CoronaBinnenland

Wob-onthullingen: Uitgaven van 700 miljoen euro voor coronavaccins ‘waren onrechtmatig’

Help door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!

Alles wat te maken heeft met vaccindeals is door het kabinet tot staatsgeheim bestempeld. Wel werd in augustus 2020 bekend dat het kabinet voorlopig 700 miljoen euro had uitgetrokken voor coronavaccins.

Deze uitgaven blijken onrechtmatig te zijn. In de vrijgegeven Wob-documenten is een e-mail te vinden die op 24 juni 2020 is verstuurd door een financieel adviseur beleidstoetsing en advies van het ministerie van Volksgezondheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De adviseur schrijft: “Recent is onze incidentele suppletoire begroting naar de Kamer gestuurd. Hierin staan additionele uitgaven van 700 miljoen euro ten behoeve van vaccinaanschaf, diagnostiek en behandeling corona. Deze ISB is op 12 juni goedgekeurd door de ministerraad.”

Vroegtijdig geïnformeerd

De adviseur wijst erop dat het respecteren van het budget- en het informatierecht van het parlement voorwaardelijk is voor rechtmatige uitgaven door de Staat. Uitgaven mogen pas door de Staat worden gedaan nadat de begrote middelen hiervoor door het parlement zijn geautoriseerd.

De Kamer dient te allen tijde vroegtijdig geïnformeerd te worden over nieuw beleid en bijbehorende uitgaven die de Staat doet, juist ook als daar nog geen wettelijke grondslag voor is in de vorm van een (suppletoire) begroting.

Met name bij stapsgewijze besteding voor de vaccinontwikkeling moet ons inziens de Tweede Kamer goed worden geïnformeerd, aldus de adviseur.

“Uit deze correspondentie blijkt dat de uitgaven van 700 miljoen euro ten behoeve van de vaccinaanschaf onrechtmatig waren,” constateert data-analist Daniël van der Tuin.

‘Crisissituatie’

“De ministerraad gaf goedkeuring op 12 juni 2020. Blijkens deze correspondentie had de Kamer vroegtijdig geïnformeerd moeten worden. Eventjes vergeten door het enthousiasme rond zo’n megadeal?” vraagt Van der Tuin.

Op 29 juni 2020 werden er Kamervragen gesteld over de rechtmatigheid van de uitgaven. Het kabinet verschool zich achter de ‘crisissituatie’, blijkt uit de antwoorden. “Uiteraard heeft het kabinet de intentie om te voldoen aan het informatie- en budgetrecht van uw Kamer. De afgelopen maanden is de coronacrisis lastig te voorspellen gebleken waardoor overheidsingrijpen soms op zeer korte termijn nodig was.”

Mijn adem stokte

Het kabinet wees erop dat ‘dwingende spoed’ een uitzonderingsbepaling is in de Aanbestedingswet.

Dat terwijl RIVM-baas Jaap van Dissel op 22 juni vorig jaar in de Tweede Kamer een grafiek liet zien waaruit blijkt dat er al sinds mei 2020 geen sprake meer is van een corona-epidemie in Nederland. “Mijn adem stokte,” zei professor Theo Schetters over de grafiek. “Dat laat Jaap van Dissel zien.”

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

65 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
salvar
salvar
2 jaren geleden

levenslang

Nooit alleen
Nooit alleen
2 jaren geleden

Ik hoop het van harte

Hollewijn
Hollewijn
2 jaren geleden

List en bedrog staat aan het roer. Hoe lang nog, muildieren!?

Jeff
Jeff
2 jaren geleden

Hoe onrechtmatiger, hoe hoger je in aanzien staat. Hebben jullie het trouwens al gehoord; Jaap van Dissel in een bulletin en Kuipers die een persconferentie voorbereidt? Welnu, deze is uitgelekt. Het nieuwe Roos virus;

Ons is gebleken, dat mensen die elkaar in de openbare ruimte benaderen, elkaar met Roos infecteren. Het gevolg zijn losgekomen schilfertjes vanuit de hoofdhuid. Het kabinet heeft ruim een half miljard geïnvesteerd in het vaccin, welke zal worden geproduceerd door Head&Shoulders. Voorlopig, dient u elkaar geen aai meer over de bol te geven en in supermarkten en het OV geld een badmutsenplicht. U dient enkel en alleen gebruik te maken van deze versie, goedgekeurd door het OM in samenwerking met het RIVM, welke rose van kleur is. Mensen die gebruik maken van voertuigen waar de helm voor verplicht is, dienen deze ook thuis op te houden.

Nou ja, dan zijn jullie vast op de hoogte. Groet Jeff

Back to top button
65
0
We lezen graag je reactie!x