Binnenland

Antropoloog etaleert dedain op de radio, mensen reageren boos, radio zet reacties uit

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!

Een fragment van NPO Radio 1 zorgde zondag op X voor veel consternatie. Zoveel consternatie dat besloten werd om de mogelijkheid om te reageren uit te zetten. Dat gebeurde ‘vanwege het grote aantal beledigende reacties’.


Antropoloog Jitske Kramer vertelde op de radio dat BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zich graag presenteert als de ‘gewone’ of ‘normale’ Nederlander, maar dat ze met dat imago ook een tweedeling creëert.

Dat is volgens Kramer niet onschuldig. “Dan zitten we zo in het migratiedebat en hoe wij op dit moment omgaan met zogenaamde ‘ongewone Nederlanders’, vind ik heel zorgelijk.”

Schitterend voorbeeld

“Het is iets menselijks: homo sapiens houden van groepjes maken en groepsgrenzen, en politici houden ervan om daarmee te spelen en daarmee stemmen te krijgen.”

Op de vraag of je machtig bent als je de norm bepaalt, antwoordde ze: “Ja, we noemen dat definitiemacht.”

Maar daar mag je dus niets van zeggen, want dan zet de staatsomroep de reacties uit. “Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, geeft de NPO hier een schitterend voorbeeld van hoe de door Jitske Kramer geschetste ‘definitiemacht’ onwelgevallige tegenkrachten de grond inboort. Of je trekt ze in je ‘groep’, of je maakt ze monddood,” merkt oud-politicus Geert Dales op.

Dat dedain is precies wat er mis is

Mensen ergerden zich groen en geel aan de uitspraken van de antropoloog. Ook Van der Plas zag zich genoodzaakt te reageren. ‘Imago…’ Alsof het bijzonder is om normaal te zijn. Dat dedain is precies wat er mis is in Nederland, schreef ze.

Haar rechterhand Mona Keijzer voegde toe: “Mijn punt van zorg is dat het lijkt alsof u niet begrijpt dat uw woorden over homo sapiens die graag in groepjes zitten ook voor u geldt. Dat in de perceptie van veel mensen de ‘definitiemacht’ decennialang voorbehouden is geweest aan de bubbel van hoogopgeleide en progressief stemmende Nederlanders.”

Sociaal superieur

Sociaalwetenschapper Laurens Buijs trekt fel van leer. “Jitske Kramer snapt niets van antropologie en is een klassieke pseudowetenschapper. Ik ruim met mijn bedrijf al jaren het puin dat zij als ‘corporate antropoloog’ in organisaties aanricht. Ze is zelf door en door racistisch, maar beschuldigt anderen daar continu van. Natuurlijk geeft de staatsomroep haar graag een podium.”

Enkele dagen geleden schreef Kramer op X dat rechtse mensen alleen maar aan zichzelf denken en linkse mensen zich ook bekommeren om anderen. “Eigenlijk legt u nu, via radio en sociale media, de nadruk op een vermeende tweedeling van gewone en ongewone burgers. U speelt ermee. Zullen we dan ook maar meteen stoppen met doen alsof linkse mensen sociaal superieur zijn aan rechtse mensen?” vraagt medisch adviseur Wendy Mittemeijer.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 131 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vout
Vout
3 maanden geleden

De omgekeerde waarheid, een bekend fenomeen. Het wordt overal toegepast, hier ook weer. Gewoon negeren dit soort. Dit leeghoofd snapt niet dat de mensen, waaronder ik, de huidige aanpak meer dan zat zijn. Er moeten oplossingen komen, geen holle frasen.

gerritje
gerritje
3 maanden geleden

usefull idiots , wat kan je nog meer zeggen , menende het goede te doen , slopen ze hun eigen toekomst maar vooral die van hun medemens.
Toataal gebrainwashed en een ego voor 10, het zakenleven zit er vol mee

roro 237
roro 237
3 maanden geleden

Se NAZI`s in Davos zijn dadelijk aan de macht!
Iedereen kan Nederland zo innemen zonder slag of stoot!

Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
3 maanden geleden

Terwijl Nederland TEN ONDER GAAT wordt er door idioten GEOUWEHOERD over homo sapiens ??

Back to top button
48
0
We lezen graag je reactie!x