Homepagina » Buitenland » EU-crisis: Zo bereidt Zwitserland zich voor op eigen ‘Brexit-moment’
zwitserland

EU-crisis: Zo bereidt Zwitserland zich voor op eigen ‘Brexit-moment’

Zwitserland houdt binnenkort een referendum over het Verdrag van Schengen. Op 17 mei mogen de Zwitsers bepalen of ze weer de controle zullen krijgen over hun eigen grenzen.

Zo’n besluit zou opnieuw een harde klap in het gezicht zijn van Brussel. Eerder stapte Groot-Brittannië uit de EU.

De Zwitserse overheid adviseert haar burgers tegen te stemmen.

Pijnlijke gevolgen

“Het zal pijnlijke gevolgen hebben voor asielkwesties, grensverkeer en de vrijheid om te reizen,” waarschuwde de regering in een verklaring.

Volgens de Zwitserse autoriteiten konden vorig jaar dankzij Schengen 55.000 immigranten het land binnenkomen.

In 2019 leefden er in totaal 2,1 miljoen immigranten in Zwitserland.

Brexit-moment

Als het land de Schengenzone verlaat, krijgt Zwitserland weer de controle over zijn grenzen.

De overheid stelt dat een ‘nee’-stem – die door lokale media ook wel het Zwitserse ‘Brexit-moment’ wordt genoemd – ‘grote gevolgen’ zal hebben.

Zwitserland onderhoudt een unieke relatie met de EU. Het land is vrijwel geheel omsloten door EU-lidstaten, maar maakt zelf geen deel uit van de EU.

120 akkoorden

Toch is Zwitserland al decennia op de één of andere manier betrokken bij de EU, of de voorgangers daarvan.

De betrekkingen zijn geregeld in zo’n 120 akkoorden en gaan vooral over handel.

Sinds 2014 onderhandelen Zwitserland en de EU over een nieuw akkoord dat de andere akkoorden moet vervangen.

[Express]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rob
Rob
1 jaar geleden

De gevolgen voor eigen bevolking interesseert ook de Zwitserse politiek dus niet. Vrijheid van reizen is toch geen probleem? Je kunt altijd gewoon door Zwitserland reizen. Je moet alleen even je paspoort laten zien. Reizen is nog steeds iets anders dan migreren. En pijnlijke gevolgen voor asielkwesties? Die asielzoekers hebben pijnlijke gevolgen voor eigen bevolking. Zwitserland mag dan geen lid zijn van de EU maar de taal die er gesproken wordt klinkt wel als EU-taal;. De onderhandelen voor een vervanging van de oude akkoorden zal dan ook meer EU gericht zijn. De EU onderhandelt nog steeds alleen maar om overal meer macht te krijgen.

Eelke Piers
Eelke Piers
1 jaar geleden

………….De Zwitserse overheid adviseert haar burgers tegen te stemmen……..
Nu wil ik nog graag weten of een “nee”-stem inhoud dat de grenzen gesloten worden of juist open moeten blijven.
Fijn zou zijn om even de vraagstelling weer te geven.

Henk Azie
Henk Azie
Reactie op  Eelke Piers
1 jaar geleden

@Eelke Piers, beste het lijkt dat de vraagstelling is “wilt U het Schenge akkoord handhaven”
Lees ik uit : De overheid stelt dat een ‘nee’-stem – die door lokale media ook wel het Zwitserse ‘Brexit-moment’ wordt genoemd – ‘grote gevolgen’ zal hebben.

Matt
Matt
Reactie op  Eelke Piers
1 jaar geleden

de Zwitserse regering adviseert tegen te stemmen. Dat betekent dat Zwitserland binnen het Schengen Akkoord wil blijven en de grenzen wil open houden voor iedereen, ook gelukszoekers en vluchtelingen. Het idee erachter is dat de originele Zwitserse bevolking langzaam uitsterft en dat er dringend behoefte is aan nieuw jong bloed. Welke kleur hun velletje (*) heeft maakt even niet uit.
Als de meerderheid vóor stemt betekend dat de Zwitserland uit het verdrag van open grenzen stapt en de instroom met vluchtelingen heel sterk beperkt gaat worden en er enkel nog vluchtelingen binnen mogen die kunnen aantonen ook echte politieke vluchteling te zijn. Dat zijn VN afspraken.
Gelukszoekers kunnen het dan schudden en komen net zoals in sommige oost EU landen voor een muur te staan, een letterlijke muur of een militaire muur.
(*) als ze dat ‘velletje’ nog hebben….)

IIS
IIS
1 jaar geleden

Top, heb mijn Zwitserse buurman over dit artikel verwittigd. Nu Nederland nog die dit zinkende EU schip heeft te verlaten, voordat het voor altijd onder water verdwijnt en het te laat is het zinkende schip gedag te zeggen.

Gedachte gaat uit naar exit stasi über idioot Merkel is exit EU!

fred
fred
1 jaar geleden

Ik begreep van mijn poolse buurman dat polen ook op het punt stond EU gedag te zeggen…….

Willem
Willem
Reactie op  fred
1 jaar geleden

Dat is mooi dan blijven de Polen in Polen en kunnen de Nederlandse werklozen weer aan de slag en een normaal leven opbouwen

Gezinusk
Gezinusk
1 jaar geleden

Tja de EU. Alleen de gezamenlijke munteenheid bleek interessant voor de handel en wandel. Daar hadden ze het bij Brussel bij moeten laten. De Britten zijn gelukkig verlost van deze kwelgeest. Nu de rest nog.

IIS
IIS
Reactie op  Gezinusk
1 jaar geleden

@Gezinusk

Juist die munteenheid ging het om, daarmee verschaften de pseudo joden zich de macht over bijna alle Europeanen, banken en landen. Het had ze ook niet uitgemaakt als ieder land z’n eigen valuta had gehouden, maar voor de buhne en devalueren was de euro wel wenselijk. De pseudo joodse ECB heeft voor 3 jaar geleden al verklaard dat ze bij het uiteenvallen van de EU, waar de ECB dus rekening mee houdt, gezegd dat ze als centrale bank wil blijven bestaan en controle wil houden over Europese landen. Het gaat dus duidelijk niet om de EU, maar over de macht en het kunnen sturen van het financiële systeem.

De EU interesseert de zionisten/PJ verder geen éne rotmoer, kapot heeft het voor hen zelfs meer waarde. Uiteindelijk is het opblazen van de economie, het scheppen van duizenden miljoenen euro’s uit het niets en opkopen van (gefingeerde) schulden/obligaties slechts een simpele handeling, zelfs herzenloze apen kunnen dat, daar hadden we geen ECB voor nodig, met hun illegale en criminele negatieve rente. Maar zo krijgen ze wel Europa daar waar zij het nodig achten….Kapot, vol en failliet.

supermen
supermen
1 jaar geleden

ZWEXIT!

dexit, poexit, grexit, spexit, frexit, hoexit, oexit, iexit.

IEDEREEN D’RUIT JAAAA!

x

Check Also

corona

Stel je vrienden die het coronavaccin willen deze 5 vragen

Velen van ons hebben vrienden of familieleden ...

bosma

Zien: Martin Bosma legt anti-democraat Ollongren nog één keer op de grill

In de Tweede Kamer werd vandaag gedebatteerd ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

10
0
We lezen graag je reactie!x