepte, met laboratoria, een winkel, een ziekenhuis, een bioscoop, een kapel en slaapaccomodatie voor ongeveer 200 soldaten.

  Officieel zouden deze mensen onderzoek doen naar de ijskap en naar constructiemethoden onder het ijs. Maar in werkelijkheid bleek dit slechts een maskering voor iets heel anders. Een project dat zo reusachtig was en zo geheim dat zelfs de Deense regering er niks van af wist.

  Men gebruikte het ondermeer om de haalbaarheid voor de bouw van grote nucleaire lanceerinstallaties te onderzoeken. Gericht op Rusland en haar satellieten. Uiteindelijk is er een systeem van 4000km aan ondergrondse tunnels aangelegd. Ter grootte van 3 keer het oppervlak van Denemarken met wel 600 ballistische raketten.

  Uiteindelijk zouden de Amerikanen tot de conclusie zijn gekomen dat het project niet haalbaar was als gevolg van de instabiele ijslaag die constant in beweging was. Om deze reden zijn ze ermee gestopt.

  Probleem is wel dat ze hun rommel niet volledig hebben opgeruimd en dat ze grote hoeveelheden biologisch, chemisch en radioactief afval hebben achtergelaten. Net als 200.000 liter Diesel en een onbekende hoeveelheid radioactief koelvloeistof.

  Nu wil ik niet te veel suggereren, Groenland is immers nogal groot. Bovendien heeft men deze basis in het noorden gebouwd, maar het is wel de vraag wat we er nu eigenlijk ècht van weten. Je kan je afvragen in hoeverre hier een verband is anders dan hetgeen we via de offciciële kanalen te horen krijgen.

  Uiteindelijk gaan we er wel achter komen, want als het afsmelten van de Groenlandse ijskap zo doorgaat komt de waarheid vanzelf naar boven.

  11 likes
 5. “It is a combination of higher temperatures in the air and the sea, precipitation from above, local dynamics of the ice sheet and heat loss from the Earth’s interior that determines the mass loss from the Greenland ice sheet,” explains Søren Rysgaard.

  9 likes
 6. Het effect; een rijzende zeespiegel.

  6 likes
 7. Waarom zou je de Hollandse Noordzee kust willen sparen.
  Denhaag ‘gisteren’ wordt het toch dan?

  6 likes
 8. ondertussen wordt het ene warmterecord in januari na het andere verbroken ….

  1 likes
 9. Co2 uitstoot staat los van smeltende gletsjers, maar hoop toch dat ze het voor elkaar krijgen om onze leefomgeving te zuiveren. Mensen zouden deze zinloze discussie vanuit hun ego moeten stoppen en zich richten op het leefklimaat voor onze kinderen. 1 op de 3 mensen krijgt nu enige vorm van kanker……..

  3 likes
 10. Mensen moeten voor de gein is de eerste 5 minuten van de film 2012 is bekijken . En dan is gaan vergelijken wat er nu aan de hand is !
  Je ziet de zon een dikke CME afgeven dan zie je de Maan met de aarde en dan zie je een Blauwe planeet ( Blue Kachina ?) en dan het verhaal dan de Zon de Aarde van binnenuit op aan het warmen is !!! Bijna alles wat in het begin van de film zit is aan het gebeuren .. ik hoop alleen niet dat wat aan het einde komt gaat gebeuren !!

  1 likes
 11. go with the flow…

  0 likes
 12. Drie vierde van alle werken WERKENDE !! vulkanen die hitte / warmte afgeven liggen in de oceanen. De continenten/platen zijn altijd in beweging.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

global warming

Global warming is Noord-Amerika vergeten, en klopt de voorspelling van Al Gore over Kilimanjaro?

Global warming lijkt in Noord-Amerika een sabbatical ...

gletsjer

Grootste Groenlandse gletsjer groeit sinds 2016 in rap tempo. Dit is de opmerkelijke reden

Herinnert u zich die grote Groenlandse gletsjer ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.