Wetenschappers ontrafelen nog steeds de geheimen van een stofje dat 50 jaar geleden is ontdekt op Paaseiland. Rapamycine wordt geproduceerd door bacteriën en lijkt een krachtige levenselixer te zijn. Ook kan het helpen tegen ouderdomsziektes.
In 2009 werd een baanbrekende studie gepubliceerd waaruit blijkt dat rapamycine het leven van muizen met 9 tot 14 procent verlengt.
In een andere studie werden muizen drie maanden lang met rapamycine geïnjecteerd. Hun leven werd met gemiddeld 60 procent verlengd.
Uit de natuur
Het middel heeft ook verjongende effecten, en kan haargroei stimuleren en haarverlies voorkomen. Het heeft zelfs positieve effecten bij de behandeling van ouderdomsziektes zoals alzheimer, maar ook diabetes en hart- en spieraandoeningen.
Vorig jaar verscheen er een onderzoek in GeroScience naar 333 volwassenen die rapamycine off-label namen. De overgrote meerderheid nam het tegen veroudering en 19 procent om dementie te voorkomen.
Rapamycine is niet in een laboratorium gemaakt, maar komt uit de natuur, zei professor Robert Lufkin van de University of Southern California.
Antibacteriële eigenschappen
In december 1964 reisde een team van 40 mensen onder leiding van Canadese wetenschappers af naar het eiland om het te verkennen. Ze ontdekten dat lokale bewoners nooit tetanus kregen, dankzij een metaboliet van Streptomyces hygroscopicus dat antibacteriële eigenschappen heeft.
De substantie zorgt ervoor dat schimmels en dingen eromheen afsterven en voorkomt dat de organismen groeien, zei professor Arlan Richardson van de University of Oklahoma.
Paaseiland heet eigenlijk Rapa Nui en om die reden is het stofje dat op het eiland is ontdekt ‘rapamycine’ gedoopt.
Geen serieuze bijwerkingen
Omdat het celgroei tegengaat, werd het later gebruikt als kankermedicijn. Lufkin merkte op dat rapamycine effectief is tegen diverse kankersoorten.
Professor Andrea Maier van de Vrije Universiteit Amsterdam zei dat rapamycine ontstekingsremmend werkt en het hartstelsel positief beïnvloedt.
Een review die in februari is gepubliceerd in The Lancet Health Longevity concludeert dat het gebruik van rapamycine bij gezonde mensen geen serieuze bijwerkingen veroorzaakt. Op dit moment lopen er bijna 100 klinische onderzoeken naar het middel.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Defensie overweegt ‘dienstplicht’: ‘Dat hadden de ‘wappies’ en ‘complotdenkers’ weer goed gezien’
RTL Nieuws framet vaccinatieslachtoffers als verspreiders van desinformatie: ‘Dit gaat helemaal nergens over’
Merkel gedraagt zich als dictator en heeft totaal geen respect voor haar volk. Dan krijg je dit
Grenzen zijn zo gesteld dat er niet aan voldaan kán worden. Zo bizar zijn de stikstofmaatregelen van het kabinet
Kamer wil geen onafhankelijke commissie voor sadistisch ritueel kindermisbruik: ‘De waarheid wordt verdoezeld!’
Gideon van Meijeren: dat wij stapje voor stapje deze richting in aan het bewegen zijn, daar krijg ik wel de rillingen van
‘Regering-Berlusconi in gevaar door schuldencrisis’
Inmiddels hoort één op de 10 Nederlanders een mysterieuze bromtoon. Experts tasten volledig in het duister
Kinderen worden ziek na plaatsen 5G-mast in één van de eerste 5G-steden ter wereld. YouTube wil niet dat u dit weet