Homepagina » Financieel » Een kort lesje geschiedenis
Een kort lesje geschiedenis

Een kort lesje geschiedenis

De Bank for International Settlements (BIS) werd in 1930 na een intergouvernementele overeenkomst opgericht door de familie Rothschild. De BIS treedt op als bank voor de centrale banken.

Een centrale bank voert onder meer het monetaire beleid uit, brengt bankbiljetten in circulatie en houdt toezicht op financiële instellingen.

De BIS werd oorspronkelijk opgericht om de wederopbouw van Duitsland na de Vrede van Versailles te financieren. Duitsland verplichtte zich bij de in 1930 gestichte overkoepelende internationale bank obligaties onder te brengen die in omloop gebracht mochten worden.

Verdrag van Versailles

Het Verdrag van Versailles werd stukje bij beetje buiten werking gesteld en de regeling bleek al spoedig een farçe. Al snel werd duidelijk waarom.

Tussen 1933 en 1945 bestond de raad van bestuur van de BIS uit onder meer Walter Funk, een nazi-prominent, en Emil Puhl. Na de Tweede Wereldoorlog werden beide heren veroordeeld tijdens de Processen van Neurenberg. In de bestuursraad zaten verder Hermann Schmitz, directeur van IG Farben – waar later de omstreden bedrijven Agfa, BASF, Bayer en Hoechst uit zouden voortkomen – en Baron von Schroeder, eigenaar van de J.H. Stein Bank, de bank die het vermogen van de Gestapo beheerde.

De BIS zou de Duitsers onder meer geholpen hebben om tijdens de Tweede Wereldoorlog kostbare bezittingen uit bezette landen te smokkelen.

In 1944 stelde Noorwegen tijdens de Bretton-Woods-conferentie de opheffing van de BIS voor. Een aantal Europese delegaties en ook de Verenigde Staten waren voor, maar de Britse delegatie onder leiding van John Maynard Keynes was tegen.

De opheffing van de BIS werd goedgekeurd, maar nooit uitgevoerd. In april 1945 stelden de nieuwe Amerikaanse president Harry Truman en de Britse overheid de opheffing uit en in 1948 werd het besluit teruggedraaid.

Bankentoezicht

Aandelen van de BIS werden verhandeld op de aandelenmarkten, wat de bank een hoogst ongewone organsiatie maakte: een internationale organisatie die toegankelijk was voor private investeerders.

Veel centrale banken zijn ook begonnen als private instellingen en worden vaak nog als zodanig bestuurd. De Bank of England was bijvoorbeeld tot 1946 nog in private handen. De Bank of Canada was tot 1934 een private onderneming en kwam in 1938 in handen van de Britse Kroon.

Een kort lesje geschiedenisLeden van de Bank for International Settlements (BIS)

Begin dit jaar meldde Russia Today dat de BIS aan de financiële touwtjes trekt. In Bazel, waar de bank zetelt, worden de grote beslissingen over de wereldwijde financiële toekomst genomen.

De BIS ziet toe op het Bazels Comité voor het bankentoezicht. Volgens Russia Today is het Bazels Comité een oude jongensclub die bankbestuurders de hand boven het hoofd houdt.

Bekijk hier een lijst van de centrale banken en monetaire autoriteiten. Zij vallen onder het toezicht van een internationale organisatie die door de familie Rothschild is gesticht als privé-bank. Een privé-bank die eigenlijk opgeheven had moeten worden en waarvan de raad van bestuur jarenlang bestond uit nazi-prominenten en directeuren van omstreden corporaties en banken.

Gerelateerd:

Verzet tegen Rothschilds City of London

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hunting Wolf schreef:

  Zij vallen onder het toezicht van een internationale organisatie die door de familie Rothschild is gesticht als privé-bank. Een privé-bank die eigenlijk opgeheven had moeten worden en waarvan de raad van bestuur jarenlang bestond uit NAZI-prominenten en directeuren van omstreden corporaties en banken.En daar brengen wij onze spaarcentjes naartoe??EEN OUDE SOK KOMT EERDER!!!!De Bankiers de leugenaars voor het leven. Remember??Hans de Booy.

