Blog

Zijn duurzame tuinmaterialen wel echt duurzaam?

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de hedendaagse wereld waarin duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt, is het gebruik van ‘duurzame’ materialen in tuinprojecten een hot topic. Onder deze materialen vallen ook beton en polycarbonaat.

Maar zijn deze materialen werkelijk zo duurzaam als vaak wordt beweerd? Laten we eens dieper ingaan op deze kwestie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Beton: sterk maar omstreden

Beton, een mengsel van cement, water, zand en grind, staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt voor tuinpaden, terrassen en als fundament voor tuinconstructies door middel van betonpoeren. Maar hoe scoort beton op het gebied van milieu-impact?

Voordelen van Beton:

 1. Lange Levensduur: Beton gaat lang mee, wat betekent dat het niet snel vervangen hoeft te worden. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe materialen en de daarmee gepaard gaande milieu-impact.
 2. Onderhoudsarm: Beton vereist weinig onderhoud, waardoor het gebruik van schadelijke onderhoudsproducten beperkt blijft.

Nadelen van Beton:

 1. CO2-Uitstoot bij Productie: De productie van cement, een hoofdbestanddeel van beton, is verantwoordelijk voor een significant deel van de wereldwijde CO2-uitstoot.
 2. Impact op Bodem en Waterafvoer: Beton is ondoordringbaar, wat kan leiden tot problemen met waterafvoer en de natuurlijke balans van de bodem kan verstoren.
Polycarbonaat: licht en veelzijdig

Polycarbonaat, een type thermoplastisch polymeer, wordt vaak gebruikt in de vorm van platen voor tuinkassen, overkappingen en omheiningen. Het is geliefd vanwege zijn lichtheid, transparantie en weerbestendigheid.

Voordelen van Polycarbonaat:

 1. Energie-efficiëntie: In kassen kan polycarbonaat helpen bij het vasthouden van warmte, wat energiebesparing oplevert.
 2. Recyclebaar: Polycarbonaat is in theorie recyclebaar, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Nadelen van Polycarbonaat:

 1. Productieproces: De productie van polycarbonaat platen vereist fossiele brandstoffen en brengt de uitstoot van broeikasgassen met zich mee.
 2. Duurzaamheid in Gebruik: Hoewel sterk, kan polycarbonaat na verloop van tijd verkleuren en brozer worden, wat uiteindelijk leidt tot vervanging.
Duurzaamheid in perspectief

Bij het beoordelen van de duurzaamheid van deze materialen moeten we verder kijken dan alleen hun directe gebruik in de tuin.

We moeten ook rekening houden met de volledige levenscyclus: van productie en transport tot het einde van de levensduur.

Hierbij spelen factoren als de CO2-uitstoot tijdens de productie, de impact op de lokale biodiversiteit, en de mogelijkheid tot recycling een cruciale rol.

Alternatieven en Overwegingen

Voor de milieubewuste tuinier zijn er alternatieven die wellicht beter scoren op het gebied van duurzaamheid:

 • Natuursteen in plaats van beton voor paden en terrassen. Hoewel de winning van natuursteen ook een milieu-impact heeft, mist het de hoge CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van cement.
 • Hergebruikte materialen, zoals gerecycled plastic of gerecycled glas, kunnen een duurzamere keuze zijn dan nieuw geproduceerd polycarbonaat.
 • Groene alternatieven, zoals het gebruik van levende planten voor afscheidingen en pergola’s, bieden een milieuvriendelijke optie die de biodiversiteit bevordert.
Conclusie

Terwijl beton en polycarbonaat voordelen bieden in termen van duurzaamheid en gebruiksgemak, is het belangrijk om een volledig beeld te hebben van hun milieu-impact.

Een werkelijk duurzame tuin vereist niet alleen het overwegen van de directe effecten van materialen, maar ook een begrip van hun gehele levenscyclus en impact op het milieu.

Door bewuste keuzes te maken en alternatieven te overwegen, kunnen tuiniers bijdragen aan een duurzamere toekomst.

3.5 6 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mikkie
Mikkie
3 maanden geleden

Wilde onlangs een kunststof compistbak kopen bij bouwmarkt. Leek me duurzaam want hergebruikt plastic.
Man zou hem halen. Kwam met lege handen terug: als ik er over wreef, kwamen er allemaal plastic deeltjes af…
Nou, dan maar weer oude pallets..van onbewerkt hout.

Nooit Alleen
Nooit Alleen
3 maanden geleden

CO2 is toch geen probleem? Het bevordert de plantengroei. Het IS GEEN BROEIKASGAS!!!

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x