Gezondheid

Wist je dat suiker kan zorgen voor meer depressie, angst en stress?

Help door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van de Emory-universiteit in Atlanta hebben aangetoond dat te veel suiker eten niet alleen leidt tot overgewicht, maar ook kan zorgen voor meer depressie, angst en stress. Fructose werd eerder al gelinkt aan diverse aandoeningen, maar blijkt nu ook de hersenen op een negatieve manier te beïnvloeden.

Vooral het veelvuldig eten van fructose tijdens de tienerjaren is bepalend voor de mentale staat op latere leeftijd. Fructose wordt gebruikt als zoetstof in voedingsmiddelen en frisdranken. Wie als tiener veel suikers binnenkrijgt, verandert de manier waarop het brein omgaat met stress. Deze verandering heeft grote gevolgen voor het gedrag. Ze worden overgevoelig voor stress, waardoor ze angstiger worden en sneller een depressie krijgen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het team van hoofdonderzoeker Constance Harrell gaf ratten een gewoon dieet en een fructoserijk dieet. Na 10 weken werden de knaagdieren blootgesteld aan stress door ze te laten zwemmen of door ze te verstoppen in een doolhof.

Jonge ratten die het fructoserijke dieet hadden gekregen, reageerden anders op de stresstest dan volwassen ratten. Ze produceerden meer van het stresshormoon cortisol en vertoonden angstig en depressief gedrag. Bij de ratten met het standaard dieet was dit niet het geval.

Fructose werd eerder al gelinkt aan kanker, hartziektes, dementie, hoge bloeddruk en leverschade. Het onderzoek is gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Society for Neuroscience.

[GVA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
IIS
IIS
9 jaren geleden

Suiker zal ook een destructieve werking hebben, maar een nog slechter middel en onderschat gif is alcohol. Alcohol drinken is algemeen geaccepteerd en is het heel gewoon dat men dagelijks of op feestjes of bij familiebezoekjes even grijpt naar een gezellige fles wijn of drank. Maar alcohol is, ook in kleine hoeveelheden, ongezond en versterkt of wakkert depressies en angst gevoelens aan. Het lijkt heel onschuldig zo daags even een wijntje of biertje drinken, maar de ziekmakende effecten van drank zijn dermate groot dat je niet meer kan spreken van een onschuldig middel. Roken krijgt voortdurend slechte publiciteit en wordt gezien als het meest gezondheidsschadekijk en moet volgens velen worden verboden en is het niet langer toegestaan te paffen in eigen kroeg (biologisch en ongesausde tabak is vele malen beter, misschien zelfs gezond!?), maar alcohol is vele, vele malen schadelijker en destructiever en zorgt er voor dat lichaam en geest totaal ziek worden.

Wie stopt met drinken van alcohol, en dan ook geen enkele drup meer drinkt zal merken dat binnen drie tot vier weken veel fysieke en mentale klachten die niet kunnen worden verklaard zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik denk dat de ziekenhuizen het nog heel rustig zullen krijgen als mensen zouden stoppen met alcohol drinken.

Natuurlijk zijn niet alle klachten te koppelen aan alcohol en zullen veel mensen er ogenschijnlijk (nog) geen last van hebben, maar als men zou stoppen zal de fitheid onder de bevolking zeker toenemen. Maar goed, ben wel van mening dat iedereen zelf moet weten wat hij of zij met zijn lijf en geest doet en niemand een ander kan dwingen iets te doen of te laten, maar je mag mensen wel eerlijk vertellen wat goed of slecht kan zijn voor lijf en geest en waar klachten bij mensen vandaan kunnen komen.

IIS
IIS
9 jaren geleden

@exegese @densie

Dank voor jullie goede reacties, het valt me op dat weinig mensen op dit onderwerp reageren en het klaarblijkelijk niet zo speelt onder de mensen.

Misschien is het handig om te vermelden dat alcohol ook nog eens dik maakt, helemaal in combi met vet en koolhydraat rijk eten (veranderde graansoorten) en onschuldige ogende soft drinks die steeds minder lijken op de soft drinks die er vroeger waren en steeds meer chemisch bewerkte stoffen krijgen toegevoegd waar het lichaam niet goed raad weet en ziek van wordt, o.a. fructose siroop dus. Er zijn ook studies gedaan naar frisdrank met fructose en kunstmatige zoetstoffen die depressies en andere mentale storingen kunnen veroorzaken los van alle andere fysieke klachten tot aan vechtzucht toe. Wat mij opvalt is dat niet alleen mensen die alcohol drinken mentale veranderingen laten zien zoals agressief gedrag of mentaal volkomen down worden, men klaarblijkelijk ook door het drinken van (light) soft drinks heel kleine, vaak onopvallende (over jaren) gedragsveranderingen laat zien. Het zijn dermate kleine veranderingen dat ze nauwelijks opvallen en als je er goed op let en het gedrag vergelijkt met dat van jaren terug je een redelijk verschil ziet. Hoe natuurlijk, fris, helder en weldenkend zouden mensen zijn en zich gedragen als je al deze producten zou schrappen en overgaat op weer natuurlijk eten en drinken?

Dit artikel vond ik nog wel interessant http://jessevandervelde.com/hoe-je-met-gezonde-koolhydraten-overgewicht-te-lijf-gaat/

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Mag ik even advocaat van de duivel spelen?
Alcohol kan m.i. niet slecht zijn wanneer bv.een mooie rode wijn gedronken wordt bij een goed diner in een leuk restaurantje. Of dat een gouden bruidspaar het glas champagne heft ter ere van het bereikte resultaat. Als bijzonder genotsmiddel met mate toegepast kan ik dit wel waarderen en U vast ook wel.
Mijn vroegere huisarts ( de man werd 92) verklapte mij zijn geheim van mooi oud worden ; nl iedere avond een glas goede cognac en een fijn sigaartje. En hij was tot deze leeftijd echt bij de tijd en heeft zijn dementerende echtgenote ( die overigens nooit dronk) tot haar eind toe verzorgd.
Alles met mate, denk ik dan maar.
En suiker, suiker was vroeger ook een luxe artikel. Vroeger na de vasten mocht je 1 snoepje per week.
Nou dat is wat anders dan een hele zak in ene, toch? Ik bedoel maar, het schiet wel eens door….

Kim
Kim
9 jaren geleden

Iedereen weet nu toch wel een keer dat suiker slecht is…

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x