Homepagina » Financieel » Gratis geld: Krijgt elke Belg straks een onvoorwaardelijk basisinkomen?
Gratis geld: Krijgt elke Belg straks een onvoorwaardelijk basisinkomen?

Gratis geld: Krijgt elke Belg straks een onvoorwaardelijk basisinkomen?

Prominente Belgen willen door middel van een grootschalige petitie het basisinkomen op de politieke agenda krijgen.

Ze willen dat de Belgische regering grondig gaat onderzoeken of de invoering van het onvoorwaardelijk basisinkomen op korte termijn gerealiseerd kan worden.

“Uit enquêtes blijkt dat zes op de 10 Belgen voorstander is van een basisinkomen,” zegt initiatiefneemster Nele Lijnen.

Belangrijk signaal
Gratis geld: Krijgt elke Belg straks een onvoorwaardelijke basisinkomen?

Nele Lijnen (Open Vld)

“Met genoeg handtekeningen kunnen we het idee bespreekbaar maken in het parlement,” voegt ze toe.

Alleen al een politiek debat afdwingen zou volgens haar een belangrijk signaal zijn.

In het boek Win for life pleit het Belgische Kamerlid voor een universeel, individueel en onvoorwaardelijk basisinkomen.

Oplossing

Het klinkt misschien absurd en onhaalbaar, iemand levenslang en zonder voorwaarden elke maand geld geven, maar toch kent het steeds meer voorstanders, zegt ze.

Lijnen: “De eenvoud van dit vrijheidsinkomen is voor velen een oplossing voor onze complexe sociale zekerheid, met al haar beperkingen en alle controles die ze vergt.”

Rechtstreeks

“Cash transfers, waarbij het geld rechtstreeks aan de inwoners wordt gegeven, is de meest efficiënte vorm van hulp,” klinkt het. “Dat werd al succesvol aangetoond in Namibië en India.”

In Nederland en Finland wordt al geëxperimenteerd met het basisinkomen. Lijnen diende eerder een wetsvoorstel in om het ook in België in te voeren.

De petitie kan vanaf maandag worden ondertekend.

Boekentip: Win for life

[Standaard]

Vond je dit artikel belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

20 reacties

 1. Het basisinkomen komt denk ik al een beetje in de buurt van het menselijke paradijs, waar de mensheid prima zelf toe in staat is te scheppen. Ik denk alleen dat de illuminati (Rothschilds, koningshuizen etc.) niet blij is met het basisinkomen want die profiteren van een systeem waarbij maatschappelijke prestaties, in de zin van werken en belasting betalen, worden beloond en de bevolking als slaven worden uitgeknepen.

  Ik zeg basisinkomen er in, illuminati er uit!

  29 likes
  • Mensen laten zich waarschijnlijk gemakkelijk gek maken, met te denken dat ze er zo makkelijk maar even 1000 euro bij krijgen.
   Men denkt natuurlijk al gauw basisinkomen + werkloon = rijker, maar is dat wel zo?

   Wie heeft er voordeel bij het invoeren van een basisloon vraag ik mij af. En zijn er nadelen.
   Wat is het hele verhaal…

   9 likes
  • heerlijk….
   en verder vanuit eigen creatieve én vakkundige vermogens, doen wat je fijn vindt….
   ter meerdere glorie van het geheel…

   namaste

   9 likes
  • Mijn idee, weg met die onmenselijke hufters

   0 likes
 2. Basisinkomen moet er ook in Nederland komen.

  16 likes
 3. Iedereen in de hele f*cking wereld is inmiddels progressiever dan Nederland! Wij zitten hier straks nog met een achterhaald uitkeringsysteem, logge bezigheidstheraphy-bureacratie en een 20ste eeuws Cannabis ‘gedoogbeleid’ terwijl de rest van de wereld al op Basis Inkomen draait en Cannabis gelegaliseerd heeft. Te genant voor woorden…

  16 likes
 4. Zolang we al vele eeuwen onder een binair Monetair dogma leven en de machthebbers aan de knoppen van inflatie/deflatie blijven draaien worden we blij gemaakt met een aanlokkend ogende dooie mus.
  Één draai aan de knop en je bent met basis inkomen en al wederom een kansloze armoedzaaier.

  Vrijgeven van alle informatie alle archieven het Vaticaan incluis maakt een schamel basis inkomen overbodig.
  Zelf ben ik voorstander van een nieuw soort dierentuinen waar we roofdieren zoals de Paus en allerhande vreemdsoortige roofvogels achter tralies voor educatieve doeleinden kunnen bezoeken.

  9 likes
 5. Gaat niet gebeuren, punt.
  Denk nou niet dat de burgers er ooit weer op vooruit gaan.
  Gebeurd alleen als ze er op de andere kant minimaal hetzelfde verliezen.
  Dat zal dit gebeuren dmv inflatie of hogere belastingen.
  Maar de elite doen precies wat ze willen en hebben ons waar ze willen.
  Onderaan als voetveeg.

  Dus blijf lekker dromen mensen, totdat de parasieten eruit zijn gaat het niet gebeuren.
  Wat denken jullie nou zelf?

  6 likes
 6. Vast een belgen mop…gratis geld …

  5 likes
 7. Een basisinkonen is er niet, maar basisuitgaven zijn er wel en die worden alleen maar meer.

