Homepagina » Gezondheid » VIDEO: Hoe de zuivelindustrie ons heeft wijsgemaakt dat we melk nodig hebben
VIDEO: Hoe de zuivelindustrie ons heeft wijsgemaakt dat we melk nodig hebben

VIDEO: Hoe de zuivelindustrie ons heeft wijsgemaakt dat we melk nodig hebben

Hoewel we de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium, kalium en eiwitten gemakkelijk uit fruit en groenten kunnen halen, geeft de zuivelindustrie miljarden uit om consumenten ervan te overtuigen dat dat niet zo is.

Gepasteuriseerde melk is zeer giftig voor het menselijk lichaam, schrijft True Activist. Artsen als dr. Walter Willett zijn van mening dat melk meer kwaad dan goed doet.

Façade

Het is nooit bewezen dat melk het risico op botbreuken kan verminderen. Sterker nog: volgens de Nurses’ Health Study verhóógt melk de kans op botbreuken met 50 procent. In landen waar de calciumconsumptie het laagst is, waaronder veel landen in Afrika en Azië, komt osteoporose het minst voor.

Omdat er zoveel misinformatie over dit onderwerp wordt verspreid, maakte nieuwssite Vox een video over de façade die de zuivelindustrie heeft opgeworpen. Omdat melk bijvoorbeeld slijmvorming veroorzaakt in het lichaam, kan het bijdragen aan allergieën, oorontstekingen, diabetes en verstopping.

Genoeg alternatieven

Melk draagt mogelijk bij aan verschillende kankersoorten omdat de consumptie ervan de aanmaak van IGF-1 (op insuline gelijkende groeifactor) stimuleert.

Het goede nieuws is dat er genoeg lekkere alternatieven zijn die je makkelijk zelf kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan rijstmelk, kokosmelk, hennepmelk en amandelmelk. In de periode 2000 tot 2015 is de verkoop van amandelmelk bijvoorbeeld gestegen met 250 procent. Sommige bedrijven maken zelfs zuivelvrij ijs.

Boekentip: Melk de witte sloper

Bekijk hieronder de video van Vox over de misleiding rond melk:

[True Activist]


Vind je deze informatie goed? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

31 reacties

 1. Een beetje zuivel is volgens mij wel goed…Helaas wordt tegenwoordig bijna alle zuivel eerst verhit waardoor heel veel waardevolle stoffen verloren gaan. Kaas zou van rauwe melk gemaakt moeten worden want het maken van kaas is immers al een methode om de melk te conserveren..Ook staat het vee (hoe zielig en onnatuurlijk!) vaak vrijwel het gehele jaar op stal en krijgt het geen gras maar genetisch gemanipuleerde soja en mais te eten. Daarnaast worden de dieren doorlopend met antibiotica en ook vaak hormonen behandeld. Zo gezond is de zuivel uit de supermarkt dus niet meer. De betere (boeren)zuivel vind je in de biowinkel en soms op de markt. Helaas hangt hier dan wel een prijskaartje aan. Maar liever een beetje minder, en dan goed! Vroeger was zuivel, en met name kaas, ook meer een luxe en iets wat je niet de hele dag door kreeg.

  11 likes
  • Hoe komt u aan de informatie dat koeien het hele jaar door op stal staan? En ook de informatie over hormoon gebruik en antibiotica is grote onzin! Natuurlijk wordt er idd wel eens antibiotica gebruikt, echter staat de koe dan apart en wordt apart gemolken. Deze melk komt niet in de tank en wordt zeker niet verkocht! Ik kom uit een boeren familie, waar 1 van mijn ooms meer dan 200 koeien melkt. Ik kan je een rondleidng geven, zodat je kunt zien hoe mooi daar met de dieren wordt om gegaan. Ze leveren al jaren 1e klas melk, dus melk van de hoogste kwaliteit. Zonder vervuiling en bacterien.
   Veel mensen laten zich dingen aanpraten door weer andere mensen, deze verhalen gaan een eigen leven leiden.
   Check aub eerst je bronnen, alvorens je je gal spuugt!

   6 likes
   • Kijk maar eens goed om je heen: hoeveel koeien zie jij nog in de wei?En voor wie denk jij dat al die genetisch gemanipuleerde soya en mais verbouwd wordt? Google ook maar eens op welke stoffen tegenwoordig in melk worden gevonden!

    4 likes
 2. Die miljarden zie ik nergens onderbouwd. Mijn gevoel zegt me dat hier op z’n minst sprake is van enige overdrijving…..

  9 likes
  • Koeienmelk is goed voor? KALFJES!

   De mens is het enige ZOOGdier dat op volwassen leeftijd nog zuivelproducten nuttigt.

   We weten dat veel mensen na de zoogtijd de lactose in melk niet meer kunnen verteren en dat hierdoor problemen ontstaan in de darmen en het immuunsysteem. Deze lactose-intolerantie wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op astma, eczeem en eierstokkanker.
   Bovendien weten we dat veel melk drinken de kans op botbreuken juist laat toenemen en dat calcium plus melk door de Gezondheidsraad ontraden wordt omdat de gemiddelde Nederlander al voldoende calcium binnen krijgt en meer calcium niet noodzakelijk “beter” betekent.

