Homepagina » Mens en Dier » “Zon bepaalt levensverwachting bij geboorte”
"Zon bepaalt levensverwachting bij geboorte"

“Zon bepaalt levensverwachting bij geboorte”

Het geheim voor een lang leven staat mogelijk geschreven in de sterren. Noorse wetenschappers hebben ontdekt dat de zonneactiviteit bij de geboorte van invloed is op de levensverwachting.

Mensen die bij hoge zonneactiviteit zijn geboren, sterven gemiddeld vijf jaar eerder dan mensen die bij lage zonneactiviteit ter wereld zijn gekomen. De onderzoekers denken dat de ultraviolette straling tijdens pieken onherstelbare schade kan toebrengen aan cellen en het DNA van baby’s. De zonneactiviteit piekte in maart 2000, juli 1989, december 1979, november 1968 en maart 1958.

Hoofdonderzoeker Gine Skjærvø zei: “Individuen die bij hoge zonneactiviteit waren geboren hadden minder kans om hun kinderjaren te overleven dan personen die bij lage zonneactiviteit waren geboren.”

“Ultraviolette straling kan essentiële mechanismen onderdrukken en verschillen in zonneactiviteit kunnen op deze manier de gezondheid beïnvloeden,” aldus Skjærvø. De wetenschappers bestudeerden bijna 10.000 geboortes tussen 1676 en 1878. De levensverwachting van baby’s die bij een zonnemaximum waren geboren, bleek 5,2 jaar korter te zijn dan de levensverwachting van baby’s die bij een zonneminium ter wereld waren gekomen.

Volgens Skjærvø kan ultraviolet de productie van folaten (vitamine B) verstoren. Die spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker. Folaat is onder meer nodig voor de synthese van het DNA en daarmee belangrijk voor de ontwikkeling.

Zonnecycli worden sinds 1749 bijgehouden. We bevinden ons nu in de 24e zonnecyclus. Hoewel er op dit moment sprake zou moeten zijn van een zonnemaximum, is de zon buitengewoon rustig. Wetenschappers denken dat we weer een Maunderminimum of Kleine IJstijd gaan krijgen, een periode tussen 1645 en 1715 waarin zeer weinig zonnevlekken waren te zien.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

[Phys.org, Daily Telegraph]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Pascal schreef:

  De frequentie bepaald je ziektebeeld en dus vind ik het onwaarschijnlijk dat de zon je levensverwachting bepaald. Alles kan maar ik kan die realiteit nu niet vinden.

  1 likes
  • Henk001 schreef:

   Die realiteit is gewoon statistiek. Op welke metingen is jouw opmerking gebaseerd: “de frequentie bepaalt je zeiktebeeld”?

   6 likes
   • IkDusWeer schreef:

    Zeik dan ook niet zo met je zeiktebeeld! 🙂

    4 likes
   • Pascal schreef:

    @Henk001

    Hoi Henk, wat ik bedoel te zeggen gaat voor vele misschien een beetje ver qua begrip! Met een frequentie bedoel ik dat wij in een geluids-frequentie leven waarvan het geluid zo hoog is dat wij het niet kunnen waarnemen. Die frequentie is de sturing voor ieder zijn DNA en dus de cel verdeling van het lichaam. Die cel verdeling kan goed of slecht gedijen door lage negatieve of positieve hoge frequentie. Als die frequentie positief is kan de mens wel vele honderden jaren oud worden of we overlijden aan ziektes door die negatieve frequentie waardoor de cel verdeling niet goed kan gedijen waardoor bijvoorbeeld Kanker ontstaat. Net na de wissel van het tijdperk Vissen naar Waterman kregen we via media te horen dat ADHD niet meer zou bestaan waardoor ik zaken verbind zoals tijdperk wissel en Frequentiewissel. Dan moet het zo zijn dat de frequentie hoger word wat ons DNA beïnvloed waardoor ADHD niet meer zou bestaan. Als je het breder neemt is het natuurlijk niet enkel ADHD maar heeft die frequentie met alles om je heen te maken dus ook alle ziektes die er nu zijn.

    Deze denkwijze is voor mij niet nieuw want ik ben ook al op zoek geweest van wie die frequentie is en wie er dus zoveel invloed heeft op ons doen en laten. Als je de video gaat zien van Michael Tellinger. Hier laten ze zien hoe je water kan koken met een frequentie of dat ze dingen gewichtsloos maken door een frequentie. Het laatste is ook heel mooi om te zien dat onze printplaatjes van onze PC er net zo uitzien als plattegronden van steden en gebouwen. Het is wel een zit maar mega interessant.

    Michael Tellinger : Ancient technology and the Ubuntu movement: http://youtu.be/gcD1h9DYitg via @YouTube

    Ik hoop dat je het frequentie verhaal gaat inzien.

