Wetenschap

“Einstein had ongelijk”

Help door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een experiment heeft aangetoond dat de golffunctie van een deeltje instort als het wordt waargenomen, iets wat Albert Einstein niet voor waar wilde aannemen. Het is de eerste keer dat deze ‘spookachtige actie op afstand’ zoals hij het noemde, wordt aangetoond met een enkel deeltje.

Als je een kwantumdeeltje waarneemt, is het daar waar je het aantreft. Wanneer je het opnieuw op een andere plaats waarneemt, is het daar. Natuurkundigen zeggen dat het deeltje door de ruimte van de ene plaats naar de andere ‘tunnelt’, maar dat is niet helemaal juist.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
"Einstein had ongelijk"
Howard Wiseman (Griffith University)

Het deeltje is op een bepaalde plaats waar het waargenomen wordt, spreidt zich vervolgens over de hele ruimte uit als een golf om vervolgens op de tweede plaats weer te verschijnen waar het wordt waargenomen.

In 1927 omschreef Einstein dit fenomeen als ‘spookachtige actie op afstand’. Bijna 90 jaar later hebben wetenschappers van de Amerikaanse Griffith University en de Universiteit van Tokio aangetoond dat de instorting van de golffunctie echt is.

Het fenomeen is het sterkste bewijs tot nu toe voor de verstrengeling van een enkel deeltje, een ongewone vorm van kwantumverstrengeling. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Aan de hand van verschillende metingen hebben de onderzoekers aangetoond dat de golffunctie op verschillende manieren instort, wat het bestaan van de instorting bewijst en aantoont dat Einstein fout zat, aldus professor Howard Wiseman van de Griffith University.

[VTM]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
micheal
micheal
9 jaren geleden

Even off topic, maar hebben jullie dit filmpje al gezien? https://m.youtube.com/watch?v=ovKw6YjqSfM
Pr fail van Monsanto.

ben
ben
9 jaren geleden

Ach ja ook Einstein is maar een mens, hij dacht in ieder geval wel na over dingen . Sterker nog door die theorieen van hem de wereld in te sturen denken andere mensen er ook over na, en krijg je experimenten als deze..

Paul
Paul
9 jaren geleden

Moraal van het verhaal (voor de gewone lezer)?
Onderbouwd dit bijvoorbeeld de stringtheorie?

Dirk
Dirk
9 jaren geleden

Natuurlijk heeft Einstein wel eens ongelijk. Einstein wordt door de hedendaagse samenleving maximaal geromantiseerd als superintelligent mens. Hij was ook slim, maar hij was bijvoorbeeld helemaal niet zo goed in wiskunde als andere natuurkundige tijdsgenoten.

Ik vind de titel van dit stuk echt misleidend, want het enige waarin Einstein echt gelijk heeft tot nu toe is zijn algemene relativiteitstheorie. Ik had bij deze titel verwacht dat iemand iets daarop had gevonden. Einstein had ongelijk… wow!

Back to top button
42
0
We lezen graag je reactie!x