   En we weten dat er een balans moet zijn tussen de inname van calcium en magnesium en dat een verstoring van deze balans door een overmatige inname van calcium zonder de benodigde hoeveelheid magnesium het risico op trombose vergroot. Een geheel ander verhaal dan de zuivelindustrie ons doet geloven.

   http://pilliewillie.nl/voeding/melk/

   8 likes
  • De reclames van Joris Driepinter is allang van de buis verdwenen dus waar die miljarden dan wel aan op gaan?

   2 likes
 3. Heel kort door de bocht allemaal. Ik werk al jaren voor een zuivel-bedrijf en zet mijn vraagtekens bij het artikel ‘Nurses’ Health Study’ dat wordt aangehaald. Bijvoorbeeld: het moment dat ik dat artikel aanklik, kom ik meteen bij een reclameboodschap terecht met de heerlijke woorden “Eat Fat and Get Thin”. Een slogan van dezelfde meneer Mark Hyman. En die Meneer Hyman moet mij ook doen geloven in de slechte effecten van zuivelproducten?! Worden we hier voor t promotie karretje van Hyman gespannen?
  “geniet, maar drink met mate(n)” zou ik zeggen 😉

  7 likes
  • Jezus gast hoeveel krijg je betaald om hier je onzin te verkopen, tis overduidelijk dat zuivel ongezond is voor mensen.

   5 likes
   • @The King: beetje overdreven reactie niet waar? Cadena Warrior bedoelt gewoon dat je niet zomaar alles op het internet moet geloven. Dus eerst jezelf goed informeren en gewoon kijken wat het beste voor jou werkt. Geen een mens is immers gelijk en niet iedereen reageert lichamelijk hetzelfde op zuivel. Ik drink gewoon mijn melk af en toe en eet af en toe kaas op brood of een stukje kaas; teveel is inderdaad slecht want dan heb ik (net als anderen) last van slijmvorming bijvoorbeeld. Maar gewoon alles met mate en dan is er in principe niets aan de hand. Dat is gewoon de simpele boodschap. Trouwens, mijn oma zei dat vroeger al: gewoon alles met mate eten en drinken, dan houd je het het langste vol.

    2 likes
 4. In de discussie van melk valt mij op dat veel mensen zo ontzettend ver van de praktijk staan. Als boerendochter, opgeleid in de agrarische sector, maar niet werkzaam in de landbouw, maar in de Food sector als voedingsdeskundige klopt er zoveel niet wat men zegt over melk. Melkveehouders in Nederland werken niet met hormonen, o.a. BST, wat wel in de VS is toegestaan (dat krijgen we hier wel als we met TIPP akkoord gaan). Antibiotica is niet toegestaan in Nederlandse melk; hier wordt zeer streng op gecontroleerd door de Zuivelverwerkers. Een melkveehouderijbedrijf dat positief wordt getest krijgt strenge boete en melk wordt afgekeurd/vernietigd. Elke melkpartij wordt op verontreinigingen gecontroleerd door een zuivelverwerker, waaronder kiem; een hoog kiemgetal betekent een lagere melkprijs (bestraffing) voor de melkveehouder. De melkproducten yoghurt, boter (zelf met de zgn. ongezonde verzadigde vetten; zijn niet zo ongezond!) en kazen (halfvol), maar ook geiten- en schapenkaas zijn goede producten. Melk gesteriliseerd is al zo verwerkt dat gezonde vitaminen / mineralen er gedeeltelijk niet meer in zitten. Dit is een algemeen probleem in de levensmiddelenindustrie; door de voortgaande verwerkingsprocessen (soms noodzakelijk voor logistieke redenen) en toevoeging van additieven (dit mag niet in zuivelproducten) wordt de kwaliteit van het product MINDER dan de basisgrondstof. Melk bij de BIO boer kopen en thuis koken en met mate drinken zou het beste zijn. Dit is echter niet toegestaan (rauwe melk verkopen). Onze wetgever maakt het zo dat wat eens een goed en mooi product was nu een fabrieksproduct is geworden en de boer doet hier aan mee door steeds maar groter te worden i.p.v. te bedenken hoe krijg ik een beter en eerlijker product (o.a. door betere grond / natuurlijke grasgewassen / buiten weiden) voor een mooiere prijs. De prijs van een glas Aldi melk is fors lager dan Coca Cola, waar u de ergste huishoudprobleempjes mee kunt oplossen. Bedenk wat dit in uw maag doet? Niemand die je daar over hoort…vreemd…

  7 likes
 5. Melk is een drankje dat we van nature niet dronken in de prehistorie. Net als wijn, bier, koffie, thee, Yakult, cola, sinas. En we dronken in NL ook geen sinaasappelsap.

  0 likes
  • @Dolex

   Hoi Dolex, bier is al miljoenen jaren oud dus hoe kom jij erbij dat wij dat niet dronken?

   2 likes
  • Ja, en ….

