Financieel

De geheime uitkoop van de Canadese banken

Help anderen door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Amerikaanse en Canadese overheidsinstanties hebben Canadese banken in het geheim uitgekocht voor bijna 86 miljard euro, blijkt uit een onthullend rapport van het Canadese Centrum voor Beleidsalternatieven CCPA.

Dit terwijl het volk altijd is voorgehouden dat de Canadese banken de financiële crisis in 2008 overleefden zonder hulp van de overheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens het rapport, getiteld The Big Banks’ Big Secret: Estimating Government Support for Canadian Banks During the Financial Crisis, waren de grootste Canadese banken tussen oktober 2008 en juli 2010 voor het grootste gedeelte afhankelijk van de Bank of Canada en de Amerikaanse Federal Reserve.

Kopje onder

De CCPA schat dat per hoofd van de bevolking 2.550 euro is betaald voor de uitkoop van de banken. Ter vergelijking betaalden Amerikanen 2.250 euro per persoon voor het Troubled Asset Relief Program (TARP).

“Op een bepaald moment gingen drie Canadese banken, CIBC (Canadian Imperial Bank of Commerce), BMO Bank of Montreal en Scotiabank, compleet kopje onder. De overheidssteun overschreed bovendien de marktwaarde van de bedrijven,” zei hoofdeconoom van de CCPA David Macdonald in een persverklaring op maandag. “Zonder steun van de overheid zouden de Canadese banken in serieuze problemen zijn geraakt.”

Winst

De CCPA merkt verder op dat de grootste Canadese banken in dezelfde periode een gecombineerde winst boekten van meer dan 20 miljard euro. Daarnaast konden de directeuren rekenen op een gemiddelde loonsverhoging van 19 procent.

“Edmund Clark van TD Bank zag zijn compensatie stijgen van 8,3 miljoen euro in 2008 naar 11,4 miljoen in 2009,” aldus het rapport.

Supersterren

Benadrukt wordt dat het gaat om schattingen omdat de overheid geen officiële documenten over de geheime uitkoop heeft vrijgegeven. “De Canadese federale regering en de Bank of Canada bieden in vergelijking met de Amerikaanse uitkoop van de banken veel minder transparantie,” zei Macdonald.

De Canadese financiële instellingen zijn de laatste drie jaar geprezen omdat ze de wereldwijde financiële storm overleefd zouden hebben zonder steun. De Canadese oud-minister van Financiën Paul Martin en gouverneur van de Bank of Canada Mark Carney waren de supersterren van de financiële wereld.

Niets blijkt minder waar. Drie Canadese banken kregen op het hoogtepunt van de crisis steun die meer waard was dan alle aandelen van de banken.

Bron: Huffingtonpost.ca

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x