Binnenland

Nederlandse Israellobby is niet welkom in Egypte

Help mee door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een commissie van de Tweede Kamer heeft een bezoek aan Egypte afgezegd, omdat het land een visum heeft geweigerd aan PVV-Kamerlid Raymond de Roon.

Daarnaast gaat het Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) deze maand naar Egypte als waarnemer bij de eerste verkiezingen na de val van alleenheerser Hosni Mubarak, ook al is hij waarschijnlijk niet welkom.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/11/cdb-x-1.png

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken zou vrijdag tot en met maandag een werkbezoek aan Egypte brengen. De commissie wil zelf bepalen wie er in de delegatie zit. Nu er één lid geen visum heeft gekregen, is besloten helemaal niet te gaan.

PVV-leider Geert Wilders noemde het weigeren van het visum eerder een ‘grove schande’. “Het toont aan dat het nieuwe Egyptische regime net zo barbaars is als het vorige,” stelde hij dinsdag.

Volgens De Roon is hem een visum geweigerd vanwege uitspraken die hij heeft gedaan. “Egypte vindt het niet leuk dat ik de verdrijving sinds maart 2011 van 95.000 christenen uit dat land, heb betiteld als etnische zuivering,” aldus De Roon.

Voordewind

voordewind198478937494834Zionist Voordewind gelooft niet in ‘eerlijke en vrije verkiezingen’ – anders dan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) die deze week in de hoofdstad Caïro was.

Volgens Voordewind is de minister ’te goedgelovig en te optimistisch’ over de ontwikkelingen in het land. “De verkiezingen zijn een lakmoesproef. Volgt daarop de vestiging van een rechtsstaat, of vervalt het land opnieuw in dictatuur?,” vraagt hij zich af.

Minister Rosenthal meldde deze week, na een gesprek met zijn Egyptische ambtgenoot Mohammed Kamer Amr, dat particuliere organisaties en de internationale pers de verkiezingen nauwgezet kunnen volgen, en ‘vrije toegang’ krijgen tot stembureaus.

Kamerlid Voordewind is sceptisch. “De militaire machthebbers willen niets weten van internationale waarnemers. Ook Egyptische organisaties worden beperkingen opgelegd.” Hij verbaast zich erover dat de minister 300.000 euro heeft toegezegd aan het Carter Center, vernoemd naar de Amerikaanse ex-president die wereldwijd verkiezingen op de voet volgt. Oppositiepartij ChristenUnie denkt eerder aan beperking van de financiële hulp. Via de EU steunt Nederland Egypte met circa 22 miljoen euro.

‘Kleinzielig’

Volgens PVV-leider Geert Wilders is Egypte ‘kleinzielig’ omdat het land een visum weigert te geven aan een gekozen volksvertegenwoordiger. Dat zei de politicus dinsdag in het Kamergebouw.

Wellicht is het voor Wilders moeilijk te accepteren dat er wel degelijk veranderingen hebben plaatsgevonden in Egypte na de val van het regime en er letterlijk en figuurlijk geen voet meer aan wal krijgen.

Vaticaan

Over de hele wereld begint de gevestigde orde langzaam aan terrein te verliezen. Zo gaat Ierland zijn ambassade in Vaticaanstad sluiten. Hoewel het katholieke land van oudsher nauwe banden heeft met het Vaticaan moet de vertegenwoordiging dicht.

Het besluit is opmerkelijk: deze zomer gaf de Ierse premier Enda Kenny te kennen dat het overheidsrapport over het Vaticaan ‘de disfunctie en desinterresse en het elitisme en narcisme toont van de cultuur die dezer dagen in het Vaticaan heerst’.

Bronnen: RTLnl en Volkskrant.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x