Financieel

Deze drie grafieken laten zien hoe de IJslandse economie herstelde nadat het land bankiers in de cel had gegooid

Help anderen door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De IJslandse regering gaat 39 procent belasting heffen op de tegoeden van omgevallen banken. Zes jaar geleden besloot het land de banken failliet te laten gaan. IJsland vervolgt bankiers bovendien als criminelen, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en Europa, waar banken werden beboet, maar topbestuurders vrijuit gingen.

De algemeen directeur, voorzitter, directeur van de tak in Luxemburg en op één na grootste aandeelhouder van Kaupthing, één van de omgevallen banken, werden in februari dit jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot vijf jaar wegens marktmanipulatie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Terwijl de Britse overheid Lloyds en RBS nationaliseerde met belastinggeld en de Amerikaanse overheid een belang kocht in de grootste banken van het land, koos IJsland voor een andere benadering. Het plan werkte. IJsland kreeg een enorme financiële klap te verwerken, net als ieder ander land dat werd getroffen door de crisis, maar kwam er weer bovenop.

Deze drie grafieken laten zien hoe de IJslandse economie herstelde nadat het land bankiers in de cel had gegooid
IJslandse staatsschuld als percentage van het bbp (IMF)

Dit jaar maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekend dat IJsland is hersteld van de crisis zonder daarbij in te boeten op het sociale systeem, bestaande uit onder meer gratis gezondheidszorg en onderwijs.

Daarnaast is de werkloosheid gedaald en besloot IJsland inflatie te accepteren. Hierdoor stegen de prijzen, maar kreeg de export een boost. Veel EU-landen zien zich juist geconfronteerd met deflatie.

Deze drie grafieken laten zien hoe de IJslandse economie herstelde nadat het land bankiers in de cel had gegooid
Werkloosheidspercentage in IJsland en de VS (IMF)
Deze drie grafieken laten zien hoe de IJslandse economie herstelde nadat het land bankiers in de cel had gegooid
Inflatie per jaar in IJsland (CSO)

Dit jaar wordt IJsland het eerste Europese land dat het niveau van voor de crisis weer evenaart. Door de taks van 39 procent blijft het land vooruitgang boeken. “Vandaag is een mijlpaal, een hele mooie mijlpaal,” zei de IJslandse minister van Financiën Bjarni Benediktsson toen hij de taks aankondigde.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Hoe lang nog voordat wij eindelijk ook hier het probleem echt gaan oplossen?

Herman de Graaf
Herman de Graaf
8 jaren geleden

Mijn geduld is eigenlijk op. Ik heb het helemaal gehad met onze leiders.
Meer dan genoeg gelegenheid hebben ze gehad om te werken aan onze vooruitgang en de welvaart voor het volk.
Maar in plaats daarvan blijven ze gewoonweg uitvoeren wat hun meesters achter de schermen aan hen opdragen. Het volk blijft intussen onder een juk van Brusselse technocraten die ons de afgrond in jagen en onze vrijheden laten ontnemen door handelsverdragen te bekrachtigen waar alleen de multinationals beter van worden. En onze volksvertegenwoordiging zwijgt. Die durft niet, functioneert niet. Zwaar onder het dictaat van de spindoctors en lobbyisten in dienst van diezelfde meesters die ook het landsbestuur indoctrineren.
Steeds meer krijg ik de opvatting dat nog slechts een gewapende opstand resteert.
Want onze volksvertegenwoordiging blijft hopeloos in gebreke.

JansTerZeijle
JansTerZeijle
8 jaren geleden

Een wereld zonder banksters en hun politieke en militaire handlangers…
een betere wereld.

365Y
365Y
8 jaren geleden

Het zal echt wel werken maar ook dit belasting heffings- systeem heeft niet het antwoord tegen de voortrazende verontmenselijking m.b.t. het begrip sociaal nuttige arbeid . Steeds meer mensen worden als arbeiders , in een proces van automatisering, als gatenvulling gebruikt want automatiserings processen zijn de winstmakers .. aldus het antwoord tegen de concurrentie .. concurrentie maakt meer kapot dan goed voor ons is .

Een nieuw uitgangspunt over de reden tot het doen van werk als bijdrage aan de samenleving, moet als uitgangspunt dienen in de vraag welke gaat over haar zin en onzin , om het misverstand van de huidige overtuiging in onze zogenaamde vooruitgang , weer recht te trekken namelijk : de dwinger die zegt : werk moet, anders ben je asociaal ). Met de dwingende regel dat iedereen moet werken volgens een bepaald kapitalistisch verkoop model, zullen we er niet uitkomen en bereiken we geen geestelijke welvaart zoals die er zijn na afweging van nut en noodzaak versus een blind , alles maar blijven toelaten zolang er geen alternatieven zijn .. nee want echte alternatieven bedreigen de markt .. en dus worden die ideeën door de waan over het begrip snelle winst, gewoon genegeerd en/of geweerd om zo niet tot wasdom te kunnen komen . de mens gaat aan vlijt ten onder , aan de vlijt om zichzelf te verrassen .. zoiets dus .

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x