Homepagina » Buitenland » TTIP: “De legalisering van kolonialisme 2.0 en roofkapitalisme. Nee, nee en nog eens nee”
TTIP: "De legalisering van kolonialisme 2.0 en roofkapitalisme. Nee, nee en nog eens nee"

TTIP: “De legalisering van kolonialisme 2.0 en roofkapitalisme. Nee, nee en nog eens nee”

Het monsterverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa, TTIP, leidt tot zorgen over het Europese zelfbeschikkingsrecht. Het meest omstreden onderdeel van dit verdrag is ISDS, een clausule die bedrijven de mogelijkheid geeft om overheden aan te klagen wanneer die hun investeringen schaden.

Is TTIP een bedreiging voor onze democratie of een bescherming van onze handelsbelangen? Tienduizenden Europeanen gaan op 10 oktober de straat op om te protesteren tegen het handelsverdrag. Ook worden er minimaal 2,5 miljoen handtekeningen aangeboden aan de Europese Commissie.

Miljoenenclaim

De onderhandelingen over het verdrag, dat in 2016 al werkelijkheid zou kunnen worden, zijn in volle gang. VPRO Tegenlicht reisde af naar Canada, een land dat eerder al een handelsverdrag met de VS heeft gesloten. Ondanks democratische besluitvorming tegen schaliegas, kreeg de Canadese overheid een miljoenenclaim aan de broek van schaliegasbedrijf Lone Pine.

De Brits-Koreaanse econoom Ha-Joon Chang merkt op dat tussen de VS en de EU allang sprake is van vrij verkeer van goederen met weinig tariefmuren. Hij vraagt zich dan ook af welk belang het omstreden TTIP eigenlijk dient.

Misselijk en somber

Kijkers worden misselijk en somber van de aflevering over TTIP. Er is angst voor uitholling van democratie en teleurstelling over de rol van Nederland. “Tegenlicht over TTIP: de legalisering van kolonialisme 2.0 en predator capitalism. Nee, nee en nog eens nee,” twittert Rozalien.

Dorien dK twittert: “Ik word hier erg somber van. Daarnaast voel ik me als burger ontzettend machteloos. God behoede ons voor dit verdrag.” En eef grob schrijft op Twitter: “Tegenlicht over ISDS en TTIP – daar word je wel een beetje treurig en cynisch van. Multinationals die nationale democratieën overrulen.”

Bekijk de aflevering van VPRO Tegenlicht over TTIP hieronder terug.

[VPRO]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

kabinet

‘Zo maakt het kabinet wel ERG duidelijk dat het commerciële belangen boven volksgezondheid stelt’

Een voorstel van de Europese Commissie om ...

rutte

‘Demagoog’ Rutte wil vaart achter coronapas: ‘hoe Europa verwordt tot monster dat eigen kinderen opeet’

Premier Rutte zei gisteren na afloop van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x