Homepagina » Financieel » Tienduizenden Canadezen krijgen basisinkomen. Kan armoede op deze manier worden uitgeroeid?
Tienduizenden Canadezen krijgen basisinkomen. Kan zo de armoede worden uitgeroeid?

Tienduizenden Canadezen krijgen basisinkomen. Kan armoede op deze manier worden uitgeroeid?

In de Canadese provincie Quebec krijgen naar schatting 84.000 mensen vanaf volgend jaar een basisinkomen. Op die manier wil de overheid de armoede aanpakken.

Premier Philippe Couillard van Quebec maakte de plannen zondag bekend, meldt CBC News.

Onder meer mensen die niet of slechts beperkt in staat zijn om te werken komen in aanmerking voor een basisinkomen.

Het jaarinkomen van mensen die zo’n inkomen gaan ontvangen, zal tegen 2023 stijgen van 10.900 euro naar 15.400 euro, schrijft de Montreal Gazette.

Niet ver genoeg

Met het ambitieuze plan wil de provincie zo’n 100.000 mensen uit de armoede trekken, zo lieten ambtenaren aan journalisten weten.

Burgergroepen vinden de plannen nog niet ver genoeg gaan en zeiden dat de steun onvoorwaardelijk moet zijn.

Twee verschillende groepen

Critici hebben gezegd dat er op deze manier twee verschillende groepen zullen ontstaan die in armoede leven: zij die ervoor worden beloond omdat ze niet kunnen werken en zij die constant worden bestraft.

De provincie Ontario gaat daarnaast een basisinkomen aan zo’n 4000 mensen geven. Tijdens dit experiment wordt gekeken of het leven van mensen hierdoor verbetert.

Mensen die werkloos zijn of minder dan 22.100 euro per jaar verdienen kunnen deelnemen aan het experiment, mits ze in de gebieden wonen waar de proef wordt gedaan.

[Independent]


Vind je deze info interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Het voldoet nog niet aan alle voorwaarden om het een onvoorwaardelijk basisinkomen te noemen, maar het is zeker een begin.

  De kapitalistische marktwerking is al een poosje failliet, maar er wordt nog van alles gedaan om het toch maar in leven te houden. Pappen en nat houden, kop in het zand en vooral niet autonoom nadenken is het devies van de huidige generatie bestuurders. “Zie is hoe goed we het doen, de bomen groeien tot in de hemel op het moment”

  Uiteindelijk moet er ook wel zoiets als een OBI gebeuren (in markt termen) want anders zijn er straks geen mensen meer die nog producten kunnen kopen (om de groei te kunnen financieren waaraan “de markt” zo verslaafd lijkt te zijn. Het is daarom in Ieders belang, zij het om andere motieven.

  Nu ook met de zogenaamde “energie transitie” is weer een speeltje gevonden. Hupsakee we gaan belasting heffen, de consumenten moeten meer betalen (We geven wel 5 miljard belastingkorting aan bedrijven…). En we hebben nog geen duidelijk plan dat we de burgers kunnen voorleggen, maar ach dan is de belasting er vast en kunnen we ons op de CV keteltjes richten.

  De overheid kan lenen en er geld bij krijgen, dus waarom niet fors investeren in zonne energie (De overheid mag mijn dak wel huren om zonnepanelen te plaatsen) en in een infrastructuur gebaseerd op waterstof. En pak de echte milieu problemen aan zoals intensieve veeteelt.

  Maar nee, we pikken het allemaal weer en gaan braaf de energiebelasting betalen en natuurlijk ook als braaf stemvee naar de stembus in maart voor de gemeenteraad verkiezingen.

  Wat een volk…… Ieder krijgt wat het verdient?

  19 likes
  • De Partij voor de Dieren is voorstander van een basisinkomen, is tegen intensieve veeteelt, is voor het door de overheid stimuleren van zonne energie en is voor onderzoek naar een infrastructuur gebaseerd op waterstof.

   7 likes
  • Zodra men begint met “het kapitalisme” of iets in die richting dan is meteen alles gezegd en is de rest totale voorgekookte linkse quatsch.

   1 likes
   • – Overheid gaat contract aan met huizenbezitters voor 10 jaren
    o De overheid huurt voor 10 jaar het dak om er zonnepanelen op te plaatsen
    o De huiseigenaar neemt de energie ervan af tegen een vastgestelde prijs voor deze 10 jaar (Niet hoger dan de huidige energierekening)
    o De overheid neemt onderaannemers die de zonnepanelen plaatsen. Met als resultaat verplichting dat na 7 jaar de investering is terugverdient (Zoals de fabrikanten altijd beloven)
    o Na 10 jaar kan de huiseigenaar de panelen overnemen tegen 1 euro, en nog een resultaatverplichting van de fabrikant dat de panelen minimaal nog eens 10 jaar meegaan met minimaal 70% energieopbrengst.

    De overheid kan deze investering doen met geleend geld tegen negatieve! Rente.
    Wie wint hier dus niet bij?

    Maar de naam “weg met ons” zegt het al, die gaat braaf de energiebelasting betalen die vervolgens ook weer verkwist wordt.

    6 likes
 2. Geld zijn de tralies van uw onzichtbare gevangenis. Het is jammer dat het nog steeds niet begrepen word!

  10 likes
  • Geld is slechts een (ruil-) middel. De onzichtbare gevangenis is de marktstructuur die er niet voor zorgt dat de welvaart eerlijk verdeeld wordt onder de mensen maar juist dat steeds minder mensen meer welvaart krijgen en steeds meer mensen minder welvaart.

