Homepagina » Gezondheid » Wist je dat suiker kan zorgen voor meer depressie, angst en stress?
Wist je dat suiker kan zorgen voor meer depressie, angst en stress?

Wist je dat suiker kan zorgen voor meer depressie, angst en stress?

Wetenschappers van de Emory-universiteit in Atlanta hebben aangetoond dat te veel suiker eten niet alleen leidt tot overgewicht, maar ook kan zorgen voor meer depressie, angst en stress. Fructose werd eerder al gelinkt aan diverse aandoeningen, maar blijkt nu ook de hersenen op een negatieve manier te beïnvloeden.

Vooral het veelvuldig eten van fructose tijdens de tienerjaren is bepalend voor de mentale staat op latere leeftijd. Fructose wordt gebruikt als zoetstof in voedingsmiddelen en frisdranken. Wie als tiener veel suikers binnenkrijgt, verandert de manier waarop het brein omgaat met stress. Deze verandering heeft grote gevolgen voor het gedrag. Ze worden overgevoelig voor stress, waardoor ze angstiger worden en sneller een depressie krijgen.

Het team van hoofdonderzoeker Constance Harrell gaf ratten een gewoon dieet en een fructoserijk dieet. Na 10 weken werden de knaagdieren blootgesteld aan stress door ze te laten zwemmen of door ze te verstoppen in een doolhof.

Jonge ratten die het fructoserijke dieet hadden gekregen, reageerden anders op de stresstest dan volwassen ratten. Ze produceerden meer van het stresshormoon cortisol en vertoonden angstig en depressief gedrag. Bij de ratten met het standaard dieet was dit niet het geval.

Fructose werd eerder al gelinkt aan kanker, hartziektes, dementie, hoge bloeddruk en leverschade. Het onderzoek is gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Society for Neuroscience.

[GVA]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
IIS
IIS
6 jaren geleden

Suiker zal ook een destructieve werking hebben, maar een nog slechter middel en onderschat gif is alcohol. Alcohol drinken is algemeen geaccepteerd en is het heel gewoon dat men dagelijks of op feestjes of bij familiebezoekjes even grijpt naar een gezellige fles wijn of drank. Maar alcohol is, ook in kleine hoeveelheden, ongezond en versterkt of wakkert depressies en angst gevoelens aan. Het lijkt heel onschuldig zo daags even een wijntje of biertje drinken, maar de ziekmakende effecten van drank zijn dermate groot dat je niet meer kan spreken van een onschuldig middel. Roken krijgt voortdurend slechte publiciteit en wordt gezien als het meest gezondheidsschadekijk en moet volgens velen worden verboden en is het niet langer toegestaan te paffen in eigen kroeg (biologisch en ongesausde tabak is vele malen beter, misschien zelfs gezond!?), maar alcohol is vele, vele malen schadelijker en destructiever en zorgt er voor dat lichaam en geest totaal ziek worden.

Wie stopt met drinken van alcohol, en dan ook geen enkele drup meer drinkt zal merken dat binnen drie tot vier weken veel fysieke en mentale klachten die niet kunnen worden verklaard zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik denk dat de ziekenhuizen het nog heel rustig zullen krijgen als mensen zouden stoppen met alcohol drinken.

Natuurlijk zijn niet alle klachten te koppelen aan alcohol en zullen veel mensen er ogenschijnlijk (nog) geen last van hebben, maar als men zou stoppen zal de fitheid onder de bevolking zeker toenemen. Maar goed, ben wel van mening dat iedereen zelf moet weten wat hij of zij met zijn lijf en geest doet en niemand een ander kan dwingen iets te doen of te laten, maar je mag mensen wel eerlijk vertellen wat goed of slecht kan zijn voor lijf en geest en waar klachten bij mensen vandaan kunnen komen.

