Mens en Dier

“Zon bepaalt levensverwachting bij geboorte”

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het geheim voor een lang leven staat mogelijk geschreven in de sterren. Noorse wetenschappers hebben ontdekt dat de zonneactiviteit bij de geboorte van invloed is op de levensverwachting.

Mensen die bij hoge zonneactiviteit zijn geboren, sterven gemiddeld vijf jaar eerder dan mensen die bij lage zonneactiviteit ter wereld zijn gekomen. De onderzoekers denken dat de ultraviolette straling tijdens pieken onherstelbare schade kan toebrengen aan cellen en het DNA van baby’s. De zonneactiviteit piekte in maart 2000, juli 1989, december 1979, november 1968 en maart 1958.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Hoofdonderzoeker Gine Skjærvø zei: “Individuen die bij hoge zonneactiviteit waren geboren hadden minder kans om hun kinderjaren te overleven dan personen die bij lage zonneactiviteit waren geboren.”

“Ultraviolette straling kan essentiële mechanismen onderdrukken en verschillen in zonneactiviteit kunnen op deze manier de gezondheid beïnvloeden,” aldus Skjærvø. De wetenschappers bestudeerden bijna 10.000 geboortes tussen 1676 en 1878. De levensverwachting van baby’s die bij een zonnemaximum waren geboren, bleek 5,2 jaar korter te zijn dan de levensverwachting van baby’s die bij een zonneminium ter wereld waren gekomen.

Volgens Skjærvø kan ultraviolet de productie van folaten (vitamine B) verstoren. Die spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker. Folaat is onder meer nodig voor de synthese van het DNA en daarmee belangrijk voor de ontwikkeling.

Zonnecycli worden sinds 1749 bijgehouden. We bevinden ons nu in de 24e zonnecyclus. Hoewel er op dit moment sprake zou moeten zijn van een zonnemaximum, is de zon buitengewoon rustig. Wetenschappers denken dat we weer een Maunderminimum of Kleine IJstijd gaan krijgen, een periode tussen 1645 en 1715 waarin zeer weinig zonnevlekken waren te zien.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

[Phys.org, Daily Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
9 jaren geleden

De frequentie bepaald je ziektebeeld en dus vind ik het onwaarschijnlijk dat de zon je levensverwachting bepaald. Alles kan maar ik kan die realiteit nu niet vinden.

Dennis
Dennis
9 jaren geleden

Ik wordt dus niet oud….. nov. 68…..bedankt voor het bericht…

Henk001
Henk001
9 jaren geleden

“Hoewel er op dit moment sprake zou moeten zijn van een zonnemaximum, is de zon buitengewoon rustig. Wetenschappers denken dat we weer een Maunderminimum of Kleine IJstijd gaan krijgen”
Laten we eens naar de feiten kijken. Cyclus 24 heeft op dit moment echt wel een maximum. Dat maximum is wel minder dan een aantal voorgaande cycli. Ongeveer de helft van 21 tm 23 maar 20 was niet veel hoger dan deze. 19 stak overal bovenuit, maar 12 tm 16 waren ongeveer even sterk als 24. Zo buitengewoon is het dus ook weer niet.
“Wetenschappers denken…”. Lekker vaag. Welke wetenschappers? Alle serieuze zonneonderzoekers die ik ken denken dit in ieder geval NIET. Om de eenvoudige reden dat geen enkele wetenschapper in alle eerlijkheid kan beweren dat ie de zonneactiviteit meer dan 1 cyclus vooruit kan voorspellen. Misschien is 25 net zo sterk als 24. Of weer wat sterker. Of zwakker.Kijk zelf naar de grafiek van alle voorgaande cycli: http://solarscience.msfc.nasa.gov/images/Zurich_Color_Small.jpg

Henk001
Henk001
9 jaren geleden

“Volgens Skjærvø kan ultraviolet de productie van folaten (vitamine B) verstoren”
Het artikel heeft het over “…folate degradation (vitamin B) caused by UVR.” Folate (enkelvoud) is in het Nederlands folaat of foliumzuur (B11) en het gaat dus niet over het verstoren van de productie, maar over het afbreken van foliumzuur door UV

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x