Financieel

Arrestatiebevel tegen topman Iraakse centrale bank

Help ons door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Iraakse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de gouverneur van de Iraakse centrale bank in Bagdad.

Sinan al-Shabibi, die de bank sinds 2003 heeft geleid, wordt beschuldigd van corruptie. Daarnaast worden nog eens 15 functionarissen van de centrale bank gezocht.

In 2011 oordeelde het Iraaks Hooggerechtshof dat de centrale bank en andere onafhankelijke organen onder toezicht van het kabinet moesten komen te staan, in plaats van het parlement, zodat slagvaardiger kon worden opgetreden.

Financiële onregelmatigheden

De fraude kwam aan het licht toen een speciale parlementaire commissie een onderzoek had ingesteld naar de bank. Op dat moment woonde al-Shabibi een vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Tokio bij. Naar verluidt is hij nu in Europa, wat het lastiger maakt om hem te kunnen arresteren.

Al-Shabibi en andere bankfunctionarissen worden onderzocht wegens financiële onregelmatigheden. De maatregelen die de bank nam om de wisselkoers van de Iraakse dinar te stabiliseren kwamen eerder dit jaar onder druk te staan, toen de vraag naar dollars in Bagdad plotseling steeg als gevolg van de onlusten in buurland Syrië en de internationale sancties tegen Iran.

Rechterhand

Bronnen binnen de Iraakse centrale bank lieten weten dat de Iraanse lobby in Irak minister-president Nouri al-Maliki heeft weten over te halen om de gouverneur van de bank en zijn rechterhand, Mudher Mohammad Saleh, uit hun functie te ontheffen.

Sinan al-Shabibi werd gelijk na de val van het Iraakse regime in 2003 geïnstalleerd als gouverneur van de centrale bank. Hij is altijd een groot voorstander geweest van de onafhankelijke positie van centrale banken.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
m&m
m&m
9 jaren geleden

nu alle eurofielen nog,dat ruimt lekker op.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x