Archeologie

Deze reusachtige piramide zit verborgen in een berg

Help door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Grote Piramide van Gizeh valt in het niet bij de piramide van Cholula in Mexico. Toch zagen de Spaanse indringers hem over het hoofd.

Toen Hernan Cortes en zijn Spaanse leger bijna 500 jaar geleden Cholula binnenmarcheerden, werden ze begroet door een vreedzaam volk dat piramides bouwde in plaats van grote opslagplaatsen vol wapens. Binnen een dag werd 10 procent van de lokale bevolking uitgemoord en de piramides werden in brand gestoken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Deze reusachtige piramide zit verborgen in een berg
De kerk bovenop de piramide (Wikicommons)

Volgens een legende werd één piramide verborgen. Het bouwwerk werd honderden jaren aangezien voor een berg, tot de lokale bevolking in 1910 begon met de bouw van een psychiatrisch ziekenhuis. Toen stuitte men op het grootste bouwwerk ooit gemaakt.

Matroesjka’s

Tlachihualtepetl, oftewel de Grote Piramide van Cholula, is 66 meter hoog en 450 meter breed. De Grote Piramide van Gizeh valt bij dit kolossale bouwwerk in het niet, zo bericht de BBC.

De Spanjaarden bleven in Cholula en stampten overal kerken uit de grond. Toen ze de Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa wilden bouwen op wat zij zagen als een grote heuvel, plaatsten ze in werkelijkheid een religieus monument bovenop een piramide.

Deze reusachtige piramide zit verborgen in een berg
Een uitgegraven deel van de piramide

De Grote Piramide van Cholula is niet zomaar een piramide. Het zijn in totaal zes piramides die als een soort matroesjka’s in elkaar passen. Gedacht wordt dat de oorspronkelijke piramide rond 300 voor Christus werd gebouwd en dat latere beschavingen de overige vijf piramides hebben gebouwd.

Reus

Vanwege de kerk, die aangeduid is als koloniaal monument, is het niet mogelijk om de piramide in zijn geheel te onderzoeken en te herstellen. In de piramide hebben archeologen inmiddels zo’n acht kilometer aan tunnels uitgegraven.

Ondanks de enorme omvang van de piramide is er maar heel weinig over bekend. Volgens een mythe is de piramide gebouwd door een reus. De Azteken stelden dat de bouw te danken was aan Xelhua, één van de zeven reuzen in de Azteekse mythologie.

Bijna 500 jaar na de koloniale overheersing heeft Cholula te maken met een nieuwe invasie: toeristen.

[BBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Earthaxis
Earthaxis
7 jaren geleden

Onderschat de mayas en azteken niet hoor. Maar de piramide van Cheops was met 146 meter wel een stuk hoger hoor. Doet me denken aan de piramide van de Zon in Teotihuanaco. Die heeft dezelfse basis als Cheops maar is ook een stuk lager. Die piramide bestond ook uit meerdere ‘matrusjka’ lagen. Elke nieuwe generatie bouwde er een nieuwe versie overheen. Ben er geweest en heb hem beklommen, echt waanzinnig fascinerend. Kon mij echter niet van het idee onttrekken dat deze mensen iets te maken moeten hebben gehad met culturen buiten amerika.

Quasimodo
Quasimodo
7 jaren geleden

Zielig. Ze hebben zoveel moeite gedaan om zulke grote bouwsels neer te zetten en het heeft ze niks geholpen. Zowel de Pharao-Egyptenaren als ook de Pyramide-Indianen hebben het onderspit moeten delven.
Hoe komt dat ze wel enorme bouwwerken wisten te maken maar de waarde van goud niet kenden? Het ruilden voor spiegeltjes en kraaltjes?

Michaël
Michaël
7 jaren geleden

Deze piramiden in Zuid Amerika zijn veel later dan die in Egypte , en hun cultuur van de Azteken was er die al erg vervallen was , een anti-zonnecultus van zuiver verering aan demonen, aan de god Taotl , het meest boosaardige wicht !
De priesterinwijding bestond door telkens een moord te begaan en een levend hart uit te rukken ! Hoe meer , hoe verder men bij de god van het kwade kwam . deze zwarte magiër in Mexico is de kosmische tegenhanger van de Christus in Palestina, het gebeurde terzelfdertijd want ook hij werd overwonnen en gekruisigd door de volgelingen van Vitzliputzli .

Sergeant yves
Sergeant yves
7 jaren geleden

Een vreedzaam volk ??? Ze offerden mensen bij bosjes zoals wij kippen slachten ! Dit volk was gedoemt om te verdwijnen verder lijkt dit artikel een sterk staaltje vn geschiedenisvervalsing

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x