Buitenland

Overheidsrapport onthult jaren na verwoesting Libië: Geen bewijs dat Gaddafi burgers heeft aangevallen

Help ons door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Drie jaar geleden verklaarde de NAVO dat de missie in Libië ‘één van de meest succesvolle in de geschiedenis van de NAVO’ was.

Uit een rapport van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Britse parlement blijkt dat dit een leugen is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

In het rapport wordt gesteld dat de westerse interventie gebaseerd was op onjuiste inlichtingen en de weg plaveide voor de opkomst van islamitische terreurgroepen in het land.

Geen sprake van

Het Brookings Institute opperde pas geleden dat Gaddafi misdaden pleegde tegen zijn eigen volk en dat het Westen ingreep om het volk te beschermen.

Volstrekt onjuist, zo blijkt uit het rapport. Er waren geen inlichtingen waaruit bleek dat hij een grote bedreiging vormde voor burgers.

Volgens het Brookings Institute moordde Gaddafi zijn landgenoten uit en zou hij daar zeker mee door zijn gegaan als het Westen niet had ingegrepen.

De Britse overheidscommissie stelt echter dat er absoluut geen sprake van was dat er zoiets gebeurde ten tijde van de interventie.

Geen burgers aangevallen

De aanname dat Moammar Gaddafi opdracht zou hebben gegeven tot het uitmoorden van burgers in Benghazi werd niet ondersteund door bewijs, aldus de commissie.

“Het regime van Gaddafi had in begin februari 2011 steden heroverd op de rebellen zonder daarbij burgers aan te vallen,” voegde de commissie toe.

Uit onderzoek blijkt dat troepen van het regime van Gaddafi geen burgers hebben aangevallen toen ze Ajdabiya in februari 2011 heroverden.

Regimeverandering

Toen de Britse oud-premier David Cameron op 21 maart 2011 parlementaire steun kreeg voor militaire interventie in Libië, verzekerde hij de parlementsleden ervan dat de interventie niet gericht was op regimeverandering.

In april 2011, nog geen maand later, ondertekende hij samen met president Obama en de Franse oud-president Sarkozy een brief die ging over ‘een toekomst zonder Gaddafi’.

De overheidscommissie merkt op dat alternatieven zoals sancties, onderhandelingen of diplomatieke druk nooit zijn overwogen.

Arabische Lente

Algemeen wordt aangenomen dat de crisis in Libië het gevolg is van de zogeheten Arabische Lente. Niets is minder waar.

“Het is nu duidelijk dat militante islamitische milities een cruciale rol speelden bij de opstand in februari 2011,” stelt de commissie.

De internationale gemeenschap zag de wapenleveranties aan deze rebellen door Arabische landen door de vingers.

Westers complot

Libië is het slachtoffer geworden van een westers complot. Het is verzand in chaos en geweld.

Het land stond in 2010 op plek 53 in de ranglijst van de meest ontwikkelde landen. Nu staat het land op plaats 94.

Het Westen heeft Libië ‘succesvol’ veranderd van het rijkste Afrikaanse land onder Gaddafi in een mislukte staat onder westerse supervisie.

[New Eastern Outlook]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Loki
Loki
7 jaren geleden

Het is algemeen bekend dat de Amerikanen Ghadaffi in handen hadden. Ghadaffi willens en wetens is overgedragen aan “rebellen”. Zo wisten ze zeker dat hij zou worden omgebracht. Zo zou hij niet voor het Internationaal Strafhof komen en de deksel van de waarheid op de pot zou blijven. Dit smerige spel kan niet anders vergeleken worden dan een oorlogsmisdaad en daar heeft de politieke elite van de VS een gewoonte gebruik van gemaakt.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Erg jammer dat ze daar altijd achteraf pas achter komen. Net zoals ook in Irak en straks ook in Syrië. Pas nadat de totale verwoesting heeft plaatsgevonden onderzoek gaan doen is de omgekeerde wereld, dat gebeurt ook niet per ongeluk dat gebeurt uit pure moedwil. De verantwoordelijken zijn altijd democratisch verkozen westerse regeringsleiders die de dans gewoon ontspringen, omdat ze als hun wandaden aan het licht komen al lang weer uit beeld zijn. Regeringsleider en overheden zijn dus zeer zware criminele organisaties die wij hier in het westen middels onze politieke stem uit pure onbenulligheid vrijwillig in het zadel helpen. Stemmen is dus in het systeem zoals dat er nu uitziet, niets meer dan meewerken aan een zware criminele organisatie en uitsluitend voorbehouden aan onwetende en onbenullige losers. Ook onze regering werkt hier klakkeloos aan mee.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Aanvulling: en de complete chaos die hieruit ontstaat mogen de gewone burgers(EU/alle kleurtjes)dadelijk gaan opvangen.

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x