CoronaMens en Dier

Fleur Agema haalt uit naar Rutte, De Jonge & Van Dissel: ‘Forse obstructie parlement en dus van het volk’

Help ons door deze info met kennissen op je socials te delen!

Premier Rutte stuurde aan het begin van de coronacrisis 41 sms’jes door naar zijn ambtenaren, zodat ze gearchiveerd konden worden. De oppositie voelt zich belazerd en vindt dat een onverklaarbaar laag aantal. PVV-leider Geert Wilders sprak van een ‘beerput die hier opengaat’.

Rutte beweerde in het debat over zijn sms-gedrag dat hij niets onrechtmatigs heeft gedaan door op eigen houtje berichten te wissen. “Ik heb me van A tot Z aan de letter, maar ook aan de geest van de wet gehouden,” zei hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht, stelt echter dat het gedrag in strijd is met letter en geest van de Archiefwet en de Wet open overheid. “Stug staaltje oude bestuurscultuur,” zegt hij.

Wat anders doen

Wilders noemde Rutte een politieke Bermudadriehoek. “Van alles verdwijnt op onverklaarbare wijze.” De premier zei te hopen op vertrouwen van de Kamer. “Als dat er niet is, ga ik wat anders doen.”

Eerder bleek dat Hugo de Jonge zijn privémail gebruikte tijdens de coronacrisis, toen hij nog minister van Volksgezondheid was. Zo werd voorkomen dat mails later opgevraagd konden worden in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

In het handboek voor bewindspersonen staat dat ministers en staatssecretarissen om veiligheidsredenen alleen gebruik mogen maken van hun goed beveiligde werkaccount.

Te vertrouwelijk

Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel gebruikte zijn privémailadres om te communiceren over het coronabeleid. Met een Gmail-adres mailde hij met bewindspersonen, OMT-leden en collega’s van het RIVM.

Van Dissel claimde dat hij nooit zijn privémail gebruikte om vertrouwelijke stukken te versturen, terwijl sommige bijlagen in zijn mails bij Wob-verzoeken zijn bestempeld als te vertrouwelijk om vrij te geven.

Forse obstructie

Tweede Kamerlid Fleur Agema (PVV) maakt zich boos. “Rutte, De Jonge en Van Dissel beslisten over zware vrijheidbeperkende maatregelen. De eerste wiste sms’jes, de laatsten gebruikten hun privémail,” schrijft ze op Twitter.

“Hoe kan de Parlementaire Enquêtecommissie Corona nu nog aan waarheidsvinding doen?” vraagt Agema. “Forse obstructie van het parlement en dus van het volk.”


4.9 81 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

95 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elsjefiederelsje
Elsjefiederelsje
1 jaar geleden

Niks nieuws onder de zon.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
1 jaar geleden

Ja Fleur.
Maar wie doet ze wat?
Het is maffia die gedekt wordt door een andere maffiagroep.
Het zal ooit veranderen.
Maar tot die tijd…..geduld, denk ik.

Geen schaap
Geen schaap
1 jaar geleden

De eerste 2 uitnodigingen voor de prik liggen ongeopend in de kast. Heb geen uitnodiging voor de booster killer gehad. Kom niet aan met je spuitje van deur tot deur of je verliest je hand.

Leo
Leo
1 jaar geleden

t Wordt echt tijd dat dit kabinet opstapt!

Back to top button
95
0
We lezen graag je reactie!x