Homepagina » Buitenland » EU-crisis: Zo bereidt Zwitserland zich voor op eigen ‘Brexit-moment’
zwitserland

EU-crisis: Zo bereidt Zwitserland zich voor op eigen ‘Brexit-moment’

Zwitserland houdt binnenkort een referendum over het Verdrag van Schengen. Op 17 mei mogen de Zwitsers bepalen of ze weer de controle zullen krijgen over hun eigen grenzen.

Zo’n besluit zou opnieuw een harde klap in het gezicht zijn van Brussel. Eerder stapte Groot-Brittannië uit de EU.

De Zwitserse overheid adviseert haar burgers tegen te stemmen.

Pijnlijke gevolgen

“Het zal pijnlijke gevolgen hebben voor asielkwesties, grensverkeer en de vrijheid om te reizen,” waarschuwde de regering in een verklaring.

Volgens de Zwitserse autoriteiten konden vorig jaar dankzij Schengen 55.000 immigranten het land binnenkomen.

In 2019 leefden er in totaal 2,1 miljoen immigranten in Zwitserland.

Brexit-moment

Als het land de Schengenzone verlaat, krijgt Zwitserland weer de controle over zijn grenzen.

De overheid stelt dat een ‘nee’-stem – die door lokale media ook wel het Zwitserse ‘Brexit-moment’ wordt genoemd – ‘grote gevolgen’ zal hebben.

Zwitserland onderhoudt een unieke relatie met de EU. Het land is vrijwel geheel omsloten door EU-lidstaten, maar maakt zelf geen deel uit van de EU.

120 akkoorden

Toch is Zwitserland al decennia op de één of andere manier betrokken bij de EU, of de voorgangers daarvan.

De betrekkingen zijn geregeld in zo’n 120 akkoorden en gaan vooral over handel.

Sinds 2014 onderhandelen Zwitserland en de EU over een nieuw akkoord dat de andere akkoorden moet vervangen.

[Express]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • fred schreef:

  Ik begreep van mijn poolse buurman dat polen ook op het punt stond EU gedag te zeggen…….

  20 likes
 • Rob schreef:

  De gevolgen voor eigen bevolking interesseert ook de Zwitserse politiek dus niet. Vrijheid van reizen is toch geen probleem? Je kunt altijd gewoon door Zwitserland reizen. Je moet alleen even je paspoort laten zien. Reizen is nog steeds iets anders dan migreren. En pijnlijke gevolgen voor asielkwesties? Die asielzoekers hebben pijnlijke gevolgen voor eigen bevolking. Zwitserland mag dan geen lid zijn van de EU maar de taal die er gesproken wordt klinkt wel als EU-taal;. De onderhandelen voor een vervanging van de oude akkoorden zal dan ook meer EU gericht zijn. De EU onderhandelt nog steeds alleen maar om overal meer macht te krijgen.

  16 likes
 • IIS schreef:

  Top, heb mijn Zwitserse buurman over dit artikel verwittigd. Nu Nederland nog die dit zinkende EU schip heeft te verlaten, voordat het voor altijd onder water verdwijnt en het te laat is het zinkende schip gedag te zeggen.

  Gedachte gaat uit naar exit stasi über idioot Merkel is exit EU!

  16 likes
 • Gezinusk schreef:

  Tja de EU. Alleen de gezamenlijke munteenheid bleek interessant voor de handel en wandel. Daar hadden ze het bij Brussel bij moeten laten. De Britten zijn gelukkig verlost van deze kwelgeest. Nu de rest nog.

  16 likes
  • IIS schreef:

   @Gezinusk

   Juist die munteenheid ging het om, daarmee verschaften de pseudo joden zich de macht over bijna alle Europeanen, banken en landen. Het had ze ook niet uitgemaakt als ieder land z’n eigen valuta had gehouden, maar voor de buhne en devalueren was de euro wel wenselijk. De pseudo joodse ECB heeft voor 3 jaar geleden al verklaard dat ze bij het uiteenvallen van de EU, waar de ECB dus rekening mee houdt, gezegd dat ze als centrale bank wil blijven bestaan en controle wil houden over Europese landen. Het gaat dus duidelijk niet om de EU, maar over de macht en het kunnen sturen van het financiële systeem.

   De EU interesseert de zionisten/PJ verder geen éne rotmoer, kapot heeft het voor hen zelfs meer waarde. Uiteindelijk is het opblazen van de economie, het scheppen van duizenden miljoenen euro’s uit het niets en opkopen van (gefingeerde) schulden/obligaties slechts een simpele handeling, zelfs herzenloze apen kunnen dat, daar hadden we geen ECB voor nodig, met hun illegale en criminele negatieve rente. Maar zo krijgen ze wel Europa daar waar zij het nodig achten….Kapot, vol en failliet.

   7 likes
 • supermen schreef:

  ZWEXIT!

  dexit, poexit, grexit, spexit, frexit, hoexit, oexit, iexit.

  IEDEREEN D’RUIT JAAAA!

  13 likes
 • Eelke Piers schreef:

  ………….De Zwitserse overheid adviseert haar burgers tegen te stemmen……..
  Nu wil ik nog graag weten of een “nee”-stem inhoud dat de grenzen gesloten worden of juist open moeten blijven.
  Fijn zou zijn om even de vraagstelling weer te geven.

  8 likes
  • Matt schreef:

   de Zwitserse regering adviseert tegen te stemmen. Dat betekent dat Zwitserland binnen het Schengen Akkoord wil blijven en de grenzen wil open houden voor iedereen, ook gelukszoekers en vluchtelingen. Het idee erachter is dat de originele Zwitserse bevolking langzaam uitsterft en dat er dringend behoefte is aan nieuw jong bloed. Welke kleur hun velletje (*) heeft maakt even niet uit.
   Als de meerderheid vóor stemt betekend dat de Zwitserland uit het verdrag van open grenzen stapt en de instroom met vluchtelingen heel sterk beperkt gaat worden en er enkel nog vluchtelingen binnen mogen die kunnen aantonen ook echte politieke vluchteling te zijn. Dat zijn VN afspraken.
   Gelukszoekers kunnen het dan schudden en komen net zoals in sommige oost EU landen voor een muur te staan, een letterlijke muur of een militaire muur.
   (*) als ze dat ‘velletje’ nog hebben….)

   7 likes
  • Henk Azie schreef:

   @Eelke Piers, beste het lijkt dat de vraagstelling is “wilt U het Schenge akkoord handhaven”
   Lees ik uit : De overheid stelt dat een ‘nee’-stem – die door lokale media ook wel het Zwitserse ‘Brexit-moment’ wordt genoemd – ‘grote gevolgen’ zal hebben.

   4 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  troonrede

  Troonrede: ‘Koning slaat op elk gebied de plank mis’

  Dinsdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. ...

  >