   1 likes
   • Dat alle pijlen zich nu richten op de boeren. Melk is een relatief klassiek en relatief gezond drankje, want niet zo kunstmatig als veel andere drankjes. De boeren zijn al kapotgemaakt door de industrie (en daar hebben ze helaas elf aan meegedaan door hun product in de uitverkoop te doen). De industrie laat mensen liever Optimel, Yakult en allerlei andere troep drinken, die duurder te verkopen is omdat er suiker, smaak- en kleurstoffen door de melk zijn geroerd.
    Het fanatisme waarmee tegen melk wordt gestreden kan beter worden betracht tegen energy drinks, frisdrank en allerlei ander fabrieksspul. Dat zou een grotere bijdrage leveren aan de gezondheid, denk ik.
    Met melk is het met zoals met veel andere voeding: niet overmatig gebruiken. Van alles een beetje, dan kun je jezelf nooit echt vergiftigen.

    2 likes
 6. Zelf ben ik lactose intolerant, dus voor mij is alles wat met melk/producten te maken heeft taboe….niet gemakkelijk als men zou weten dat in heel veel producten lactose verwerkt zit….als men het al vermeld.

  De wetenschappelijke lectuur zegt ook het volgende, op jongere leeftijd is is melk aangewezen omdat melk weldegelijk rijk aan calcium is (als men het verdraagt) maar op oudere leeftijd is het eerder af te raden of consumeren met mate, omdat het op latere leeftijd net de oorzaak is van botontkalking.

  2 likes
  • Jij bent niet intolerant voor lactose, jij bent intolerant voor pasteurisatie ! en dat durf ik te wedden.
   Koop maar eens rauwe melk en/of kaas van rauwe melk, durf te wedden dat er niks gebeurd.

   2 likes
 7. Snap er niets van. Drink vanaf lagere school minstens 1,5 – 2 liter melk per dag. Inmiddels de 70 gepasseerd. Zou dan toch ondertussen flink beroerd moeren zijn en bijna dood. Toch?

  3 likes
 8. Daar komt nog bij dat de Europese koeien veel rotzooi moeten vreten (o.a. organen van andere koeien, kannibalisme dus) en vaak van een lagere koeienras zijn. Ze zijn gekruist om vooral veel melk te geven, niet om de kwaliteit van het melk.

  Op zich is melk heel geschikt voor de mens. Maar met al die toevoegingen en bewerkingen wordt het minder heilzaam. Bovendien is supermarktmelk zelfs een afvalproduct, want al het goede eruit wordt afgeroomd en komt tot ons in de vorm van kaas, yoghurt, kwark, echte boter enz.

  Waarom dit afvalproduct dan nog zo duur is, is de vraag (of eigenlijk niet).

  5 likes
 9. Melk moet je puur en onbewerkt drinken, en eigenlijk alleen de echte A2 melk.
  Voor meer info, http://www.mikedonkers.nl

  4 likes
 10. Ik zal vertellen hoe het zit. Vroeger dronken mensen geen melk. In Zaandam kwam melk overschot en daar moesten ze vanaf. Aangezien dat je melk kan drinken kwam de slogan. Melk de witte motor. Melk dan dacht dat melk goed voor je was. Immers als je een brandwond hebt en je legt je vinger in de melk met de verbrande plek krijg je geen blaar of wat dan ook. Melk neutraliseerd. Men begon Lieters te drinken. Toen kwamen de eerste gevallen van osteo Parose. Ja melk neutraliseerd ook alles. Ze moeten ervan af en je moet enig voor betalen ook en je krijgt een leuke kado bij. Neem BV’s jakult sorry mensen er zit niets in. Zuivel is helemaal niet goed voor je.

  3 likes
 11. Tja, ik weet dat men melk niet nodig heeft, maar cola, sinas, 7up etc.. etc.. heb je ook niet nodig maar men drinkt het graag, maar wat vind ik een koud glas melk sóchtends bij het ontbijt toch lekker 🙂

  3 likes
 12. ben ik een kalf?

  1 likes
 13. Wie maakt ons wijs dat wij het niet nodig hebben in deze gemaakte leef poppenkast?

  1 likes
 14. De melk die we drinken is wel nog steeds moedermelk (voor kalfjes). De calcium die erin zit verstevigt niet je botten, omdat je het gewoon weer uitplast. Ik drink zelf al een tijd geen melk meer. Laatst kreeg ik op het werk melk en wat mij meteen opviel was de rare reuk en smaak eraan, terwijl ik vroeger ook een hele pak ineens kon opdrinken. Nu is mijn smaak wel verbeterd doordat ik geen fris meer drink (heeeel af en toe cola bij een frietje) en al helemaal geen zoete troep als dubbelfris en al die vruchtensappen. Gewoon water is veel beter (en lekkerder!).

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Bijna twee miljoen Nederlanders slikken statines die ...

Kanker en kruisbloemige groenten: dit bijzondere stofje uit broccoli maakt tumoren helemaal kapot

Kanker en kruisbloemige groenten: dit bijzondere stofje uit broccoli maakt tumoren helemaal kapot

Broccoli, kool en spruitjes bevatten van nature een ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.