De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd een begin te zullen maken met het omstreden middel kwantitatieve verruiming. De centrale bank volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten, Engeland en Japan.
Vanaf maart gaat de ECB 1100 miljard aan overheidsschuld opkopen die in het bezit is van banken en andere grote beleggers zoals pensioenfondsen. De geldpers gaat aan, maar ontwikkelingseconoom Roelf Haan weet wel waar dat geld terecht gaat komen: bij de allerrijksten.
Ongelijkheid
Volgens Haan, die schrijft over geldcreatie, is het nog maar de vraag of het opkoopprogramma tot groei zal leiden. In ieder geval zal het leiden tot een grotere ongelijkheid. “Geld pompen in een economie met een structuur van ongelijkheid heeft altijd één gevolg: een vergroting van de ongelijkheid. Het geld blijft hangen in de financiële sector zelf.”
Het geld van banken komt volgens Haan helemaal niet terecht in de reële economie, waar het werkgelegenheid kan creëren. Het blijft hangen in de financiële sector. De enigen die daar rijker van worden zijn beleggers. Hoe ongelijker een economie, hoe groter de instabiliteit van het systeem, want het zijn de rijken die de speculatie aanzwengelen, aldus Haan.
Als de ECB schuldpapier opkoopt, zijn er twee effecten. Veel beleggers verleggen hun investeringen naar de aandelen- of vastgoedmarkt. Daar stijgen de prijzen, waar de hogere inkomens van profiteren. Voor de lagere inkomens is het effect andersom: ze hebben hooguit vermogen in de vorm van een spaarrekening, waar de rente daalt. En in plaats van bezitters zijn het meestal huurders, waardoor hun lasten toenemen.
In Japan leidde kwantitatieve verruiming wel tot hogere prijzen, maar niet tot groei. De Europese situatie lijkt erg op die van Japan. Economische groei leidt altijd tot een groei van de ongelijkheid, stelt Haan. Dat economische groei bij de armsten terechtkomt, is een buitengewoon ideologische opvatting.
Griekenland
Kijk naar Griekenland. Het gaat daar niet om de belangen van de Grieken, maar om de belangen van Duitse en Franse banken en om defensiebelangen. “Griekenland heeft een idioot groot leger, het heeft vele defensieorders in de maag gesplitst gekregen, gefinancierd door Franse banken. Het leger is relatief het grootste van Europa. Steunt de ECB Griekenland? De ECB steunt de crediteuren van Griekenland,” zegt Haas.
Basisinkomen
“Je zou [met de kwantitatieve verruiming] een basisinkomen kunnen financieren. Dan gooi je het geld ook weg, maar dan heeft het tenminste een gunstig effect: de bestedingen gaan omhoog. Dit soort dingen wordt onder meer bepleit in het Burgerinitiatief Ons Geld. Het heeft nu al genoeg handtekeningen om op de parlementaire agenda te komen,” besluit hij.
[IPS]
“Sonia, het is je tijd nog niet, ga terug naar je kinderen”
Recept voor moord? Dit nieuwe onderzoek toont een relatie tussen antidepressiva en agressie
VIDEO: Gigantische ‘UFO-basis’ ontdekt op de zeebodem
De dehumanisering van Gideon van Meijeren in woord en beeld: ‘Dit is echt f*cking gestoord’
Kijk: Rechtsfilosoof legt bij Jinek in 1 minuut uit waarom ongevaccineerden onterecht zwartepiet toegespeeld krijgen
Geheime opnames: functionaris Amerikaanse FDA wil ‘nazi-Duitsland’-register voor ongeprikten
De Jonge negeerde advies over Pfizer-vaccins, want verzetten prikuitnodigingen leverde te veel gedoe op
Heb je altijd al willen weten hoe de schimmige machtselite in elkaar zit? Deze professor komt met baanbrekend boek
Jurist: ‘Dit is een pandemie van misdaden tegen de menselijkheid’