Financieel

Een inktzwarte dag voor Europa

Help ons door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In één klap zijn gisteren twee sluimerende politieke beleidslijnen dominant geworden. Enerzijds de ontwikkeling van het ESM tot Europese Schuldenbank (ESB) en anderzijds de weg naar een Verenigde Staten van Europa.

Het was daarmee een inktzwarte dag voor Europa, zo stelt René Tissen van de Nyenrode Business Universiteit.

Hij is geen voorstander van de lijn die is uitgezet. Tissen ziet liever dat in één keer schoon schip wordt gemaakt. Nu wordt volgens hem doorgemodderd met de ene onverantwoorde reddingsactie na de andere.

Banklicentie

Het ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme) wordt binnenkort van een banklicentie voorzien en daarna gaat men euro-obligaties uitgeven. Deze nieuwe bank komt er ondanks verzet tegen deze ontwikkeling.

Volgens Tissen is het beter als de Europese Schuldenbank alle overmatige staatsschuld van de lidstaten opschept en omzet in nieuwe obligaties. Stop daar de bad banks bij die momenteel in Europa worden opgericht en het schuldenplaatje is compleet.

Unie

Na de uitspraak van het Constitutionele Hof staat vast dat de Verenigde Staten van Europa er uiteindelijk zullen komen. Opnieuw wordt een duidelijke lijn zichtbaar, aldus Tissen. Eerst komt er een begrotingsunie, gevolgd door een economische unie. Daarna wordt een politieke unie gevormd rondom de Europese Commissie. Brussel krijgt meer macht dan ooit.

Tissen blijft verzet aantekenen tegen deze lijn omdat de banken nu in principe worden gevrijwaard van elke noodzaak of dwang om krachtig te hervormen. De markt van staatsobligaties wordt feitelijk onbeperkt uitgebreid waardoor banken meer kunnen verdienen aan wat uiteindelijk door burgers moet worden betaald.

Europese regeringsleiders kunnen nu formele verbanden smeden waar burgers van de afzonderlijke lidstaten pas wat van zullen merken als het te laat is om zich er tegen te verzetten, legt Tissen uit. Weinigen lijken moeite te hebben met een federaal Europa. De vraag is volgens hem alleen op welke grondvesten de gedachte van eenwording rust. Dat was vroeger hoop, maar nu is dat angst. Angst is juist geen motor van verbroedering.

Europa kan als overkoepelende staat mogelijkheden scheppen voor haar inwoners, meent Tissen. Om dat te bereiken is het nodig om af te stappen van instituties en bureaucratie en aan te sturen op een welvarend leven voor iedereen. Maar dat behoort niet tot het actuele beleid van Europa.

Bron: RTLZ

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mb
mb
10 jaren geleden

Ook hier weer … geen inktzwarte dag voor Europa (werelddeel) , maar voor de EU (politieke organisatie die de aangesloten landen wil besturen).

itanimulli.com
itanimulli.com
10 jaren geleden

René Tissen moet de Illuminati niet kwaad maken!
Levensgevaarlijk 😛

Hans
Hans
10 jaren geleden

@filmpje: “chemie- en farmaceutica kartel” als oorzaak van onze crisis? Die man spoort niet. Deze crisis is geheel en alleen door banken veroorzaakt in hun zucht naar hebzucht en winst. Ze beloofde de investeerders gouden bergen (winst) in wat eigenlijk een piramide spel bleek te zijn. Dat is nu ingestort.

Peter ♥
Peter ♥
10 jaren geleden

In 1997 heb ik al gewaarschuwd voor deze crisis. In 2008 toen de crisis uitbracht heb ik gezegd dat we deze crisis simpel zouden kunnen oplossen door zaken aan te passen/verbeteren en het systeem te resetten zoals dit ook is gedaan na wereld oorlog II. Probleem is dat zij die nu de macht hebben die nooit meer willen afstaan. De ingeslagen weg is een logische en zal leiden tot de totale ineenstorting van de wereld economie. Reden is omdat er nog heel veel bubbles in de wereld economie zitten en omdat men vast blijft houden aan een corrupt systeem dat in feiten al dood is. Het is dus nu aan ons om mensen bewust te maken wat er gaande is en ons nog verder los te maken van het systeem.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

52
0
We lezen graag je reactie!x