Buitenland

TTIP: “De legalisering van kolonialisme 2.0 en roofkapitalisme. Nee, nee en nog eens nee”

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het monsterverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa, TTIP, leidt tot zorgen over het Europese zelfbeschikkingsrecht. Het meest omstreden onderdeel van dit verdrag is ISDS, een clausule die bedrijven de mogelijkheid geeft om overheden aan te klagen wanneer die hun investeringen schaden.

Is TTIP een bedreiging voor onze democratie of een bescherming van onze handelsbelangen? Tienduizenden Europeanen gaan op 10 oktober de straat op om te protesteren tegen het handelsverdrag. Ook worden er minimaal 2,5 miljoen handtekeningen aangeboden aan de Europese Commissie.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Miljoenenclaim

De onderhandelingen over het verdrag, dat in 2016 al werkelijkheid zou kunnen worden, zijn in volle gang. VPRO Tegenlicht reisde af naar Canada, een land dat eerder al een handelsverdrag met de VS heeft gesloten. Ondanks democratische besluitvorming tegen schaliegas, kreeg de Canadese overheid een miljoenenclaim aan de broek van schaliegasbedrijf Lone Pine.

De Brits-Koreaanse econoom Ha-Joon Chang merkt op dat tussen de VS en de EU allang sprake is van vrij verkeer van goederen met weinig tariefmuren. Hij vraagt zich dan ook af welk belang het omstreden TTIP eigenlijk dient.

Misselijk en somber

Kijkers worden misselijk en somber van de aflevering over TTIP. Er is angst voor uitholling van democratie en teleurstelling over de rol van Nederland. “Tegenlicht over TTIP: de legalisering van kolonialisme 2.0 en predator capitalism. Nee, nee en nog eens nee,” twittert Rozalien.

Dorien dK twittert: “Ik word hier erg somber van. Daarnaast voel ik me als burger ontzettend machteloos. God behoede ons voor dit verdrag.” En eef grob schrijft op Twitter: “Tegenlicht over ISDS en TTIP – daar word je wel een beetje treurig en cynisch van. Multinationals die nationale democratieën overrulen.”

Bekijk de aflevering van VPRO Tegenlicht over TTIP hieronder terug.

[VPRO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x