densie
densie
Reactie op  IIS
6 jaren geleden

TOP! Hoe je het beschrijft… wilde net iets dergelijks te berde brengen… heel destructief op den duur, waar suiker een “zoethoudertje” is, is alcohol een absolute bedwelmer….niet willen zien, niet willen voelen niet willen weten…onderdrukking van pijn…voor velen…het bewuste zelf denken wordt er mee vernietigd…een mak ziek schaap is de uitkomst, en dan in de klauwen van het reguliere vallen…met lever klachten evt. maagklachten, slokdarmklachten e.d. zo vallen er vele slachtoffers…

exegese
exegese
Reactie op  IIS
6 jaren geleden

Klopt helemaal @IIS, alcohol is immers niets anders dan omgezette suiker en nog giftiger dan gewoon geraffineerde suiker. Daar komt nog bij dat grote landelijke dagbladen in het verleden meerdere malen propagandaáchtige berichten publiceerden dat 2 glazen wijn of bier per dag gezond zou zijn en helpt om hart en vaatziekten te voorkomen. Ook las ik wel dat onderzoek uit zou wijzen dat mensen die alcohol dronken succesvoller zouden zijn dan geheelonthouders. Waanzin ten top ,maar als het in de krant staat zal het toch wel waar zijn moeten veel mensen denken, want zoals je al zegt : alcoholgebruik is maatschappelijk volledig geaccepteerd, heeft een stoer imago en geheelonthouders worden dan ook niet zelden als zielige en bang uitgevallen buitenbeentjes gezien

Marc
Marc
Reactie op  IIS
6 jaren geleden

Mooie reactie IIS,

Ik drink graag alcohol, maar tegelijkertijd heb ik wel last van enkele dingen die je in je reactie noemt. Naar aanleiding hiervan ga ik eens een poging doen om een maand lang geen alcohol te nemen. Tot de kerst, want dan wil ik wel gewoon het glas (wijn) kunnen heffen. Kiek’n wat wordt.

IIS
IIS
Reactie op  Marc
6 jaren geleden

@Marc

Jee, ga me nog schuldig voelen als mensen naar aanleiding van mijn reactie stoppen met drinken van alcohol en daar straks chagrijnig of zich niet lekker door gaan voelen. Maar het is wel grappig om te zien, en ik zie het vaak in mijn omgeving, dat mensen zeggen niet verslaafd te zijn aan alcohol, maar nog geen week zonder een glas wijn of bier kunnen. Misschien heeft suiker ook dit effect, want ik eet graag zo af en toe een stuk chocolade na het eten en kom van deze ‘verslaving’ ook maar moeilijk af, hoewel ik denk niet verslaafd te zijn aan chocolade kan ik er schijnbaar toch niet zonder.

Mijn persoonlijke ervaring, wat natuurlijk niet voor iedereen geldt, is dat ik me zelf niet krachtiger of fitter voel worden als ik alcohol drink en zelfs een week lang er ziek van kan zijn en verder was het mij al langer opgevallen dat veel mensen klachten hebben en niet weten waar deze vandaan komen, maar ondertussen troost zoeken in een paar ‘glaasjes’ per dag en ik me daarom afvraag en het daar alle schijn van heeft dat er een relatie bestaat tussen (vage) fysieke en mentale klachten en alcohol. En daar kom je alleen achter als je uitprobeert wat het effect zal zijn door (tijdelijk) te stoppen.

Maar dat betekent niet dat iedereen dezelfde ervaring heeft of er ziek van is of zal worden. Het enige wat ik opmerk is dat veel mensen niet door hebben dat alcohol ziek kan maken of dat klachten die niet zijn te verklaren terug te herleiden zijn aan alcohol consumptie.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  IIS
6 jaren geleden

Gefeliciteerd je hebt succesvol de aandacht volledig afgewend van het suikerprobleem.

IIS
IIS
Reactie op  eNdEmiOn
6 jaren geleden

@eNdEmiOn

Je hebt gelijk! Ben redelijk off-topic met mijn reactie(s). Hopelijk word mij dit niet al te kwalijk genomen en zal in het vervolg proberen mijn leven te beteren.

IIS
IIS
6 jaren geleden

@exegese @densie

Dank voor jullie goede reacties, het valt me op dat weinig mensen op dit onderwerp reageren en het klaarblijkelijk niet zo speelt onder de mensen.

