Buitenland

Amerikaanse wapens vergrootten militaire capaciteit van IS aanzienlijk. Waakhond komt met onthullingen

Help anderen door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Extremisten van IS hadden veel meer Amerikaanse en Saudische wapens dan ze op het slagveld buitgemaakt konden hebben. Tot die conclusie komt Conflict Armament Research, een Britse organisatie die onderzoek doet naar wapens.

“In Irak en Syrië gebruikte IS grote aantallen wapens, geleverd door landen zoals Saudi-Arabië en de VS, tegen verschillende internationale anti-IS-coalities die de twee landen juist steunen,” aldus de onderzoekers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De Amerikaanse en Saudische wapens zijn allemaal gemaakt in EU-landen. Bijna een derde van alle wapens die IS op het slagveld gebruikte is gemaakt in de EU.

Regels overtreden

IS was vooral afhankelijk van wapens en munitie gemaakt in Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Duitsland.

De onthulling zet vraagtekens bij inspanningen van de EU om de terreurgroep te ontwapenen en benadrukt hoe gemakkelijk wapens in de verkeerde handen kunnen vallen, zeggen onderzoekers van CAR.

De wapens mochten eigenlijk niet worden vervoerd en dus hebben Washington en Riyad de regels overtreden, zegt CAR.

Europa

De wapens werden gemaakt in Europa, verkocht aan de VS en Saudi-Arabië en gingen in Turkije de grens over.

“Uit bewijs dat is verzameld door CAR blijkt dat de VS herhaaldelijk in de EU gemaakte wapens en munitie aan oppositiegroepen in Syrië heeft geleverd,” zegt de waakhond.

“Een groot deel van dit materiaal kwam al snel in handen van IS,” klinkt het verder.

NAVO

Drie procent van het IS-arsenaal bestond uit wapens die door de NAVO worden gebruikt. De terreurgroep maakte de afgelopen drie jaar zijn eigen militaire wapens in het kalifaat.

De Amerikaanse en Saudische wapens vergrootten de militaire capaciteiten van de terreurgroep aanzienlijk, besluiten de onderzoekers.

Foto: Ibrahim.ID Wikimedia Commons

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Er is een alien-agenda die ontwapening op aarde nastreeft.

exegese
exegese
6 jaren geleden

Wie de sporen van ISIS heeft onderzocht weet ook, dat het salafisme een rechtstreeks verband houdt met Westerse geheime diensten. Alle geheime diensten zijn gelinkt met terreur wegens bestaansrecht. Alle aanslagen zijn zodoende staatsgerelateerd.

Alle terreur is bedoeld om geldstromen op gang te houden. De tekorten worden met de opbrengst van opium en cocaïne aangezuiverd.

Ook de zogenaamde goedbedoelde waarschuwing aan de Russen voor een aanslag van IS die verijdeld kon worden, is in werkelijkheid een regelrecht dreigement aan het adres van Poetin. De presidentsverkiezingen zijn weer in aantocht en het westen bemoeit zich nou eenmaal graag met de uitslag. Zij doen dus zelf precies datgene wat zij Poetin met alle geweld in de schoenen wil schuiven.

Nogmaals : draai alles precies 180 graden om en je zit het dichtst bij de waarheid. De overheden en de MSM liegen echt overal over.

Maarten V
Maarten V
6 jaren geleden

Ook de wapenindustrie van Europa, Rusland en China doen rechtstreeks of onrechtstreeks zaken met IS. Europa doet dat via omwegen.

Het wereldberoemde wapenfabriek FN in België wordt getolereerd door de Waalse Politiek (deze fabrieken maken effectief wapens). Vlaanderen speelt het sluwer en maken “onderdelen” van wapens die ze dan doorverkopen aan de wapenindustrieën elders buiten de EU. Die het daar dan assembleren en doorverkopen aan de schurkenstaten (Hypocrisie tot op het bot).

De wapenindustrie is big business. Helaas iets dat niet uit te roeien lijkt. Al hoop ik dat het wel zou kunnen worden uitgeroeid. Maar wie vertrouwd wie?

Frans2
Frans2
6 jaren geleden

“The analysis of more than 40,000 items found that in total, however, about 90 per cent of the weapons and ammunition overall were made in Russia, China and Eastern Europe.
Three per cent of Isis’ arsenal was Nato-grade.”

3% is peanuts.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x