Financieel

Tienduizenden Canadezen krijgen basisinkomen. Kan armoede op deze manier worden uitgeroeid?

Help mee door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de Canadese provincie Quebec krijgen naar schatting 84.000 mensen vanaf volgend jaar een basisinkomen. Op die manier wil de overheid de armoede aanpakken.

Premier Philippe Couillard van Quebec maakte de plannen zondag bekend, meldt CBC News.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Onder meer mensen die niet of slechts beperkt in staat zijn om te werken komen in aanmerking voor een basisinkomen.

Het jaarinkomen van mensen die zo’n inkomen gaan ontvangen, zal tegen 2023 stijgen van 10.900 euro naar 15.400 euro, schrijft de Montreal Gazette.

Niet ver genoeg

Met het ambitieuze plan wil de provincie zo’n 100.000 mensen uit de armoede trekken, zo lieten ambtenaren aan journalisten weten.

Burgergroepen vinden de plannen nog niet ver genoeg gaan en zeiden dat de steun onvoorwaardelijk moet zijn.

Twee verschillende groepen

Critici hebben gezegd dat er op deze manier twee verschillende groepen zullen ontstaan die in armoede leven: zij die ervoor worden beloond omdat ze niet kunnen werken en zij die constant worden bestraft.

De provincie Ontario gaat daarnaast een basisinkomen aan zo’n 4000 mensen geven. Tijdens dit experiment wordt gekeken of het leven van mensen hierdoor verbetert.

Mensen die werkloos zijn of minder dan 22.100 euro per jaar verdienen kunnen deelnemen aan het experiment, mits ze in de gebieden wonen waar de proef wordt gedaan.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dna
dna
6 jaren geleden

Dit jarenlange ge-ouwehoer ben ik iig zat.

Frans
Frans
6 jaren geleden

Langzaam komt er een eerlijke wereld aan!

mika2002
mika2002
6 jaren geleden

Dit werd in canada al eerder uitgevoerd van 1974 t/m 1978 en voldeed aan alle verwachtingen…daarna gewoon in de la gedumpt omdat de poen op was….rare jongens die Canadezen …;)

Zonnemax
Zonnemax
6 jaren geleden

Het voldoet nog niet aan alle voorwaarden om het een onvoorwaardelijk basisinkomen te noemen, maar het is zeker een begin.

De kapitalistische marktwerking is al een poosje failliet, maar er wordt nog van alles gedaan om het toch maar in leven te houden. Pappen en nat houden, kop in het zand en vooral niet autonoom nadenken is het devies van de huidige generatie bestuurders. “Zie is hoe goed we het doen, de bomen groeien tot in de hemel op het moment”

Uiteindelijk moet er ook wel zoiets als een OBI gebeuren (in markt termen) want anders zijn er straks geen mensen meer die nog producten kunnen kopen (om de groei te kunnen financieren waaraan “de markt” zo verslaafd lijkt te zijn. Het is daarom in Ieders belang, zij het om andere motieven.

Nu ook met de zogenaamde “energie transitie” is weer een speeltje gevonden. Hupsakee we gaan belasting heffen, de consumenten moeten meer betalen (We geven wel 5 miljard belastingkorting aan bedrijven…). En we hebben nog geen duidelijk plan dat we de burgers kunnen voorleggen, maar ach dan is de belasting er vast en kunnen we ons op de CV keteltjes richten.

De overheid kan lenen en er geld bij krijgen, dus waarom niet fors investeren in zonne energie (De overheid mag mijn dak wel huren om zonnepanelen te plaatsen) en in een infrastructuur gebaseerd op waterstof. En pak de echte milieu problemen aan zoals intensieve veeteelt.

Maar nee, we pikken het allemaal weer en gaan braaf de energiebelasting betalen en natuurlijk ook als braaf stemvee naar de stembus in maart voor de gemeenteraad verkiezingen.

Wat een volk…… Ieder krijgt wat het verdient?

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x