Bewustzijn

Het geheim van gedachtekracht – deel 1 – Woorden en gedachten

Help ons door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door Michel Lejeune van Trancewerk, voor de NineForNews Nieuwsbrief.

Woorden en gedachten zijn uiterst krachtig en iedereen over de hele wereld maakt er gebruik van. Woorden worden gebruikt om te communiceren en ook om problemen bij mensen op te lossen. Vele duizenden mensen worden per dag op allerlei manieren door middel van woorden geholpen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Feit is dat mensen inwendig tegen zichzelf praten en daarbij is het ook zo dat veel mensen op een negatieve manier in- en tegen zichzelf praten. Zij gebruiken negatief geformuleerde woorden. De dingen die zij zeggen werken dan ook vaak tegenovergesteld van wat zij willen bereiken. Meestal is het gebruik van negatief geformuleerde woorden de belangrijkste reden dat mensen hun doelen niet bereiken.

In deze eerste les van de e-cursus ‘Gedachtekracht’ leer je begrijpen hoe belangrijk het is om de juiste bewoordingen te gebruiken. Helemaal als het over jezelf gaat, als je nadenkt over jezelf en hoe je in je hoofd tegen jezelf praat. Tegen het eind van deze mini-cursus ben je in staat alles op een andere, positieve manier te formuleren en zal het gegarandeerd een positief effect op je hebben.

Ik zal het een en ander uitleggen over het onderbewustzijn en misschien zul je verrast zijn, zodra je begrijpt hoe dat deel van je brein, dat iedereen heeft, werkt. Mijn doel is er in ieder geval voor te zorgen dat je gaat inzien wat je werkelijk tegen jezelf zegt, hoe het onderbewustzijn met die negatieve bewoordingen omgaat, terwijl jij juist bepaalde positieve resultaten verwacht!

Misschien kom je er wel achter dat je eigenlijk de verkeerde dingen tegen jezelf zegt en ga je begrijpen waarom je de bepaalde resultaten maar niet haalt.

Eén van de belangrijkste dingen is de manier hoe je tegen jezelf praat

Stel dat je naar een visualisatie-, meditatie- of hypnosesessie luistert om iets te veranderen aan jezelf en je daarbij elke keer tegen jezelf zegt “dit werkt toch niet”, “ik heb toch niet het doorzettingsvermogen”, of  “ik heb nou eenmaal te weinig controle over mezelf”. Of misschien denk je wel “het maakt niet uit, ik ben nou eenmaal zo”… of nog eenvoudiger “bij mij werkt het toch niet”.

De eerste vraag die ik dan wil dan stellen is of je enig idee hebt wat er op zo’n moment in je hoofd gebeurt, zodra je op zo’n manier tegen jezelf praat? Je doet een sessie om iets te veranderen en tegelijkertijd bekritiseer je jezelf dat je het tóch niet kan, het tóch niet werkt, of iets anders tegengestelds.

En met ’tegen jezelf praten’ bedoel ik dus in gedachten praten, waarbij je die innerlijke stem gebruikt die je eigenlijk vertelt hoe je je moet voelen en hoe je moet denken… Als je geen idee hebt, dan zal ik het je vertellen: in feite is wat je doet met ’tegen jezelf praten’ (denken dus) een vorm van zelfprogrammering, waarbij je je eigen brein instructies geeft om de positieve effecten van die sessie te negeren. Eigenlijk dus precies wat je niet wilt.

Stel je nu eens voor dat jij op bezoek bent bij jezelf en je jezelf zou helpen. Twee mensen zitten tegenover elkaar en jij bent eigenlijk beide mensen tegelijkertijd. En terwijl je daar tegenover jezelf zit, zeg je de woorden die je in je hoofd tegen jezelf zegt… Maar dan tegen die andere persoon, die jij ook bent. De ene jij, die de woorden hoort van de andere jij, zou waarschijnlijk boos worden dat iemand zo tegen je durft te praten! Maar op den duur zullen deze woorden toch invloed op je onderbewustzijn hebben. Of jij ze nu tegen jezelf zegt, of dat iemand anders ze doorlopend tegen je zegt. Vroeg of laat worden die woorden door het onderbewustzijn geaccepteerd en ga je ze geloven. En vanaf dat moment reageer je er instinctief op!

