
Stofjes die van nature voorkomen in bessen, zogeheten anthocyanen, blijken invloed uit te oefenen op kankercellen, zo laat nieuw onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland zien.
Bessen danken hun rode, blauwe of paarse kleur aan natuurlijke kleurstoffen, anthocyanen.
“De meest interessante resultaten van onze studie hebben betrekking op cyanidine, een stof die wordt gevonden in wilde bosbessen, zwarte bessen en blauwe bosbessen,” zei hoofdonderzoeker Minna Rahnasto-Rilla.
Onderdrukt
Cyanidine blijkt de expressie van specifieke kankergenen te remmen. Tegelijkertijd bevordert het stofje de expressie van een gen dat de groei van tumoren onderdrukt.
De wetenschappers kwamen daarnaast tot de ontdekking dat anthocyanen de activatie van SIRT6 stimuleren, een enzym dat mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van kanker.
Nieuwe medicijnen
Op basis van deze bevindingen kunnen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld die inspelen op de functie van SIRT6.
Het onderzoeksteam van de Universiteit van Oost-Finalnd bestudeert of bessen dit enzym kunnen activeren en vervolgens de expressie van kankergenen en groei van kankercellen kunnen onderdrukken.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Scientific Reports.
[UEF]
Wel oppassen! Dit soort bes vruchten krijgt gif gespoten. Goed wassen.
Ik eet al jaren blauwe bessen als ontbijt. Griekse Yoghurt met Havermout en blauwe bessen om precies te zijn. Aanrader!
Het is wel zo dat: ingevlogen groente en fruit belasten het milieu. Komt het überhaupt ooit nog goed met het milieu? Mensen zeggen dat ik gek ben, maar 1 van de redenen waarom ik geen kinderen wil krijgen is vanwege het milieu.