Universum

Supermaan komt eraan (video)

Help mee door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Aankomend weekend is de grootste volle maan van 2012 te zien. Op 5 mei aanstaande valt de volle maan van deze maand samen met het moment waarop de afstand tussen de aarde en de maan het kleinst is.

De maan nadert onze planeet zaterdag tot op 356.955 kilometer waardoor we de kans hebben een extra grote en extra heldere maan te zien, ook wel supermaan genoemd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het perigeum van de maan valt deze maand niet alleen samen met volle maan, maar de maan zal de aarde dit jaar niet opnieuw zo dicht naderen. Dat komt omdat het perigeum van de maan als gevolg van de omloopbaan met ongeveer drie procent kan variëren.

Apogeum

De volle maan van deze maand is ongeveer 16 procent helderder dan normaal. Op 28 november dit jaar valt de volle maan samen met het apogeum, wanneer de maan het verst van de aarde is verwijderd en een opvallend kleine en zwakke maan te zien zal zijn.

Alhoewel de ongewone verschijning dit weekend sommigen zal verrassen is er volgens wetenschappers geen reden tot paniek. De kleine verandering in de afstand is niet genoeg om aardbevingen of extreme getijden te veroorzaken, aldus experts.

Optische illusie

Tijdens het perigeum oefent de maan echter wel 42 procent meer getijdekracht uit op de aarde dan tijdens het eerstvolgende apogeum, twee weken later. De laatste supermaan was in maart 2011 te zien.

Zoek dit weekend net na opkomst of net voor ondergang nabij de horizon naar de maan. Als gevolg van een optische illusie lijkt de maan dan nog groter dan ze in werkelijkheid is.

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x