   Een eeuwige groei economie is nonsens. Het is jammer dat, dat nog steeds niet wordt begrepen.

   7 likes
 3. Als de corporatistische overheid stopt met roven of het voordeel te leggen bij de hun vrienden, de multinationals, dan is een basisinkomen niet eens nodig, dan zou ieder mens ruim kunnen leven en dat zonder subsidies en voedselbanken. Het enige wat de overheid beoogt is de burger, de mens afhankelijk maken en dan vooral afhankelijk te houden. En basisinkomen maakt dit mogelijk en zal de mens tot volledige slaaf maken, inclusief toekomstige chip, want anders geen basisinkomen.

  6 likes
 4. Langzaam komt er een eerlijke wereld aan!

  5 likes
 5. Elk mens heeft recht op een financiële basis niet iedereen kan functioneren in een economies stelsel waarin geld de hoofdrol speelt er zijn er genoeg die daarin gewoon niet functioneren en dat heeft weer betrekking op naar gelang de omstandigheden individueel wel kan deze natuurlijk zoveel mogelijk doen om er in te functioneren daar moet men ook altijd naar kijken welke mogelijkheden er zijn en een proef daarmee om een basis inkomen te realiseren is gewoon nodig om armoe te bestrijden want dat leid tot roof als armoe een hoofdrol speelt er zijn altijd mensen die er misbruik van kunnen maken maar dat komt in financieel beroep overal IN Voort die gebaseerd is alleen maar op Meer En Meer
  Misbruik is gewoon aanwezig in Alles en daar draait ook alles op ..
  Als er meer evenwicht kan worden gecreëerd met word een basis die door een proefsgewijs of een experiment daarin word verwezenlijk, want elk wezen heeft recht op een basis om in zijn onderhoud te voorzien en daar kan overheden voor zorgen als het huidige niet meer beantwoord aan de Armoe van een mens of gezin alles kost nu eenmaal geld en geld is een ruilmiddel alleen zijn er vele die zich er mee verrijken ten kosten van de armen ..het middel kan daarom ook nooit in evenwicht zijn werk doen door te veel hebzucht en die zelfde hebzucht word ook weer in stand gehouden door alle begeerde objecten en deze objecten zijn weer de motor achter het financiële plaatje ja het is nu een maal de cirkel van het geldstelsel dus wat maakt het dan uit als er een basis inkomen komt voor iedereen waarin iedereen gewoon zijn behoeften kan bevredigen het financiële stelsel draait nu eenmaal op consumptie en deze is gebaseerd op dualiteit, de Een heeft meer dan de ander en daar moet men niet te veel naar kijken dat schept alleen maar innerlijke strijd, alleen misbruik moet zeker bestraft worden als men zich over de armoe verrijkt en dat komt helaas nog te veel voor.. als er meer evenwicht komt in de armoe van mensen door dit te gaan realiseren dan is het een zaak van meer evenwicht voor de financiële armen mens .Armoe en Rijkdom gaan samen in deze mensenwereld alleen de Rijke kan er meer aan doen ..zo ook een regering maar dat ontbreekt nog weleens. Een basis is dus nodig om de armoe tegen te gaan want armoe leid uiteindelijk tot roof en als dat wereld wijd een noodzaak word dan mag de rijke nog leiders wel eens achter de oren krabben dan lopen ze gevaar door die armoe onder de voet word gelopen en is het plaatje compleet Chaotische. en daar gaat het hard naar Toe

  4 likes
  • een basisinkomen en een stukje grond om gezonde groenten en fruit te verbouwen….
   en uitwisselen hé…waar de een veel van heeft geven aan de ander en omgekeerd…
   de groenten en fruit doel ik op hé!
   wat een weelde…
   komt t Paradijs terug op Aarde…

   namaste
   ps en een cursus in: hoe verbouw ik groenten en fruit zonder Monsanto’s bemoeienis…
   dat bovenal!

   10 likes
 6. Wanneer krijgt Nederland nou eindelijk een Basis Inkomen?! En wanneer word wiet hier nou eindelijke gelegaliseerd! Ik ben de achterstallige corrupte kut regering hier zat! Weg met het gekonkel en vooruitgang boeken, NU! Geen gezeik meer, doen wat we weten dat werkt en die zeikerige kut politici moeten hun bek houden met “de statistieken dit en dat”. Bek houden en invoeren of op sodemieteren!

  4 likes
  • @Arwijn,

   Helemaal met u eens maarrrrrrrrr…….wanneer beginnen WE met HUN de bek laten houden, het INVOEREN ervan én niet te vergeten HUN laten opsodemieteren!!!!!?????

   Kijk, en dan wordt het stil…..doodstil, muisstil, je kunt nu een speld horen vallen!!!!!!!!!!!!!!!

   https://www.youtube.com/watch?v=supgLJK3TpQ

   NOGMAALS!!! En ik blijf het doen….

   Gegroet,
   Gladiator

   6 likes
 7. Dit werd in canada al eerder uitgevoerd van 1974 t/m 1978 en voldeed aan alle verwachtingen…daarna gewoon in de la gedumpt omdat de poen op was….rare jongens die Canadezen …;)

  4 likes
 8. Wanneer volgt NL?

  4 likes
 9. Dit jarenlange ge-ouwehoer ben ik iig zat.

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...

signalen

Niet alleen? Vier ‘mysterieuze signalen’ opgevangen uit de ruimte

Een team Australische wetenschappers heeft een doorbraak ...