Homepagina » Archeologie » Deze reusachtige piramide zit verborgen in een berg
Deze reusachtige piramide zit verborgen in een berg

Deze reusachtige piramide zit verborgen in een berg

De Grote Piramide van Gizeh valt in het niet bij de piramide van Cholula in Mexico. Toch zagen de Spaanse indringers hem over het hoofd.

Toen Hernan Cortes en zijn Spaanse leger bijna 500 jaar geleden Cholula binnenmarcheerden, werden ze begroet door een vreedzaam volk dat piramides bouwde in plaats van grote opslagplaatsen vol wapens. Binnen een dag werd 10 procent van de lokale bevolking uitgemoord en de piramides werden in brand gestoken.

Deze reusachtige piramide zit verborgen in een berg

De kerk bovenop de piramide (Wikicommons)

Volgens een legende werd één piramide verborgen. Het bouwwerk werd honderden jaren aangezien voor een berg, tot de lokale bevolking in 1910 begon met de bouw van een psychiatrisch ziekenhuis. Toen stuitte men op het grootste bouwwerk ooit gemaakt.

Matroesjka’s

Tlachihualtepetl, oftewel de Grote Piramide van Cholula, is 66 meter hoog en 450 meter breed. De Grote Piramide van Gizeh valt bij dit kolossale bouwwerk in het niet, zo bericht de BBC.

De Spanjaarden bleven in Cholula en stampten overal kerken uit de grond. Toen ze de Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa wilden bouwen op wat zij zagen als een grote heuvel, plaatsten ze in werkelijkheid een religieus monument bovenop een piramide.

Deze reusachtige piramide zit verborgen in een berg

Een uitgegraven deel van de piramide

De Grote Piramide van Cholula is niet zomaar een piramide. Het zijn in totaal zes piramides die als een soort matroesjka’s in elkaar passen. Gedacht wordt dat de oorspronkelijke piramide rond 300 voor Christus werd gebouwd en dat latere beschavingen de overige vijf piramides hebben gebouwd.

Reus

Vanwege de kerk, die aangeduid is als koloniaal monument, is het niet mogelijk om de piramide in zijn geheel te onderzoeken en te herstellen. In de piramide hebben archeologen inmiddels zo’n acht kilometer aan tunnels uitgegraven.

Ondanks de enorme omvang van de piramide is er maar heel weinig over bekend. Volgens een mythe is de piramide gebouwd door een reus. De Azteken stelden dat de bouw te danken was aan Xelhua, één van de zeven reuzen in de Azteekse mythologie.

Bijna 500 jaar na de koloniale overheersing heeft Cholula te maken met een nieuwe invasie: toeristen.

[BBC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Earthaxis schreef:

  Onderschat de mayas en azteken niet hoor. Maar de piramide van Cheops was met 146 meter wel een stuk hoger hoor. Doet me denken aan de piramide van de Zon in Teotihuanaco. Die heeft dezelfse basis als Cheops maar is ook een stuk lager. Die piramide bestond ook uit meerdere ‘matrusjka’ lagen. Elke nieuwe generatie bouwde er een nieuwe versie overheen. Ben er geweest en heb hem beklommen, echt waanzinnig fascinerend. Kon mij echter niet van het idee onttrekken dat deze mensen iets te maken moeten hebben gehad met culturen buiten amerika.

  19 likes
 • Michaël schreef:

  Deze piramiden in Zuid Amerika zijn veel later dan die in Egypte , en hun cultuur van de Azteken was er die al erg vervallen was , een anti-zonnecultus van zuiver verering aan demonen, aan de god Taotl , het meest boosaardige wicht !
  De priesterinwijding bestond door telkens een moord te begaan en een levend hart uit te rukken ! Hoe meer , hoe verder men bij de god van het kwade kwam . deze zwarte magiër in Mexico is de kosmische tegenhanger van de Christus in Palestina, het gebeurde terzelfdertijd want ook hij werd overwonnen en gekruisigd door de volgelingen van Vitzliputzli .

  5 likes
 • Sergeant yves schreef:

  Een vreedzaam volk ??? Ze offerden mensen bij bosjes zoals wij kippen slachten ! Dit volk was gedoemt om te verdwijnen verder lijkt dit artikel een sterk staaltje vn geschiedenisvervalsing

  3 likes
 • Harimau schreef:

  Het verhaal klopt niet helemaal. Toen ik in 2002 in Cholula was, was het al lang bekend dat het om een tempel ging. De Spanjaarden wisten het ook al. Toen zij de top afgroeven om hier een kerk op te zetten, kwamen ze een kinderoffer tegen. Ik heb ook door die gang gelopen en zag dat er treden naar beneden liepen, wat nog uitgegraven moest worden. Heel spannend.

  Sergeant yves heeft gelijk. Er zijn in die tijd heel veel mensen geofferd. Ik denk wel dat het van oorsprong een verlichtte samenleving is geweest, tot het “kwaad” weer voet aan de grond kreeg.

  2 likes
 • Quasimodo schreef:

  Zielig. Ze hebben zoveel moeite gedaan om zulke grote bouwsels neer te zetten en het heeft ze niks geholpen. Zowel de Pharao-Egyptenaren als ook de Pyramide-Indianen hebben het onderspit moeten delven.
  Hoe komt dat ze wel enorme bouwwerken wisten te maken maar de waarde van goud niet kenden? Het ruilden voor spiegeltjes en kraaltjes?

  1 likes
 • Quasimodo schreef:

  Een dwaze gedachte dat je door een andere leven te ontnemen, zelf meer kracht zult krijgen. En toch….onze diepvriezer heeft genoeg plaats voor een paar kippen, eenden, koeien, schapen, toch? We doen precies hetzelfde als die Indianen toen, maar veroordelen wel hen maar niet onszelf.
  Bovendien maakten zij fysiek een einde aan iemand, wij doen dat geestelijk. Burn outs, depressies, ontslag, weet ik veel wat allemaal tgv en tbv de coomercie.
  Dus er is nauwelijks iets veranderd, behalve in de methode.

  1 likes
 • x

  Check Also

  Bosnische piramides stralen meer energie uit dan Mexicaanse piramides in Teotihuacan. Professor deelt opmerkelijke resultaten

  Bosnische piramides stralen meer energie uit dan Mexicaanse piramides in Teotihuacan. Professor deelt opmerkelijke resultaten

  Kwantumnatuurkundige Konstantin Korotkov van de ITMO University ...

  China houdt mysterieuze Witte Piramide verborgen voor het Westen. Het raadsel van de Chinese piramides

  China houdt mysterieuze Witte Piramide verborgen voor het Westen. Het raadsel van de Chinese piramides

  Op zo’n 100 kilometer van Xi’an bevindt ...

  >