Homepagina » Straling » ‘Alarmerend’: Zendmast voor mobiele telefoons verhoogt kans op diabetes
'Alarmerend': Zendmast voor mobiele telefoons verhoogt kans op diabetes

‘Alarmerend’: Zendmast voor mobiele telefoons verhoogt kans op diabetes

Wetenschappers hebben voor het eerst een verband ontdekt tussen een verhoogde kans op diabetes onder schoolkinderen en de blootstelling aan hoogfrequente elektromagnetische golven van zendmasten voor mobiele telefoons.

Uit het onderzoek blijkt dat leerlingen van scholen in de buurt van een zendmast met een hoog stralingsniveau een hoger HbA1c-gehalte in hun bloed hebben dan leerlingen van scholen bij een zendmast die minder straling uitzendt. HbA1c staat voor Hemoglobine A1c. De HbA1c-waarde geeft de hoeveelheid versuikerd hemoglobine in het bloed aan en wordt in de medische wereld erkend als een indicator voor diabetes mellitus.

Het onderzoek is gehouden door wetenschappers van de King Saud Universiteit in Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad en gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health. Hoewel bij dieren eerder een verband is aangetoond tussen straling van hoogfrequente elektromagnetische velden (RF-EMFR) en diabetes, is dit volgens de onderzoekers het eerste onderzoek bij mensen.

Significant hoger risico

Ze onderzochten twee scholen met in totaal 159 gezonde leerlingen tussen en twaalf en zeventien jaar, waarbij erop werd gelet dat er geen kinderen met diabetes in de familie bijzaten of kinderen die thuis ook dicht bij een zendmast woonden. Beide scholen stonden dicht bij (circa 200 meter) een zendmast voor mobiele telefonie, maar in de ene school was het stralingsniveau 96 microwatt per vierkante meter en in de andere school 19 microwatt per vierkante meter. Leerlingen van de school die blootstonden aan het hogere stralingsniveau hadden een HbA1c-gehalte van 5,44 procent in hun bloed. De kinderen op de school met het lagere stralingsniveau 5,32 procent. De kinderen met een hoger HbA1c-gehalte lopen volgens de onderzoekers een significant hoger risico op diabetes mellitus type 2.

Voor zover bekend kan straling van elektromagnetische velden onder meer vermoeidheid, hoofdpijn, slaap-, gehoor- en oogklachten veroorzaken en volgens kankeronderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zelfs kanker. Volgens de onderzoekers uit Riyad blijkt uit hun studie nu ook dat het een nieuwe risicofactor is voor diabetes mellitus type 2. Uit recente cijfers van de WHO blijkt dat het aantal diabetespatiënten de laatste decennia verviervoudigd is: van 108 miljoen mensen in 1980 tot 422 miljoen in 2014. De hoge bloedsuikergehaltes leiden wereldwijd tot 3,7 miljoen doden per jaar. In Nederland had in 2015 4,8 procent van de bevolking diabetes.

50.000 keer lager

“We kunnen de voordelen van de mobiele telefonie niet ontkennen, maar we geloven dat gezondheid toch belangrijker is,” stellen de onderzoekers. “Daarom zouden zendmasten voor mobiele telefonie niet in dichtbevolkte gebieden mogen staan, vooral niet in de nabijheid van scholen.”

De Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling noemt de bevindingen alarmerend. “De conclusie van dit onderzoek is dat het risico op gezondheidseffecten van zendmasten op een afstand van 200 meter reëel is. Dit bij stralingsniveaus die bijna 50.000 keer lager zijn dan wat in Nederland is toegestaan. Die te hoge stralingslimieten bieden ons dus geen bescherming tegen gezondheidsrisico’s,” zegt Peter van der Vleuten van de stichting.

[Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Elise49 schreef:

  Beide scholen stonden even ver van de zendmast. En daar ging dus al iets fout met de redenering. Vraag is waarom de ene school wel een hoog stralingsniveau had en de andere niet? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als een deur van een klas openstaat dan verdwijnt radiogolven. Werkt hetzelfde als met geluid. Hoe staan de meubels. Wat voor materialen zijn er gebruikt om school te bouwen? Staat de ene school op een heuvel of in een dalletje? Ligt de school op een natuurlijke energieveld(bv. breuk? enz.
  In Eindhoven en omgeving zijn veel autistische kinderen. Ik denk dat dit komt, omdat Eindhoven en omgeving een hoog energieveld al van zichzelf heeft.(breuk) Op een magnetische kaart afgelezen.(kleurt paars) In combinatie met wifi, zendmasten wordt het een magnetron.

  1 likes
 • Johan schreef:

  Dat mobiele telefonie, i phones, ipads etc. goed is voor economie, je sociale leven, etc. is niet bewezen, dat
  je er ziek van wordt en er dood van kan gaan wel.

  1 likes
 • Roy schreef:

  Kans op ziekte van Vijver ook sneller mogelijk.
  Door aanraak scherm kan je heel vermoeiend blijven.
  Zeker een uurtje per dag is Genoeg voor je Geest.

  0 likes
 • x

  Check Also

  freek de jonge

  Freek de Jonge in ‘Volendam’: ‘Ze heffen het glas bij het RIVM als er weer een dode is’

  Tegenwoordig deugt Freek de Jonge. Zo stond ...

  buschauffeur

  Buschauffeur ‘moet verplicht DNA afstaan’ na kritisch YouTube-filmpje

  De Almeerse buschauffeur Jason Wolmuis is naar ...

  >