Buitenland

TTIP: “De legalisering van kolonialisme 2.0 en roofkapitalisme. Nee, nee en nog eens nee”

Help ons door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het monsterverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa, TTIP, leidt tot zorgen over het Europese zelfbeschikkingsrecht. Het meest omstreden onderdeel van dit verdrag is ISDS, een clausule die bedrijven de mogelijkheid geeft om overheden aan te klagen wanneer die hun investeringen schaden.

Is TTIP een bedreiging voor onze democratie of een bescherming van onze handelsbelangen? Tienduizenden Europeanen gaan op 10 oktober de straat op om te protesteren tegen het handelsverdrag. Ook worden er minimaal 2,5 miljoen handtekeningen aangeboden aan de Europese Commissie.

Miljoenenclaim

De onderhandelingen over het verdrag, dat in 2016 al werkelijkheid zou kunnen worden, zijn in volle gang. VPRO Tegenlicht reisde af naar Canada, een land dat eerder al een handelsverdrag met de VS heeft gesloten. Ondanks democratische besluitvorming tegen schaliegas, kreeg de Canadese overheid een miljoenenclaim aan de broek van schaliegasbedrijf Lone Pine.

De Brits-Koreaanse econoom Ha-Joon Chang merkt op dat tussen de VS en de EU allang sprake is van vrij verkeer van goederen met weinig tariefmuren. Hij vraagt zich dan ook af welk belang het omstreden TTIP eigenlijk dient.

Misselijk en somber

Kijkers worden misselijk en somber van de aflevering over TTIP. Er is angst voor uitholling van democratie en teleurstelling over de rol van Nederland. “Tegenlicht over TTIP: de legalisering van kolonialisme 2.0 en predator capitalism. Nee, nee en nog eens nee,” twittert Rozalien.

Dorien dK twittert: “Ik word hier erg somber van. Daarnaast voel ik me als burger ontzettend machteloos. God behoede ons voor dit verdrag.” En eef grob schrijft op Twitter: “Tegenlicht over ISDS en TTIP – daar word je wel een beetje treurig en cynisch van. Multinationals die nationale democratieën overrulen.”

Bekijk de aflevering van VPRO Tegenlicht over TTIP hieronder terug.

[VPRO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x