Financieel

“Basisinkomen is aan de winnende hand”

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Oud-minister Willem Vermeend en econoom Rick van der Ploeg hielden afgelopen weekend een pleidooi tegen het basisinkomen. “Zij meenden het klootjesvolk te moeten waarschuwen voor de discussie over het basisinkomen, dat zij af probeerden te doen als ‘zomerzotheid’,” schrijft columnist Kees Alders op Joop.nl.

Hij legt uit dat de discussie die wordt gevoerd over het basisinkomen al wat ouder is dan deze zomer. Zo werd in Zwitserland in 2013 besloten een referendum te houden over het basisinkomen. In het jaar erop, in 2014, werden op de congressen van D66, de PvdA en GroenLinks moties aangenomen voor onderzoeken naar een basisinkomen. Inmiddels liggen er in 47 gemeenten plannen voor experimenten met een basisinkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volledig andere route

Alders stelt dat het basisinkomen haaks staat op het ‘activeringsbeleid’ van Rutte II, dat volkomen failliet is. De huidige bijstand is een gedrocht van zinloze controles die veel geld kosten en mensen dwingen te zoeken naar banen die er niet zijn. Door het boetesysteem kun je maar beter op de bank blijven zitten als je niet in de problemen wilt komen.

De huidige bijstand vormt een systeem van mensonwaardige bureaucratie en dat moet en kan anders, aldus Alders. De reacties onder het artikel van Vermeend en Van der Ploeg zijn vooral steunbetuigingen voor het basisinkomen. En dat is maar goed ook, zegt Alders, want om het sociale stelsel weer uitvoerbaar en betaalbaar te maken, zal een volledig andere route gekozen moeten worden dan Rutte II nu bewandelt.

Meer levensgeluk

Het geven van vrijheid en het belonen van mensen leidt tot meer economische activiteit, met als bonus meer levensgeluk en een betere gezondheid. Het afschaffen van zinloze bureaucratie is daarbij een stuk goedkoper. En bovendien hebben experimenten uitgewezen dat mensen niet hun baan opzeggen als ze een basisinkomen krijgen. Ben jij voorstander van het basisinkomen? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.

[Joop]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ntn
ntn
8 jaren geleden

Ik zou inderdaad mijn baan niet opzeggen en ik denk dat veel mensen die nu in de uitkering zitten en inderdaad gestraft worden als ze een paar dagen werken hier veel gelukkiger van worden. Daarbij geloof ik dat lapswansen niet bestaan iedereen wil onder de juiste omstandigheid of stimulans volgens mij ontwikkelen waar hij of zij goed in is of passie voor heeft. Ik zou zeggen doen dat basisinkomen.

m.b
m.b
8 jaren geleden

Is er één van die 47 gemeenten die alle mensen geld gaat geven ? Of gaan alleen mensen in de bijstand geld krijgen ? Of is het de bedoeling dat het gaat mislukken ?

Dre
Dre
8 jaren geleden

Hmmmm…. Willem Vermeend…

Hij heeft toch Imtech naar de kl*te geholpen???

Een man van Intellect… maar zeker niet van Intelligentie..en zeker niet van
een warm gevoel voor de maatschappij.

Diep triest om deze onbewuste mensen op dit niveau te hebben..

Choose Love!!

louise
louise
8 jaren geleden

Natuurlijk willen Vermeend en van der Ploeg geen basis inkomen,ten eerste krijg je wel duizenden werkelozen erbij….bv, uwv,sociale verzek bank,alle integratie bureau`s en de belasting dienst,en het belangrijkste…..geen controle meer over de burger die van een regeling gebruik maakt,want dat is alles wat ze willen,knechten,een typisch Hollandse mentaliteit….of denkt iemand nog dat mensen aan t werk geholpen worden?? wij houden hier van burocratie,lekker duur en onoverzichtelijk,daarom zijn er ook zoveel graaiers… en die hoeven nooit iets terug te betalen…….

Back to top button
45
0
We lezen graag je reactie!x