Bewustzijn

Ben je hooggevoelig? Zes tips om daar meer uit te halen

Help door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen die zeggen dat hoogsensitiviteit niet bestaat, hebben het bij het verkeerde eind. Dat zegt hoogleraar Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel. Zij heeft pas geleden een groot onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid.

Volgens Van Hoof is hoogsensitiviteit wel degelijk wetenschappelijk aangetoond, door tientallen onderzoekers. Het blijkt dat één op de vijf mensen hooggevoelig is.

Experts geven een zestal adviezen hoe je als hoogsensitief persoon (HSP) je talenten tot bloei kunt laten komen.

De Amerikaanse psychologe Elaine Aron, schrijfster van het boek Hoog sensitieve personen, noemde ‘oog voor detail’ in de jaren negentig als eerste als typisch HSP-kenmerk. HSP’s zijn goed in onderzoeken, in het zien van kansen en gevaren. “Benut die talenten, want een beslissing kan soms belangrijke gevolgen hebben,” zegt ze.

Het is wetenschappelijk bewezen dat HSP’s vaak empathischer zijn. Uit één studie bleek dat HSP’s beter gezichten konden lezen en ook sterker meevoelden met emoties van anderen. Aron raadt HSP’s aan om emotionaliteit en inlevingsvermogen vaker te gebruiken, bijvoorbeeld in hun carrière.

Recent onderzoek laat zien dat HSP’s het in de juiste omstandigheden zelfs beter doen dan niet-HSP’s. Ze hebben een betere gezondheid en hebben succesvollere carrières. HSP’s zijn vatbaarder voor stress, maar ook gevoeliger voor positieve omstandigheden. Aron adviseert HSP’s om zoveel mogelijk zelf een goede, harmonieuze omgeving te creëren.

Veel HSP’s denken dat er iets mis is met ze, omdat ze anders zijn dan de overige 80 procent. Focus je op de positieve kanten van dat anders-zijn, aldus Aron. “Denk terug aan situaties waarin je dankzij je hoogsensitiviteit iets bijzonders hebt bereikt.”

Als HSP raak je sneller overprikkeld, met mogelijk irritatie, boosheid en vermoeidheid tot gevolg. “Vermijd situaties waarvan je weet dat ze moeilijk voor je zullen zijn,” stelt Van Hoof. “Ken je grenzen en respecteer ze.” Door hun sterke inlevingsvermogen raken HSP’s soms te veel verwikkeld in problemen van anderen.

Sommigen associëren hoogsensitiviteit nog altijd met ‘aanstellerij’ of ‘je superieur voelen’. Daarom adviseert Aron er niet mee te koop te lopen.

Wil je weten of je ook hooggevoelig bent? Doe dan hier de test.

Boekentip: Hoog sensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?

[Psychologie Magazine]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x