Blog

Bitcoin-miners vestigen een nieuw record in energieverbruik

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De laatste maanden hebben Bitcoin-miners miljarden dollars geïnvesteerd in hardware en energieconsumptie, om hun winsten te maximaliseren en zich voor te bereiden op de aankomende halvering van Bitcoin in april. Hierdoor is het energieverbruik dan ook sterk gestegen.

Als je een beetje het cryptonieuws in de gaten hebt gehouden, dan weet je wellicht wel dat de crypto markt het vrij goed doet. Bitcoin heeft onlangs een nieuw record gezet, met een prijs van meer dan $70.000 per stuk. Ook allerlei altcoins doen het uitstekend, en in 2024 komen er tal van nieuwe en interessante crypto projecten op de markt. Als je meer hierover wil leren, lees dan zeker de aanbevelingen van crypto-expert Joren Verdoes van Bitcoin Magazine.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De halvering van Bitcoin in april zal de prijs naar verwachting nog meer naar boven trekken. Bij een halvering wordt de beloning voor Bitcoins te minen gehalveerd, waardoor de voorraad van nieuwe BTC afneemt. Historisch gezien heeft dit tot enorme prijstoename geleid, en dit zal wellicht ook het geval zijn later dit jaar.

In 2024 zijn heel wat professionele bedrijven actief in de crypto wereld, en gespecialiseerde mining-bedrijven zoals CleanSpark en Riot Platforms hebben recent meer dan een miljard dollar geïnvesteerd in geavanceerde soft- en hardware. Met krachtige computers kunnen deze bedrijven razendsnel transacties verifiëren op de Bitcoin-blockchain. Dit levert hen veel nieuwe bitcoins op, maar dit proces is zeer energie-intensief.

Een onderzoek van TheMinerMag gaf aan dat er in de voorbije maand maar liefst 19,6 gigawatt energie werd gebruikt bij het mijnen van Bitcoin. Ter illustratie, met 1 gigawatt kan je ongeveer een miljoen huishoudens van stroom voorzien. Dit betekent dat het energieverbruik om Bitcoin te mijnen hoger ligt dan het volledige energieverbruik van Nederlandse particulieren.

Wegens deze hoge energierekening komt er steeds meer protest over de impact op het milieu, en woedt er een debat over de langetermijnperspectieven van crypto. De cryptomunt Bitcoin was in 2009 een revolutionair concept, en lag aan de basis van een volledig nieuwe miljardenindustrie. Het is zowel een speculatief beleggingsinstrument als een internationaal transactie middel.

Maar de technologie die wordt gebruikt om nieuwe Bitcoins te creëren, het zogenaamde Proof-of-Work-mechanisme, is duidelijk verouderd en heeft tal van hiaten, met als duidelijkste voorbeeld dit astronomisch hoge energieverbruik.

Gelukkig zijn er betere en meer duurzame opties, zoals Proof-of-Stake, dat je kan terugvinden bij steeds meer cryptomunten, zoals Ethereum en Solana. Met PoS liggen de energiekosten een slordige 99,9% lager, en eigenaars van dergelijke cryptomunten verdienen er ook nog eens passief inkomen mee.

Dit is zonder twijfel de toekomst van crypto, en ondanks de populariteit en de waarde van Bitcoin, is het niet waarschijnlijk dat deze munt in de toekomst de crypto sector zal blijven voortstuwen.

1.7 6 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x