Homepagina » Bewustzijn » Genetische link gevonden tussen mentale aandoeningen en creativiteit
Genetische link gevonden tussen mentale aandoeningen en creativiteit

Genetische link gevonden tussen mentale aandoeningen en creativiteit

Wetenschappers hebben een genetische link gevonden tussen mentale aandoeningen en creativiteit. Het onderzoek is uitgevoerd door het bedrijf deCODE genetics en King’s College in Londen. Het is niet voor het eerst dat er een genetische link gevonden is tussen creativiteit en mentale aandoeningen. Veel van ’s werelds meest briljante en creatieve geesten hadden last van ‘psychische’ problemen. Denk aan Vincent van Gogh, Edgar Allan Poe en Frida Kahlo.

Schilders, schrijvers en muzikanten hebben 25 procent meer kans op een mentale aandoening. De genen die verantwoordelijk zijn voor bipolaire stoornis of schizofrenie werden vaker aangetroffen bij mensen met een creatief beroep.

“Creativiteit mag niet onderdrukt worden”

IJslandse wetenschappers vonden in het DNA een link tussen creativiteit en mentale stoornissen. Ze bestudeerden de medische gegevens van 86.000 mensen en troffen een genetische variant aan die het risico op mentale aandoeningen verdubbelt. Ze vergeleken het gen vervolgens met het beroep van de onderzochte personen.

“Om creatief te zijn moet je anders denken. Mensen die iets nieuws creëren, overbruggen soms de stap tussen gezond verstand en waanzin. Creativiteit mag echter niet onderdrukt worden, want het levert ons genieën op, denk maar aan Bach, Mozart of Van Gogh. Ook zij werden in hun tijd bestempeld als ‘gek’. Dat stigma zou moeten verdwijnen,” zei de IJslandse neuroloog en directeur van deCODE genetics Kari Stefansson.

Normaal menselijk gedrag

Hoofdonderzoeker Robert Power zei dat het mogelijk genetisch bepaald is dat creatieve mensen anders denken, iets wat in combinatie met andere schadelijke factoren kan leiden tot mentale aandoeningen. “Deze aandoeningen kunnen binnen de extremen van het normale spectrum van menselijk gedrag vallen en hoeven niet per se een psychische aandoening te zijn,” zei hij.

Er is nog maar weinig bekend over mentale aandoeningen. Er worden vraagtekens gezet bij de vele medicijnen die worden gebruikt om ze te behandelen. We weten vrijwel niets over de biologische paden achter dergelijke aandoeningen.

ADHD en schizofrenie

Volgens een aantal wetenschappers zijn bepaalde mentale aandoeningen niet meer dan een verzinsel. Zo verwijst de Amerikaanse arts Richard Saul ADHD naar het land der fabelen. “In mijn carrière heb ik 20 oorzaken gevonden die kunnen leiden tot dezelfde symptomen als ADHD,” zei hij.

Psychiater Jim van Os heeft daarnaast gezegd dat schizofrenie niet bestaat. Hij wil de komende vijf jaar met ervaringsdeskundigen en andere partijen zowel de term uitbannen als de klassieke behandelingen van alle klachten die nu onder deze noemer vallen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Neuroscience.

[Collective-evolution, DeMorgen]


Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met iedereen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Vaak hebben de mensen met een zogenaamd “psychisch probleem” er zelf geen last van.
  Het is de omgeving die er last van heeft, die er over oordeelt, die het beestjes zo graag een naampje wil geven.
  Wie heeft er hier nu een probleem?

  18 likes
  • Dat wordt de grijze massa via o.a. D’66 ingeprent, dat andersdenkenden een psychische storing hebben en dan vindt de massa dan ook. Zoals ze alles vinden wat van hogerhand wordt bedacht. Maar creatievelingen weten dat het gehersenspoelde slaapwandelaars zijn die dat vinden, desondanks voelen ze zich ver boven je staan. Of je een besmettelijke ziekte hebt, er zijn er bij die spugen nog net niet op je. Best humor, hoewel ook wel weer sneu dat ze zo bij de neus genomen worden door hun eigen lichtende voorbeelden.

   2 likes
  • Jeetje u slaat de spijker op zijn kop.

   Iemand is vaak graag alleen totdat de omgeving kenbaar maakt dat ze het maar raar vinden dat die iemand nooit het huis uitgaat en altijd maar alleen is. Ze komt dat te weten en gaat daarna naar de psych om erover te praten waarom ze nooit het huis uit gaat en altijd alleen wil zijn. Ze ziet het zomaar als een probleem en wordt er ongelukkig door alleen te zijn. Dan die slimme psych maar in dat hoofdje prenten dat het allemaal met vroeger te maken heeft waarom die iemand alleen wil zijn en dat dat doorbroken moet worden. Die iemand is 50jaar altijd gelukkig geweest (alleen) maar zomaar door omgevingscommentaar zomaar ongelukkig door alleen te zijn. Waar gebeurd verhaal.

   Helaas zie ik dit vaker om mijn heen gebeuren. Mensen moet eens eerst leren naar hunzelf te kijken en vooral van zichzelf te houden zoals ze zijn. Als dat eenmaal helemaal op orde is dan kan je pas naar anderen kijken en helpen.