Misschien is het handig om te vermelden dat alcohol ook nog eens dik maakt, helemaal in combi met vet en koolhydraat rijk eten (veranderde graansoorten) en onschuldige ogende soft drinks die steeds minder lijken op de soft drinks die er vroeger waren en steeds meer chemisch bewerkte stoffen krijgen toegevoegd waar het lichaam niet goed raad weet en ziek van wordt, o.a. fructose siroop dus. Er zijn ook studies gedaan naar frisdrank met fructose en kunstmatige zoetstoffen die depressies en andere mentale storingen kunnen veroorzaken los van alle andere fysieke klachten tot aan vechtzucht toe. Wat mij opvalt is dat niet alleen mensen die alcohol drinken mentale veranderingen laten zien zoals agressief gedrag of mentaal volkomen down worden, men klaarblijkelijk ook door het drinken van (light) soft drinks heel kleine, vaak onopvallende (over jaren) gedragsveranderingen laat zien. Het zijn dermate kleine veranderingen dat ze nauwelijks opvallen en als je er goed op let en het gedrag vergelijkt met dat van jaren terug je een redelijk verschil ziet. Hoe natuurlijk, fris, helder en weldenkend zouden mensen zijn en zich gedragen als je al deze producten zou schrappen en overgaat op weer natuurlijk eten en drinken?

Dit artikel vond ik nog wel interessant http://jessevandervelde.com/hoe-je-met-gezonde-koolhydraten-overgewicht-te-lijf-gaat/

Huisheks
Huisheks
6 jaren geleden

Mag ik even advocaat van de duivel spelen?
Alcohol kan m.i. niet slecht zijn wanneer bv.een mooie rode wijn gedronken wordt bij een goed diner in een leuk restaurantje. Of dat een gouden bruidspaar het glas champagne heft ter ere van het bereikte resultaat. Als bijzonder genotsmiddel met mate toegepast kan ik dit wel waarderen en U vast ook wel.
Mijn vroegere huisarts ( de man werd 92) verklapte mij zijn geheim van mooi oud worden ; nl iedere avond een glas goede cognac en een fijn sigaartje. En hij was tot deze leeftijd echt bij de tijd en heeft zijn dementerende echtgenote ( die overigens nooit dronk) tot haar eind toe verzorgd.
Alles met mate, denk ik dan maar.
En suiker, suiker was vroeger ook een luxe artikel. Vroeger na de vasten mocht je 1 snoepje per week.
Nou dat is wat anders dan een hele zak in ene, toch? Ik bedoel maar, het schiet wel eens door….

IIS
IIS
Reactie op  Huisheks
6 jaren geleden

@Huisheks

Je hoeft toch niet te stoppen met het drinken van een mooie glas wijn of heerlijk koude pils op een warme zomerdag als je er niet ziek door voelt worden en geen klachten van denkt te krijgen zal het ook niet direct schaden. Ik raad het ook niet af (wie ben ik om iets aan te raden of af te raden?) en als men zich er top bij voelt en met een goede cognac oud kan worden, wie zal dan daar een probleem mee hebben? Maar waar het om gaat is dat men tussen verschillende stoffen een verband kan leggen of kan linken aan klachten of ziektes. Er worden zoveel stoffen tegenwoordig toegevoegd aan ons eten en drinken waarvan wij helemaal niet weten welke klachten deze kunnen geven of hoe ze ons ziek kunnen maken.

Toevallig sprak ik gisteren iemand die gezwollen oogleden krijgt bij het raspen van wortels en drinken van soja melk en ik zag hierin maar één vermoedelijk verband, namelijk dat beide producten (sojabonen en wortels) wel eens een bepaalde soort pesticide kunnen bevatten die een allergische reactie veroorzaken. Weet het natuurlijk niet zeker, maar wie weet wat we tegenwoordig voor rommel eten en drinken en ieder persoon reageert weer anders op bepaalde stoffen en zo ook op suiker, alcohol enz.

Kim
Kim
6 jaren geleden

Iedereen weet nu toch wel een keer dat suiker slecht is…

trackback
Wist je dat suiker kan zorgen voor meer depressie, angst en stress? | JDreport.com
6 jaren geleden

[…] Lees verder via NineForNews.nl. […]

x

Check Also

suikerverslaving

44 kilo per jaar krijg je ervan binnen en het sloopt je!

In dit artikel gaan we het hebben ...

mondkapjes

Neuroloog waarschuwt tegen mondkapjes: ‘Brein raakt blijvend beschadigd’

De Duitse neuroloog Margareta Griesz-Brisson waarschuwt voor ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

12
0
We lezen graag je reactie!x