Homepagina » Buitenland » Amerikaanse wapens vergrootten militaire capaciteit van IS aanzienlijk. Waakhond komt met onthullingen
Amerikaanse wapens vergrootten militaire capaciteiten van IS aanzienlijk. Waakhond komt met onthullingen

Amerikaanse wapens vergrootten militaire capaciteit van IS aanzienlijk. Waakhond komt met onthullingen

Extremisten van IS hadden veel meer Amerikaanse en Saudische wapens dan ze op het slagveld buitgemaakt konden hebben. Tot die conclusie komt Conflict Armament Research, een Britse organisatie die onderzoek doet naar wapens.

“In Irak en Syrië gebruikte IS grote aantallen wapens, geleverd door landen zoals Saudi-Arabië en de VS, tegen verschillende internationale anti-IS-coalities die de twee landen juist steunen,” aldus de onderzoekers.

De Amerikaanse en Saudische wapens zijn allemaal gemaakt in EU-landen. Bijna een derde van alle wapens die IS op het slagveld gebruikte is gemaakt in de EU.

Regels overtreden

IS was vooral afhankelijk van wapens en munitie gemaakt in Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Duitsland.

De onthulling zet vraagtekens bij inspanningen van de EU om de terreurgroep te ontwapenen en benadrukt hoe gemakkelijk wapens in de verkeerde handen kunnen vallen, zeggen onderzoekers van CAR.

De wapens mochten eigenlijk niet worden vervoerd en dus hebben Washington en Riyad de regels overtreden, zegt CAR.

Europa

De wapens werden gemaakt in Europa, verkocht aan de VS en Saudi-Arabië en gingen in Turkije de grens over.

“Uit bewijs dat is verzameld door CAR blijkt dat de VS herhaaldelijk in de EU gemaakte wapens en munitie aan oppositiegroepen in Syrië heeft geleverd,” zegt de waakhond.

“Een groot deel van dit materiaal kwam al snel in handen van IS,” klinkt het verder.

NAVO

Drie procent van het IS-arsenaal bestond uit wapens die door de NAVO worden gebruikt. De terreurgroep maakte de afgelopen drie jaar zijn eigen militaire wapens in het kalifaat.

De Amerikaanse en Saudische wapens vergrootten de militaire capaciteiten van de terreurgroep aanzienlijk, besluiten de onderzoekers.

Foto: Ibrahim.ID Wikimedia Commons

[Independent]


Vond je deze informatie goed? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Wie de sporen van ISIS heeft onderzocht weet ook, dat het salafisme een rechtstreeks verband houdt met Westerse geheime diensten. Alle geheime diensten zijn gelinkt met terreur wegens bestaansrecht. Alle aanslagen zijn zodoende staatsgerelateerd.

  Alle terreur is bedoeld om geldstromen op gang te houden. De tekorten worden met de opbrengst van opium en cocaïne aangezuiverd.

  Ook de zogenaamde goedbedoelde waarschuwing aan de Russen voor een aanslag van IS die verijdeld kon worden, is in werkelijkheid een regelrecht dreigement aan het adres van Poetin. De presidentsverkiezingen zijn weer in aantocht en het westen bemoeit zich nou eenmaal graag met de uitslag. Zij doen dus zelf precies datgene wat zij Poetin met alle geweld in de schoenen wil schuiven.

  Nogmaals : draai alles precies 180 graden om en je zit het dichtst bij de waarheid. De overheden en de MSM liegen echt overal over.

  20 likes
 2. Er is een alien-agenda die ontwapening op aarde nastreeft.

  1 likes
  • Ben jij daar wel zo zeker van?

   Ze lijken dan wel erg dubbel spel te spelen. Aan de ene zijde werken ze samen met de Amerikaanse Militaire (geheime) diensten en aan de andere kant gaan in het geniep witte vredes-vlaggetjes uitdelen. Of zijn er twee (of meer) kampen van buitenaardsen?
   De “goeien” en de “slechten”. Zoals de “engeltjes” en de “duiveltjes”. De “linkse politiek”en de “rechtse politiek”? Het “Westen” en het “Midden-Oosten”. De joden (en de christenen) en de islam etc…

   Ik ben er alvast niet zeker van of ze ons wel zien zitten om te helpen. Zolang ze niet officieel zich kenbaar maken ga ik er van uit dat ze niet geïnteresseerd zijn (of mogelijk helemaal niet aanwezig zijn).

   ~ Misschien zijn ze net erg gebiologeerd met al die oorlogen? Zoals wij graag actiefilms zien of natuurfilms zien waar groepen chimpansees tegen elkaar uitvechten bijvoorbeeld ~

   Oei. Wat klink ik toch pessimistisch…

   Laat ik het hopen dat ze de mensheid op tijd komen redden. De tijd dringt!

   2 likes
 3. Ook de wapenindustrie van Europa, Rusland en China doen rechtstreeks of onrechtstreeks zaken met IS. Europa doet dat via omwegen.

  Het wereldberoemde wapenfabriek FN in België wordt getolereerd door de Waalse Politiek (deze fabrieken maken effectief wapens). Vlaanderen speelt het sluwer en maken “onderdelen” van wapens die ze dan doorverkopen aan de wapenindustrieën elders buiten de EU. Die het daar dan assembleren en doorverkopen aan de schurkenstaten (Hypocrisie tot op het bot).

  De wapenindustrie is big business. Helaas iets dat niet uit te roeien lijkt. Al hoop ik dat het wel zou kunnen worden uitgeroeid. Maar wie vertrouwd wie?

  5 likes
 4. Ach wij aardse mensen creëren alles zelf en helaas maar waar we moeten ons zelf helpen……Alleen wij zijn in staat een nieuwe, betere, liefdevolle wereld te creëren , het is maar een keuze…….

  5 likes
 5. “The analysis of more than 40,000 items found that in total, however, about 90 per cent of the weapons and ammunition overall were made in Russia, China and Eastern Europe.
  Three per cent of Isis’ arsenal was Nato-grade.”

  3% is peanuts.

  3 likes
 6. Als we de joodse media moeten geloven..
  Heeft Erdogan DAES bewapend..!
  Hahaha

  Het gekke is… Dat er ook nog idioten zijn die het geloven hahaha

  0 likes
 7. Een aanzienlijke 3 procent….

  0 likes
 8. De VS met haar bewapening zijn demonen en barbaren.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

europarlementariër

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld flink op haar nummer gezet: ‘Ik ben het een beetje beu, dat toontje’

Tweede Kamerleden en Europarlementariërs debatteerden maandagmiddag over ...

covi-pass

Binnenkort ook in Nederland: de COVI-PASS, jouw immuniteitspaspoort

Een Britse cyberfirma gaat met een aantal ...