   Ik hou van mij.. liedje volgens mij van Harrie jekkers … Houden van een ander begint bij jezelf. Hoe kan je liefde geven als je dat jezelf niet eens kan geven? vaak is “houden van” alleen maar : hoor hier, dit zijn mijn problemen.

   2 likes
 2. Je zult maar in een wereld worden geboren met een creatieve (de oer) geest dan heb je al een probleem en achterstand voor je begint, want deze wereld is gericht op het werken en handelen met de lineair denkende linkerhersenhelft en niet met de creatieve rechterhersenhelft. Je moet je als creatieveling conformeren aan de grote aantallen niet creatievelingen die de dienst uitmaken, dan lijkt het me logisch dat je er ergens gek van dreigt te worden als dat tegen je natuur ingaat en niet helemaal je aansluiting kunt vinden in een wereld waarin het draait om cijfers en getallen en woorden zonder beelden waarbij het vooral draait om te -leren- graaien en te vergaren van aardse materie. De creatieve geest is een geest die zich helemaal niet bezighoudt met aardse zaken, maar meer met het geheel der dingen van vrede, liefde, kunst, schoonheid, harmonie, geborgenheid en verdraagzaamheid. De linkerhersenhelft is meer de koele rationele calculator die geschikt lijkt te zijn voor een slaafs, conformerend en enigszins onderdanig of volgzaam bestaan waarbij het vooral aankomt op competitie, wedijveren en aardse beslommeringen of verplichtingen.

  De ware creatievelingen hebben van begin tot aan het eind te strijden met de lineaire wereld zodra ze zich niet aanpassen of -wensen- te leren denken en werken vanuit of met hun linkerhersenhelft, vandaar ook dat de staatsmachinerie en pillenfabrieken voor deze mensen (kinderen en volwassenen) de perfecte ziekmakende oplossing biedt en deze mensen leert om braaf en gedrogeerd te volgen in de kudde, maar zich vooral aan te passen en mee te draaien in de ijskoude, keiharde, oorlogszuchtige en crimineel zakelijke wereld van nu.

  18 likes
 3. Creativiteit is geen aandoening , maar een gave , die heel maakt wat kapot is en aanvult wat ontbreekt .Omni-creativiteit is een dialoog met de Kosmos .Kunst is een rechtstreeks resultaat van menselijke en kosmische energie.
  Dat dat botst met onbegrip en onwetendheid ,komt voort uit de confrontatie met de wereldse werkelijkheid , die de kunstenaar soms dermate parten speelt , dattie er gek van wordt .En terecht !
  Noem het maar een mentale aandoening , ik noem het liever een opgave .
  Zelf kunstenaar zie ik mijn gave als een opgave , en niet als een psychisch probleem , hoewel het wel problemen geeft ……..eh sorry … kán geven .
  Een leven zonder kunst is als leven zonder doel .

  12 likes
 4. “Creativiteit mag niet onderdrukt worden”

  Eerdere reacties geven al aan dat dat continue gebeurt in onze zieke wereld. Probeer maar eens te leven van creativiteit. Of je hebt amper een hongerloontje, of er worden absurde bedragen voor betaald. Maar meestal mag je blij zijn als je naast je verplichtingen überhaupt de tijd vindt om nog een beetje creatief bezig te zijn.

  5 likes
 5. “Denk maar aan Bach, Mozart of Van Gogh. Ook zij werden in hun tijd bestempeld als ‘gek’.”

  Een kleine misser wat Bach betreft, want die werd in zijn tijd bestempeld als een saaie ‘oude pruik’ die achterhaalde, ouderwetse muziek schreef. En de mensen die dat toen beweerden hadden nog gelijk ook, want Bachs muziek zou je op zijn best als gedegen ambachtswerk kunnen omschrijven, wat iets heel anders is dan geniaal. Vergelijk het maar met een huisschilder die al evenmin een kunstenaar is zoals van Gogh. Dat Bach daarom nu als genie wordt beschouwd is juist gek.

  Bij gekke/geniale componisten moet je daarom toch eerder denken aan bijvoorbeeld Berlioz of Bruckner. Of wie daar aardigheid aan heeft kan op youtube ook wel eens “The Sorcerer’s apprentice” (de tovenaarsleerling) van Dukas bekijken/beluisteren. Dat noem ik pas echt prettig gestoord.

  3 likes
  • Bach hield niet van luie muzikanten daarom schreef hij zo moeilijk mogelijke muziek voor ze en geen componist heeft dat kunnen overtreffen. Zie t als een Michel Angelo in de muziek.

   1 likes
   • In dat geval zie ik Bach toch meer als de vleesgeworden trojka die het luie Griekenland volgens een rigide begrotingsdiscipline de wet voorschrijft en allerlei onuitvoerbare bezuinigingsmaatregelen oplegt.

    0 likes
 6. DSM 5 is niet meer van deze tijd.

  3 likes
 7. Beetje vaag artikel. Genetisch, dus overdraagbaar, toch? Kan me niet herinneren dat Bach, Mozart of Van Gogh sr of jr hun sporen hebben verdiend als respectievelijk componist, componist of schilder.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...

Deze man spioneerde jarenlang voor de overheid. Maar niet op de manier waarop je zou denken

Iets als ADHD bestaat ook helemaal niet. Rapper Lange Frans legt in deze podcast uit hoe we geprogrammeerd worden in de Matrix

De meeste mensen doen helemaal niks. Ze ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.