Het eten van te veel suiker kan je hersenen aantasten. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers die aantonen hoe een dieet van glucose-fructosestroop het geheugen van laboratoriumratten aantast.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië – Los Angeles (UCLA) gaven twee groepen ratten zes weken lang een oplossing met glucose-fructosestroop.
De maisstroop is een populair zoetmiddel in veel levensmiddelen omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose, goedkoper is en langer bewaard kan worden.
Resistent
De ene groep kreeg omega 3-vetzuren in de vorm van lijnzaadolie en docosahexaeenzuur (DHA), de andere groep kreeg ze niet. “De dieren zonder DHA waren langzamer en hun brein vertoonde een afname in synaptische activiteit,” zei Fernando Gomez-Pinilla van de UCLA. “Hun hersencellen hadden moeite met elkaar te communiceren waardoor de ratten niet helder konden denken.”
Nadere inspectie onthulde bovendien dat ratten die geen DHA kregen toegediend resistent begonnen te worden tegen insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel controleert en de hersenfunctie reguleert. De studie is verschenen in het Journal of Physiology.
Geheugenverlies
“Omdat insuline de bloed-hersenbarriè kan penetreren kan het hormoon reacties in zenuwcellen ontketenen die geheugenverlies veroorzaken,” legde Gomez-Pinilla uit. Met andere woorden kan het eten van te veel fructose het vermogen van insuline om de opslag en het gebruik van suiker in cellen te reguleren verstoren. Dat vermogen is essentieel voor het verwerken van gedachten en emoties.
“Insuline is belangrijk in het lichaam omdat het de bloedsuikerspiegel op peil houdt, maar het speelt mogelijk een andere rol in het brein, waar insuline kan leiden tot leerstoornissen en geheugenverlies,” zei Gomez-Pinilla. “Onze studie toont aan dat een fructoserijk dieet zowel het brein als het lichaam aantast.”
18 kilogram
Glucose-fructosestroop komt veel voor in frisdrank, brood, specerijen, appelmoes en babyvoeding. De gemiddelde Amerikaan consumeert meer dan 18 kilogram glucose-fructosestroop per jaar, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
“Wat je eet beïnvloedt de manier waarop je denkt,” besloot Gomez-Pinilla. “Een fructoserijk dieet verandert op de lange termijn het vermogen van je brein om te leren en informatie te onthouden. Door omega 3-vetzuren toe te voegen aan je maaltijden kun je de schade beperken.”
Bron: AFP
Gerelateerd:
- Is suiker giftig?
- Gezond ouder worden met oervoeding
- Wereldberoemde hartchirurg onthult ware oorzaak hartkwalen
- Suiker even gevaarlijk als alcohol en sigaretten
- Vijf natuurlijke manieren om je bloedsuikerspiegel op peil te houden
De kern van de aarde lekt, en wetenschappers hebben geen idee waarom
Massale protesten laten zien: wereld heeft buik vol van coronapas en vaccinatieplicht
Centrale bankiers zijn pyromane brandweerlieden die crisis na crisis creëren. Spat de volgende bubbel binnenkort uiteen?
VIDEO: Grootste gezamenlijke meditatie ooit gericht op wereldvrede
Tulsi Gabbard, één van de zeldzame politici die de waarheid durft te zeggen over Noord-Korea, Syrië en Iran
Terwijl Nederland naar de stembus gaat, wordt in het Europees Parlement over iets veel belangrijkers gestemd
Oud-SS’ers bouwden vlak na WOII schaduwleger op
Nieuw boek over mensen die zeggen dat onze overheden samenwerken met aliens
Arts klaagt RIVM-baas Jaap van Dissel aan: ‘De cijfers liegen niet’