    2 likes
  • Arnout schreef:

   Welke frequentie? Die van de zon.

   Pffff, ik noem het louter wat statistisch toeval waar wat voor te zeggen valt maar je helaas niet achter kan komen.

   Doet me denken aan astrologie en die onzin: it tells us that you participate in the mass cultural delusion that the sun’s apparent position relative to arbitrarily defined constellations at the time of your birth somehow affects your personality.

   3 likes
 • Dennis schreef:

  Ik wordt dus niet oud….. nov. 68…..bedankt voor het bericht…

  5 likes
 • Henk001 schreef:

  “Hoewel er op dit moment sprake zou moeten zijn van een zonnemaximum, is de zon buitengewoon rustig. Wetenschappers denken dat we weer een Maunderminimum of Kleine IJstijd gaan krijgen”
  Laten we eens naar de feiten kijken. Cyclus 24 heeft op dit moment echt wel een maximum. Dat maximum is wel minder dan een aantal voorgaande cycli. Ongeveer de helft van 21 tm 23 maar 20 was niet veel hoger dan deze. 19 stak overal bovenuit, maar 12 tm 16 waren ongeveer even sterk als 24. Zo buitengewoon is het dus ook weer niet.
  “Wetenschappers denken…”. Lekker vaag. Welke wetenschappers? Alle serieuze zonneonderzoekers die ik ken denken dit in ieder geval NIET. Om de eenvoudige reden dat geen enkele wetenschapper in alle eerlijkheid kan beweren dat ie de zonneactiviteit meer dan 1 cyclus vooruit kan voorspellen. Misschien is 25 net zo sterk als 24. Of weer wat sterker. Of zwakker.Kijk zelf naar de grafiek van alle voorgaande cycli: http://solarscience.msfc.nasa.gov/images/Zurich_Color_Small.jpg

  7 likes
 • Henk001 schreef:

  “Volgens Skjærvø kan ultraviolet de productie van folaten (vitamine B) verstoren”
  Het artikel heeft het over “…folate degradation (vitamin B) caused by UVR.” Folate (enkelvoud) is in het Nederlands folaat of foliumzuur (B11) en het gaat dus niet over het verstoren van de productie, maar over het afbreken van foliumzuur door UV

  3 likes
 • Naam schreef:

  Dat is het leuke van.statistiek. Het is lekker makkelijk te misintepreteren. Voor hetzelfde.geld veroorzaakt de.verhoogde.zonneactieviteit dat een.of ander.microorganisme vaker voorplant waardoor hij meer schijt wat slecht is.voor.baby’s deze statistiek zegt.niets.over.de.invloed.van de zon op ons maar suggereert mogelijk een correlatie. Hoe de werkelijke invloed plaatsvind blijft gokken. Interessante correlatie maar je kan er zo.weinig mee.

  2 likes
 • AtomNics schreef:

  we beleven realiteit in verschillende lagen van het leven (bewustzijns), we bevinden ons nu in de fysieke realiteit genaamd aarde. alle lagen bevinden in ons, van dit universum. waardoor we verschillende realiteiten ervaren of kunnen en beleven we zijn allen een multi dimensionaal wezen.
  en het is gewoon simpel de waarheid in jezelf opzoeken en erna leven alleen via jouw hart erop vertrouwen en ervan houden.dat het makkelijk wordt ha dat is niet wat ik zeg maar alleen dan zal je de universum van jezelf kennen. waar alle geheimen zitten maar het is gelukkig niet voor diegene die alleen voor hebzucht komt kijken haha dat begrijp je dan wel want het is een mysterie voor ieder hier op aarde en dat mysterie ben jij ha.

  wij zijn hier met zn allen om 1 doel en dat is naar het hart gaan met zn allen. iedereen bewust maken hoort daar bij hoe meer licht hoe helderder het is
  daar zit de geheimen die je altijd heb naar gezocht terwijl het hart altijd bij je is geweest zonder twijfel zo willen wij voor altijd fysiek jong blijven laten met zn allen naar het hart gaan nu en blijf daar voor altijd in de naam van de oneindigheid wat we in principe al zijn als multidimensionale wezen die het hele universum bezit ieder van ons we hebben zelf geen begin en geen einde kennen we niet ha

  groeten ruimtestation aarde vanuit ergens zwevend in een zwart gat. met oneindig vol van het leven

  1 likes
 • Eeelke schreef:

  De ijstijd die nu komt is natuurlijk het gevolg van de CO2 uitstoot

  0 likes
 • x

  Check Also

  nos

  NOS slaat enorme flater: de waarheid over de aardverschuiving in Noorwegen

  De NOS berichtte gisteren over een aardverschuiving ...

  rivm

  Noorse RIVM geeft toe: ‘Lockdown was niet nodig’

  Het Noorse RIVM heeft een rapport naar ...

  >