Archeologie

Enorme geometrische patronen in het Midden-Oosten zijn 6000 jaar ouder dan de Nazcalijnen

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De mysterieuze Nazcalijnen in Peru zijn wereldberoemd, maar in het Midden-Oosten bevinden zich veel oudere geogliefen. Wetenschappers denken dat de wielvormige patronen in de Zwarte Woestijn van Jordanië zo’n 8500 jaar geleden zijn gemaakt. Dat maakt ze 6000 jaar ouder dan de Nazcalijnen.

Het is niet bekend wie deze oude patronen heeft gemaakt of wat ze betekenen. De cirkelvormige geogliefen zouden te maken hebben met de winter- en zomerwende, meldt Live Science.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De vreemde vormen in het Midden-Oosten werden gedurende de Eerste Wereldoorlog voor het eerst opgemerkt door piloten. Luitenant Percy Maitland maakte er in 1927 melding van in het tijdschrift Antiquity. Sommige patronen zijn enkele kilometers groot. De vormen zijn alleen zichtbaar vanuit de lucht.

Overal in de Arabische wereld

Uit een nieuwe studie in het Journal of Archaeological Science blijkt dat de geogliefen overal in de Arabische wereld voorkomen, van Syrië tot Jordanië en van Saoedi-Arabië tot Jemen.

Een andere studie, die binnenkort in het tijdschrift Antiquity verschijnt, concludeert dat één van de wielen 8500 jaar geleden is gebouwd, toen het Midden-Oosten een vochtiger klimaat kende. Een ander wiel is 5500 jaar geleden nog gerepareerd.

De beroemde geogliefen in Peru werden in 1939 pas ontdekt. Er zijn ongeveer 700 zogeheten Nazcalijnen, die gemaakt zijn tussen 500 voor Christus en 500 na Christus. Het gaat om afbeeldingen van vogels en insecten, maar er zitten ook geometrische patronen tussen.

Astronomische doeleinden

Professor Gary Rollefson van het Whitman College in de staat Washington zei dat de wielen in Jordanië waarschijnlijk op verschillende manieren werden gebruikt. Sommige werden gebruikt voor astronomische doeleinden, omdat spaken van de wielen op de dag van de winterwende op één lijn staan met de zon. Andere wielen zijn mogelijk gebruikt als grafheuvels.

Experts kunnen niet met zekerheid zeggen waarom de monumenten zijn gebouwd. “Mensen zijn er waarschijnlijk duizenden jaren langs gelopen zonder een idee te hebben wat de vorm was,” zei professor David Kennedy van de University of Western Australia.

Eerder dit jaar werden meer dan 260 vormen, waaronder een swastika en een kruis, ontdekt in Kazachstan. De mysterieuze patronen zijn ongeveer 8000 jaar oud en 90 tot 400 meter groot.

[Live Science]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
8 jaren geleden

LS…

Steeds weer komen we er achter dat wij de arrogante mens in principe niets weet. En als we al iets herontdekken dan wordt iedereen hysterisch of de ontdekker wordt vermoord omdat het de belangen schaadt van de gevestigde orde.

Rick
Rick
8 jaren geleden

Als ik de foto goed weet te zien lijken deze gebouwen sterk op de Abzu’s gevonden in zuid afrika. Zie michael tellinger voor zijn onderzoen rondom dit fenomeen. Zo worden deze gebouwen beschreven door de sumeriers als in een ‘goudmijn’ zijnde waarin de annunaki goud uit de grond konden halen. Ze hebben electromagnetosche metingen verricht in die gebouwen en ze blijken te werken als een natuurlijke versterker door de geometrische patronen die ze aanhouden. In praktijk meten ze in die gebouwen niet meer dan een megasterke pilaar van energie die recht de grond in duikt en waar de temperatuur op sommige plekken onder de grond zou m oeten aanwijzen dat daar vulkanische activiteit zou moeten plaatsvinden terwikl als zij erbuiten staan dit compleet verdwijnt. Ook hadden xe geen bereik met satteliet etc.

Dolex
Dolex
8 jaren geleden

Ik vind ze er niet geometrisch uitzien. Eerder organisch.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x