Homepagina » Universum » Zijn zwarte gaten bewijs voor parallelle universa? Nieuwe analyse werpt licht op de zaak
Zijn zwarte gaten bewijs voor parallelle universa? Nieuwe analyse werpt licht op de zaak

Zijn zwarte gaten bewijs voor parallelle universa? Nieuwe analyse werpt licht op de zaak

Zwarte gaten zijn een blijvende bron van fascinatie. Eigenlijk zijn ze helemaal niet ‘zwart’ en zenden ze toch straling uit, de mysterieuze informatieparadox.

In een zwart gat wordt informatie ofwel vernietigt, wat in strijd is met de kwantummechanica, of omgeven door een vuurmuur, wat in strijd is met Einsteins relativiteitstheorie.

Einsteins theorieën vallen uit elkaar onder enorme krachten, zoals die in een zwart gat, of bij de geboorte van een universum.

Tunnel

Uit een nieuwe analyse, waarbij de veel-werelden-interpretatie is toegepast, blijkt dat elke mogelijke uitkomst van een kwantumgebeurtenis in zijn eigen wereld bestaat, wat inhoudt dat er eigenlijk helemaal geen sprake is van bovengenoemde paradoxen.

En zo komen we uit bij parallelle universa. Sommige natuurkundigen stellen dat elk zwart gat uitkomt in een ander universum.

Ook ons heelal zou in een zwart gat zitten, dat deel uitmaakt van een nog groter universum. Dat impliceert dat een zwart gat eigenlijk een tunnel is van het ene naar het andere universum.

Bouwstenen

Eén van de wetenschappers die deze theorie bestudeert is dr. Nikodem Poplawski. Hij heeft modellen gemaakt die de spiraalvormige beweging van materie in zwarte gaten laten zien.

Volgens Poplawski vormt materie in een zwart gat de bouwstenen voor nieuwe sterrenstelsels, sterren en planeten in een ander heelal.

Eén van vele

Deze theorie zou betekenen dat ons universum er slechts één van vele is. Het zou in een veel groter heelal zitten waarin elk zwart gat ook een ander heelal kan huisvesten.

Ondanks dat ons universum al miljarden jaren aan het uitdijen is, zouden we nog steeds verborgen kunnen zitten achter de waarnemingshorizon van een zwart gat.

[New Scientist]


Vond je deze info leuk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Gaten zijn nodig. Stel je eens voor dat we geen neusgaten en andere gaten zouden hebben…

  6 likes
 2. We bestaan ook in parallelle universa.

  5 likes
 3. https://www.nasa.gov/audience/forstudents/5-8/features/nasa-knows/what-is-a-black-hole-58.html

  Nasa geeft de informatie van space en heeft ons veel fabeltjes verteld, dit is er weer een waar geen bewijs voor is.

  1 likes
 4. Zwarten gaten …zijn net als menselijke pupillen ze zuigen informatie op brengt het naar het brein ,die informeert het, maar wat niet kan worden gebruikt word vernietigt..of veranderd ook al iets mysterieus.
  Einstein theorieën vallen uit elkaar ,dat klopt er zijn altijd weer mensen [andere pupillen] die andere theorieën bedenken met nieuwe informatie zo bouwen ook mensen een nieuwe theorie op en bouwen we steeds weer iets nieuws op, mensen hebben ook een tunnel visie nodig om nieuwe systemen te vormen en ook dat is een uitdijing naar nieuwe waarnemingshorizon waarin de menselijke pupillen [het zwarte gat de pupil] met behulp van oren van informatie voorziet..De mens lijkt veel op het gebeuren die word ontdekt..

  1 likes
 5. Er zouden dan ook witte gaten moeten zijn, waar materie ontstaat/uitkomt. Het zou niet zo moeilijk moeten zijn om die waar te nemen, en toch heeft nog nooit iemand ze gezien. Of bestaan die witte gaten alleen in andere universa? En wat gebeurt er met de materie die verdwijnt in zwarte gaten daaro?
  Pfff, luchtfietserij allemaal. Niet meer dan een hypothese in het rijtje wormholen en tachyonen. Nog zo’n hypothese en je hebt een kwartet.
  (Snaartheorie! Kwartet!)
  Feit is dat we niet weten hoe materie zich gedraagt in een zwart gat. We kunnen die situatie niet nabootsen en onze menselijke kennis en theorievorming is eindig.
  Misschien heeft deze wetenschapper wel gelijk, maar dat is dan een kwestie van geluk, niet van wijsheid. De meest plausibele verklaring is nog steeds dat het zulke zware objecten zijn dat niets er uit ontsnapt, zelfs licht niet. Hmm, dat betekent dat de ruimte in een zwart gat ongelofelijk gekromd moet zijn…
  Zelfs die ‘informatiestraling’ van meneer Hawking is niet meer dan een hypothese. Nog nooit waargenomen, louter gebaseerd op inductie.

  0 likes
  • Om tot feiten te kunnen komen dient men eerst te speculeren; zonder iets te beweren valt er ook niets te weerleggen, en zul je nooit tot iets feitelijks komen.

   Zo beweerde Hawkings dat alle informatie die de ‘event horizon’ van een zwart gat passeert, verloren zou gaan. Alle berekenen leken te kloppen, en toch ging zijn hypothese tegen een fundamentele regel in; behoud van informatie. Alle kennis die we tot op heden hebben vergaard, gaat uit van deze fundamentele regel.
   Dit resulteerde in de ‘Susskind-Hawking-battle’. Deze scheen nieuw licht op de kwantum mechanica, waardoor de ‘Holographic Principle’ kon ontstaan. De wetenschap test dit principe nu hevig, ook op theorieën die de zij als fundamenteel beschouwt.

   1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

Stem af universum

Afstemmen op het universum

Het was laatst weer zover. Ik sprak ...