  5 likes
 8. Ik ben geboren om te leven … dacht ik toch … en ook , dat het een recht was !
  Ik kan leven met minimum, een dak en dagelijks eten …. andere mensen wil ik ook ontmoeten , en m’n talenten wil ik tonen, ontwikkelen , gebruiken en uitleven…..
  Er is een wereld geschapen waarin geld nog het énige belangrijke is . …alsof leven = aan geld creëren
  Banken die ons ‘ overheersen’ kunnen niet ‘leven’….
  Moet ik nu ‘ betalen’ om te leven ?? of leef ik om die’ banken’ groot te maken ..?

  5 likes
 9. Dat basis inkomen mag dan mooi klinken maar dan moet het wel voor iedereen gelden, dus ook politici en koningshuis. Diegenen die werken krijgen dan een soort premie voor hun werk bovenop dat basisinkomen waar een lage belastingvoet, zie het als een sociale bijdrage, op zit. En dat werk moet prestatiegericht zijn, dus hoe beter je prestatie hoe hoger je loon.
  Dit zal in België heel veel ambtenaren straks enkel nog afhankelijk maken van dat basis inkomen want met 5 regeringen en het daarbij passende ambtenaren apparaat kost stukken van mensen en er wordt amper een tegenprestatie tegenover gezet, want je hebt dat bekende afschuifsysteem van wie er voor wat verantwoordelijk is. Kijk als voorbeeld alleen maar naar Brussel, 19 gemeenten met hun burgemeesters, wethouders en klerken en daarnaast ook nog eens een eigen regering met ministers en hun ambtenaren. En dat voor 1 stad! Wat doen die de hele dag?
  Deze groep zal natuurlijk ook het felste tegen zijn.

  4 likes
 10. De hele agenda is er om de draak(magma/vuur/omkeren polen/kosmische energieën etc) te verslaan. Het Joris en de draak verhaal. Zie WK2018 poster Sint Petrusburg. Draak met kop als voetbal. Voetbaltoernooien/grote events zijn er om geld bij een te schrapen om er technologie voor aan te schaffen/macht te schaken(top wereld=1 kliek) We zitten al op het eind. Het geldsysteem zal tot deze tijd kunstmatig omhoog worden gehouden. Tot zolang zal het leef/werk/geldsysteem(gestuurde kapitalisme) zich aanpassen. De groei is eruit, behalve op het vlak van technologie.
  Wat daarna komt is nog een verrassing. Iedereen(die er nog zijn) aan de huidchip/high tech wereld. Of we leven weer geheel volgens/onder natuurwetten zonder technologie/materialisme/luxe.
  We zitten dus aan het einde van een tijdperk/eindtijd gebeuren/apocalyps. Zowel natuur/fenomenen/heftig weer(mislukken oogsten/water/droogte problemen) door convectie=warmte/koude botsingen in alle lagen(door pool/kosmos energieën) zorgen voor wervelwind/storm/aardbevingen, als mensensysteem(afnemen binnenlandse economie(gewone mensen)/vrijheid/oorlogen/migratie).
  Niet voor niks moet je nu verplicht vrijwilligerswerk gaan doen als tegenprestatie voor gratis geld. Je vult de werkzaamheden op, die niet meer betaald worden. Dus denk maar niet dat je in een absolute vrije wereld belandt. Das een utopie gedachte. De top blijft immers de baas. Je huis moet ook betaald worden bv. Er blijven altijd lijntjes via de top.
  Ik maak me meer zorgen over convectie in alle lagen. Als dit als een boemerang/domino effect steeds meer wordt, dan is het letterlijk einde verhaal.

  4 likes
 11. Noorwegen had met de olie opbrengst in een fonds gezet jammer, dat Nederland met de gaswinning, dat niet gedaan.

  4 likes
 12. Gratis geld bestaat niet, er heeft altijd iemand een dienst voor geleverd.

  4 likes
 13. Geef iedereen gratis zonnepanelen naar behoefte of een ander energie zuinige oplossing .. goed voor het milieu en portemonnee

  4 likes
 14. uiteraard hebben de belgische regeringen een machine die ongebreideld geld drukt om weg te geven. Helaas is dit geld gestolen uit de zakken van de burger terwijl ze zichzelf verrijken. Baisisinkomen betekent net zoals leefloon of werkloosheidsuitkeringen dat iedereen braafjes in het gareel blijft. alleen de werkende wordt de nek omgewrongen.
  Dan is Belgie voor gelukszoekers echt wel het walhalla

  2 likes
 15. bij een basisinkomen is er geen verbod om te werken , je kan de manier van leven zelf bepalen op elke tijd.
  Er zal nog veel moeten veranderen in het werkbeleid enz … maar de robots bv zullen weer een beetje helpen , en op de duur is er geen werk meer voor iedereen .
  Dan zullen ze dat verdelen onder mekaar in bv half times , en dan kan iedereen ook wat leven en pauzeren , en kinderen opvangen , enz….. allemaal kwestie van afspraken , en evt limieten , en je moet niet meer sparen ,want er zal altijd een inkomen zijn …. vanaf de geboorte (!) tot de dood.
  Het is nu nog raar , en toch … er zijn heel wat afspraken te maken , want … een langdurend verlof begint bij velen ook te vervelen … we moeten er nu al beginnen over nadenken , want het wordt leuk, en vrij denk ik !!!

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Er wordt een hetze gevoerd tegen homeopathische middelen. Deze arts onthult wat hierachter zit

Er wordt een hetze gevoerd tegen homeopathische middelen. Deze arts onthult wat hierachter zit

De overkoepelende Europese adviesraad van wetenschapsacademies EASAC ...

Die satanisten, f*ck ze! Insider Ronald Bernard legt in deze video de vinger op de zere plek

Die satanisten, f*ck ze! Insider Ronald Bernard legt in deze video de vinger op de zere plek

De meeste mensen zitten in een soort ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+