Je wist natuurlijk al dat mensen ‘gewoontedieren’ zijn en vaak van alles herhalen. Als we op een bepaalde manier iets tegen onszelf zeggen, is het waarschijnlijk dat we dit steeds doen. Het is menselijk (en gebruikelijk) dat als we denken en daarbij woorden gebruiken, we die woorden keer op keer herhalen, elke keer weer… net zolang tot je ze gelooft en je het jezelf bevestigt. Ken je het verschijnsel dat een leugenaar op een gegeven moment in zijn eigen leugens gaat geloven? Het komt door het constant herhalen van hetzelfde. Dat is het principe  waarmee we te maken hebben.

Ik wil je even een voorbeeld geven:

Stel je voor dat je te zwaar bent en aan de slag bent gegaan met een hypnoseprogramma om af te vallen. Het zou goed kunnen dat als je te zwaar bent, je tegen jezelf gezegd hebt, zodra je op de weegschaal staat of je jezelf in een etalageruit zien, “Jeetje kijk mij dik zijn, moet je die buik zien … ik lijk wel een …” en dan noem je een dik dier of zo… Ken je dat? Of als je op de weegschaal staat zeg je misschien wel “ik word alleen maar zwaarder”, of “eens kijken hoeveel er nou weer is bijgekomen”.

Veel mensen die te dik zijn zien zichzelf ook als dik. Ze hebben een negatief beeld van zichzelf en herhalen dat steeds maar tegen zichzelf. En dat geldt niet alleen voor te dikke mensen. Wist je dat de meeste mensen zichzelf niet graag zien? De meeste mensen hebben namelijk altijd wel wat aan te merken op zichzelf. Wat vind jij van jezelf? En wat denk en zeg jij over jezelf tegen jezelf? Is dat doorgaans positief of negatief?

En gebruik je daarbij positief geformuleerde woorden of negatief geformuleerde woorden? Wat ik daarmee bedoel leg ik je binnenkort uit.

Waar het om gaat is niet zozeer wat je van jezelf vindt, maar welke woorden je daarbij gebruikt. En omdat de meeste mensen meestal wel iets aan te merken hebben op zichzelf, focussen ze daarmee vaak op iets dat met negatieve bewoordingen uitgelegd wordt.

En zo, zonder dat je er erg in hebt programmeer je jezelf op een negatieve manier. Hoe onschuldig of klein het ook mag lijken.

Even samenvatten:

Er zijn veel mensen die niet positief over zichzelf denken en op een negatief geformuleerde manier tegen zichzelf praten. Hiermee programmeer je jezelf. Je vertelt je onderbewustzijn om te gaan geloven wat je zegt of denkt. Je vertelt jezelf iets in negatieve bewoordingen en meestal herhaal je dat, omdat het een gewoonte is. Vervolgens is de kans groot dat het ook zo gebeurt, en dan bevestig je het voor jezelf met woorden als: “zie je nou wel dat dit of dat…“ of “ik heb het je toch gezegd…”.

En zo creëer je uiteindelijk je eigen waarheid. Met je gedachten en de dingen die je tegen jezelf zegt heb je een gigantische invloed op de dingen die in je lichaam en in je hoofd gebeuren. Die invloed is veel groter dan de meesten zich realiseren.

In dit eerste deel heb ik je iets verteld over negatief of positief GEFORMULEERDE woorden wat iets anders is dan iets positiefs of iets negatiefs zeggen. Het verschil zit namelijk in hoe je iets zegt.

Zorg ervoor dat je de nieuwsbrief van volgende week ook krijgt, want dan leg ik je exact uit wat ik met het bovenstaande precies bedoel en krijg je ook voorbeelden van negatieve programmering van jezelf en hoe je hetzelfde kunt zeggen met positieve programmering. Zo zal een kleine verandering een gigantisch verschil gaan maken in je leven.

Heb je vragen of opmerkingen, dan nodig ik je uit om onder dit artikel te reageren.
Michel Lejeune
www.trancewerk.nl

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Back to top button