Financieel

“Europese Centrale Bank drukt alleen geld voor de allerrijksten”

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd een begin te zullen maken met het omstreden middel kwantitatieve verruiming. De centrale bank volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten, Engeland en Japan.

Vanaf maart gaat de ECB 1100 miljard aan overheidsschuld opkopen die in het bezit is van banken en andere grote beleggers zoals pensioenfondsen. De geldpers gaat aan, maar ontwikkelingseconoom Roelf Haan weet wel waar dat geld terecht gaat komen: bij de allerrijksten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Ongelijkheid

Volgens Haan, die schrijft over geldcreatie, is het nog maar de vraag of het opkoopprogramma tot groei zal leiden. In ieder geval zal het leiden tot een grotere ongelijkheid. “Geld pompen in een economie met een structuur van ongelijkheid heeft altijd één gevolg: een vergroting van de ongelijkheid. Het geld blijft hangen in de financiële sector zelf.”

Het geld van banken komt volgens Haan helemaal niet terecht in de reële economie, waar het werkgelegenheid kan creëren. Het blijft hangen in de financiële sector. De enigen die daar rijker van worden zijn beleggers. Hoe ongelijker een economie, hoe groter de instabiliteit van het systeem, want het zijn de rijken die de speculatie aanzwengelen, aldus Haan.

Als de ECB schuldpapier opkoopt, zijn er twee effecten. Veel beleggers verleggen hun investeringen naar de aandelen- of vastgoedmarkt. Daar stijgen de prijzen, waar de hogere inkomens van profiteren. Voor de lagere inkomens is het effect andersom: ze hebben hooguit vermogen in de vorm van een spaarrekening, waar de rente daalt. En in plaats van bezitters zijn het meestal huurders, waardoor hun lasten toenemen.

In Japan leidde kwantitatieve verruiming wel tot hogere prijzen, maar niet tot groei. De Europese situatie lijkt erg op die van Japan. Economische groei leidt altijd tot een groei van de ongelijkheid, stelt Haan. Dat economische groei bij de armsten terechtkomt, is een buitengewoon ideologische opvatting.

Griekenland

Kijk naar Griekenland. Het gaat daar niet om de belangen van de Grieken, maar om de belangen van Duitse en Franse banken en om defensiebelangen. “Griekenland heeft een idioot groot leger, het heeft vele defensieorders in de maag gesplitst gekregen, gefinancierd door Franse banken. Het leger is relatief het grootste van Europa. Steunt de ECB Griekenland? De ECB steunt de crediteuren van Griekenland,” zegt Haas.

Basisinkomen

“Je zou [met de kwantitatieve verruiming] een basisinkomen kunnen financieren. Dan gooi je het geld ook weg, maar dan heeft het tenminste een gunstig effect: de bestedingen gaan omhoog. Dit soort dingen wordt onder meer bepleit in het Burgerinitiatief Ons Geld. Het heeft nu al genoeg handtekeningen om op de parlementaire agenda te komen,” besluit hij.

[IPS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Chris
Chris
9 jaren geleden

Vrij bankieren toestaan, want dan komt er geld in omloop als directe waarde drager van een waar (platina, goud, zilver enz……)

Dit is DE absolute nachtmerrie voor elk systeem welke draait op een centrale bank…want dat is slechts wetgeving (in stand gehouden middels een machtige monopolie met grote lobby) welke het huidige geld maakt tot ruilmiddel (lees daarom altijd: “wettig betaalmiddel”), zonder deze wetgeving zijn het cijfers en waardeloze stukjes metaal en papier….waar in het geval van vrij bankieren binnen korte tijd geen haan meer naar kraait.

Vrij bankieren mensen!…en de piramide implodeert gegarandeerd.

Dnnnoz
Dnnnoz
9 jaren geleden

Alles gaat volgens plan.

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Er zijn miljarden mensen die verwachten een Geestelijk leraar, een Boeddha op aarde; volgens mij kan deze het tij keren en de verschillen tussen arm en rijk neutraliseren.

exegese
exegese
9 jaren geleden

Alleen maar weer meer van hetzelfde dan wat ons al die tijd al richting afgrond duwde. Je kunt simpelweg een vergiftiging niet bestrijden door nog meer gif toe te dienen. Iedereen met een greintje verstand snapt dat, derhalve moet er dan ook ontegenzeggelijk sprake zijn van opzettelijke vernietiging van onze economie

Back to top button
34
0
We lezen graag je reactie!x