Homepagina » Gezondheid » Dit veelgebruikte E-nummer blijkt gevaarlijk te zijn voor je lever. Maar dat is nog niet alles
Dit veelgebruikte E-nummer blijkt gevaarlijk te zijn voor je lever. Maar dat is nog niet alles

Dit veelgebruikte E-nummer blijkt gevaarlijk te zijn voor je lever. Maar dat is nog niet alles

Het veelgebruikte voedingsadditief mononatriumglutamaat (E621) of MSG is gelinkt aan obesitas en leveraandoeningen. Uit een studie die is gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food blijkt dat MSG de doorslaggevende factor is voor de ontwikkeling van obesitas.

Met een caloriearm dieet kan dit effect niet worden tegengegaan. Wel kan de ontwikkeling van leveraandoeningen op deze manier worden vertraagd.

Makoto Fujimoto en zijn collega’s deden onderzoek naar de gewichtstoename en de ontwikkeling van niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) bij muizen die MSG kregen toegediend. Eén groep muizen kreeg een caloriearm dieet, de andere groep kreeg reguliere voeding.

Sterke stijging

NASH is het uiterste spectrum van niet-alcoholische leververvetting en wordt gezien als veroorzaker van levercirrose. Door het toenemende aantal gevallen van obesitas is er een sterke stijging te zien van het aantal gevallen.

“Hoewel MSG te boek staat als een veilig voedingsadditief, zijn de effecten op kwetsbare groepen, interactie met andere medicijnen en effecten op chronische ontstekingsziekten en neurologische aandoeningen onbekend,” zei hoofdredacteur van het tijdschrift Sampath Parthasarathy van de University of Central Florida in Orlando.

“De bevindingen van Fujimoto en zijn collega’s kunnen verstrekkende gevolgen hebben, omdat kinderobesitas wereldwijd een groot probleem is,” klonk het.

Grotere kans

Eerder kwamen wetenschappers van de University of North Carolina al tot de conclusie dat mensen die E621 eten een grotere kans hebben op zwaarlijvigheid dan mensen die de kunstmatige smaakstof vermijden. Hun studie verscheen in het tijdschrift Obesity.

De onderzoekers volgden 750 Chinese mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 40 tot en met 59 jaar. De grootste groep bereidde maaltijden zonder bewerkt voedsel.

Is het gezond?

Ongeveer 82 procent van de proefpersonen voegde MSG toe aan de maaltijd. Deze groep bleek drie keer meer kans te hebben op overgewicht dan mensen die E621 niet gebruikten.

“De Amerikaanse voedselautoriteit FDA en andere gezondheidsorganisaties hebben geconcludeerd dat MSG veilig is,” zei hoofdonderzoeker Ka He. “Maar de vraag blijft: is het gezond?”

[Natural News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • guido schreef:

  Ga naar http://www.foodcanmakeyouill.co.uk/uploads/1/2/7/4/12746572/antioxidants.pdf en laat je niet foppen door iedereen die denkt dat het geen kwaad kan. Dokters leren in opleiding dat E nummers en al die andere chemische rotzooi geen kwaad kan voor het lichaam. Vertrouw niemand die jou iets verteld ga zelf op onderzoek uit en denk het tegenovergestelde, kom je aardig dicht bij de waarheid.

  34 likes
 • salvar schreef:

  je staat steeds meer versteld van hoe ze je naar de kl.ten willen helpen.

  16 likes
  • Jansen schreef:

   idd het menselijke ras moet ziek ongezond en stom blijven van het ware ras dat aan de macht is. Dat E gedoe is 1 van vele manieren om het te bewerkstelligen.

   12 likes
 • Sceptic schreef:

  MSG is pure glutamate, a naturally occurring neurotransmitter that in excess becomes an excitoxin — a substance that literally stimulates brain cells to death!

  A truly alarming thing about MSG is that it is in just about everything, yet it is not required to be on labels.

  Ja waarom is dit toegestaan om dit in de voeding toe te laten, net als een ander vergif als aspartaam?
  Niet meer of minder dan een directe aanslag op de gezondheid van de mensen.
  En zonder dat de meeste mensen hiervan echt op de hoogte zijn.

  https://bebrainfit.com/neurotoxins-foods/

  We worden op allerlei manieren vergiftigt en dat heeft direct verband met dat 1 op de 3 mensen nu tegenwoordig kanker krijgt .
  Logisch is uiteraard dat vergif absoluut niet in voeding, leefomgeving en producten terug te vinden is, het tegenovergestelde is realiteit ..

  15 likes
  • eksegese schreef:

   Er zijn 3 soorten mensen, te weten : gezonde mensen, zieke mensen, en dode mensen. De eerste en de laatste categorie is weinig aan te verdienen, dus maak ze ziek en houdt ze zo lang mogelijk in leven door de symptomen te bestrijden doch de oorzaak ongemoeid te laten. Dat is het spel wat gespeeld wordt, zeer succesvol wel te verstaan.

   1 likes
 • robvdz schreef:

  In steeds meer frisdrank en platwater verkocht in flessen komt Fluoride voor!!!!!!!!!!!!
  En reken nu maar niet dat dit calciumfluoride is wat in bepaalde watersoorten in natuurlijke hoeveelheden voorkomt.
  Natuurlijk moet de mensheid afgestompt en afgestomd worden en dan moet die pijnappelklier eraan geloven en dan werkt natrium fluoride het beste!
  Deden ze ook met de koncentratiekamp slachtoffers om ze gedwee naar de gaskamers te krijgen.
  Natrium fluor of ook wel sodiumfluoride is een zwaar neurotoxine de op één na de giftigste na arcenicum.
  NIET DOEN DUS!!!!!!!!!!!!

  2 likes
 • Cheeta schreef:

  Het voedsel moet toch smaak hebben, niet?

  0 likes
 • Cheeta schreef:

  In bepaalde omstandigheden kan alles wat je eet door je lichaam tot gif gevormd worden. Als dat gebeurt, reageert het lichaam dan weer met braakneigingen zodat je al het gif weer kwijt kan.

  0 likes
 • Weesje schreef:

  Het schijnt ook de uitscheiding van taurine te bevorderen. Dat stofje zit in vlees en zeker als je weinig vlees eet kom je het eerder tekort. Ook bevordert smaakversterker je eetlust, waardoor je meer gaat eten, of het nou lekker is of niet. Het stofje zorgt er wel voor dat je het lekkerder vindt.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

  Er is een ware crisis gaande, die ...

  “Ik realiseerde me nooit dat deze goedgekeurde ingrediënten mensen compleet vetmesten”

  We weten allemaal dat voorverpakte voeding niet ...

  >