  1 likes
 • AJ schreef:

  Toevoeging;
  Art.2: Onschendbaarheid. De gebouwen van de BIS, en het land eronder en er omheen, onverschillig wie de eigenaar is, zijn onschendbaar. Vertegenwoordigers van de Zwitserse autoriteiten hebben geen toegang, tenzij er door de bank toestemming voor is gegeven. De archieven van de bank, alle documenten en data zijn onschendbaar, te allen tijde en waar die zich ook mogen bevinden.
  De bank heeft de bevoegdheid ten behoeve van de beveiliging er een eigen politiedienst er op na te houden.

  Art.4: Volledige immuniteit betreffende strafrechtelijke en civiele vervolging en procedures, voor de bank als zodanig.

  Ook deze afspraken zijn er gemaakt:
  Diplomatieke immuniteit voor personen en hun bagage (diplomatieke post) Geen afdracht van belasting op transacties en salarissen van personeel. Geen inzage aan regeringen voor wat betreft de activiteiten van de BIS. Geen immigratie – of reisrestricties voor mensen van de BIS. De BIS valt onder geen enkele jurisdictie.

  0 likes
 • DingieM schreef:

  Ijsland nog steeds onder invloed van de BIS? Had ik niet verwacht.

  0 likes
 • S0M30N3 schreef:

  kan wel zien dat ze snel progressie boeken met hun NWO..

  BAH

  0 likes
 • Hans Stil schreef:

  Wat een lesje weer (!).
  Zelf weet ik niet goed wat er nu zo uit te leren valt. Wie wel ?

  0 likes
 • Pieter schreef:

  Die aanvallen op het Betaalsysteem alhier met ddos, komt volgens mij ook van deze clubjes,het betaal systeem moet op de fles en een nieuwe er in,welke ook weer zal falen! en dan krijgt tenslotte iedereen een onderhuids chipje ingeplanteerd bij de geboorte.Zo komt nieman meer tussen de mazen van het net van die “rotschillenboer” en zijn kornuiten- naar mijn mening!

  0 likes
 • Robert schreef:

  Laten we niet vergeten dat Duitsland is gecapituleerd en WWII verloor, maar niet de nazi’s!. Ze zijn er zelfs sterker uitgekomen. Ondanks dat er zo hard tegen hen is gevochten. Ondanks de ongelofelijke massa inzet en verlies van mensen en materiaal. Hoe kan dat?
  Als alle energie is, dan is hetgeen we denken energie voor waaraan we denken -voedsel dus, en van voedsel groeien dingen. Ergo: als je niet wil dat de dingen die je niet in je leven of in de wereld wil zien, dan is het niet verstandig daar steeds aan te denken, of tegen te vechten.
  Laten we dus VOOR dingen vechten (zo dat die groeien) in plaats van TEGEN dingen (die daardoor ook groeien).
  Laten we dus samen eens nadenken hoe we bijvoorbeeld de op kleinschalig niveau bewezen mogelijkheden om het zonder geld te functioneren als kleine autonome gemeenschappen kunnen gaan waarmaken in deze door geld (=manipulatie) verziekte wereld: want, dat is onze wereld niet.
  En zelfs de nazi’s (of wie dan ook) kunnen jou en mijzelf daarin niet stoppen.
  There is no darkness in the Universe that can put out the light of a single candle my friends!

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  bill gates

  Bill Gates waarschuwt: Eerste coronavaccin ‘zal niet ideaal zijn’

  We zijn pas beschermd tegen het coronavirus ...

  de jonge

  De Jonge in zee met vaccinmaker die gezondheidscrisis veroorzaakte

  Minister Hugo de Jonge blijft maar hameren ...

  >