Homepagina » Gezondheid » Zonnebrandcrème beschermt niet tegen huidkanker
Zonnebrandcrème beschermt niet tegen huidkanker

Zonnebrandcrème beschermt niet tegen huidkanker

Uit een Brits onderzoek blijkt dat zonnebrandcrème niet voldoende beschermt om maligne melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, te voorkomen. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester onderzochten het effect van uv-straling op de huid van muizen. Het is bekend dat uv-straling kan leiden tot de ontwikkeling van een melanoom, maar onduidelijk was met behulp van welk mechanisme de straling DNA-materiaal beschadigt.

De enige bekende, beïnvloedbare risicofactor voor het krijgen van een melanoom is blootstelling aan zonlicht en zonnebankgebruik. Het gaat hierbij dan vooral om het voorkomen van verbranding.

De onderzoekers keken naar de rol van zonnebrandcrème bij het voorkomen van een melanoom. Ze zagen hoe uv-straling het gen p53 beschadigt, een tumorsuppressorgen dat onbeperkte deling van cellen voorkomt, en daarmee het ontstaan van een tumor vermindert.

Dit gen beschermt normaal gesproken tegen DNA-schade. Zonnebrandcrème bleek de schade aan het DNA te verminderen en de ontwikkeling van melanomen te vertragen. Maar huidkanker voorkomen doen zonnebrandcrèmes dus zeker niet.

Volgens dr. Julie Sharp van Cancer Research UK, een Britse stichting die zich inzet voor bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, denken mensen dat ze langer in de zon kunnen blijven zitten als ze eenmaal zijn ingesmeerd. “Dit onderzoek laat zien dat je niet alleen op zonnebrandcrème kunt vertrouwen om je huid te beschermen,” zei ze. “Het is van groot belang gezonde gewoontes aan te leren en zonverbranding te voorkomen. Zonverbranding is een duidelijk signaal van schade aan het DNA en uiteindelijk kan dit huidkanker veroorzaken.”

Het aantal patiënten met huidkanker stijgt in Nederland veel sneller dan verwacht. Ook komt de ziekte steeds meer voor onder jongvolwassenen. In 2011 zijn 40.000 gevallen van huidkanker ontdekt in Nederland. Volgens KWF Kankerbestrijding zullen vanaf 2020 jaarlijks 70.000 mensen huidkanker krijgen.

We krijgen nu te maken met de gevolgen van het vele zonnen dat de afgelopen decennia erg populair was. Vooral jonge vrouwen krijgen vaker te maken met huidkanker. Wetenschappers vermoeden dat het gebruik van zonnebanken één van de oorzaken is van de stijging onder jongvolwassenen.

[Gezondheidsnet]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Engeltje schreef:

  Ik ben 49 jaar en ben nog nooit in al die jaren iemand tegen gekomen die huidkanker heeft.
  Zou het mischien een verzinsel zijn zoals vele andere dingen.
  De mensen laten geloven om maar middelen te kopen, en verkopen.

  0 likes
  • ReneH schreef:

   Ehh, mijn schoonmoeder heeft het.
   Dus, nee is geen verzinsel.

   1 likes
  • Belvedere schreef:

   Er zijn vele vormen van huidkanker, en geloof mij maar, er zijn veel mensen die ermee rondlopen en het niet eens weten!

   Als je je er een beetje in verdiept, en je kijkt eens goed om je heen als je een middagje in de stad bent zal je ongetwijfeld een paar (vaak oudere) mensen tegenkomen die duidelijk huidkanker hebben.

   Maar goed onwetendheid is een zegen… weet wel dat bepaalde soorten huidkanker je in no-time onder de zoden kunnen helpen, vraag maar aan Bob Marley.

   1 likes
 • Belvedere schreef:

  Mensen (met lichte huid) kijk in vredesnaam uit met die zon!
  Ik heb een jaar of 10 geleden veel onbeschermd in de zon gezeten en de gevolgen daarvan komen nu aan het licht, huidkanker en andere ellende.

  Krijg nu al jeuk als ik die witte lijven zie zonnen in het park… brrr… ik kijk wel uit voortaan.

  1 likes
 • 365Y schreef:

  Het ziet er naar uit dat huidkanker onder mensen gemeten per 100.000 schrikbarend toeneemt . In een eenvoudig overzicht laten de grafieken niets aan onduidelijkheid over .
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3898-wm.htm

  Bijzonder is dat 65 plusser in sterke mate risico factors zijn wat betreft melanoom , citaat : De sterfte door melanoom van de huid nam deze eeuw vooral toe onder 60-plussers. Hierdoor is ook de gemiddelde leeftijd bij overlijden toegenomen. Bij mannen van 59,4 jaar in 2000 naar 65,2 jaar in 2012 en bij vrouwen van 65,2 jaar naar 67,2 jaar.

  Mijn indruk is dat dit te maken heeft met de dunnere onzon laag waardoor schadelijke zonnestralen sterker door de dampkring komen .

  Het gebruik van creme is natuurlijk god maar de stelling gaat er van uit dat cremes ons voor huidkanker kunnen beschermen . Die stellingname is per definitie onjuist . Miz hebben de fabrikanten deze surgestie alhier gedaan ook nooit op deze manier beweerd, ze hebben het vaker over een middel die verbranding door de zon sterk afneemt .

  0 likes
 • IIS schreef:

  Er zijn mensen die nooit of heel weinig in de zon hebben gezeten en ondanks dat huidkanker krijgen. En zo zijn er voldoende mensen die veel in de zon hebben gezeten en toch geen huidkanker ontwikkelen.

  En zo zijn er mensen die nooit hebben gerookt en toch longkanker krijgen. En er zijn mensen die gezond hebben geleefd met voldoende beweging en gezond eten en drinken die uiteindelijk toch kanker krijgen.

  Er zijn mensen die nooit alcohol hebben gedronken en toch kanker krijgen en evenzo zijn er mensen die tegen de klippen op drinken en vreemd genoeg geen kanker krijgen. Hoewel ik wel vaak de tekenen kan zien bij mensen die alcohol drinken. Persoonlijk denk ik dat (gedestilleerde) alcohol nog wel eens het meest ongezonde is van alle genotsmiddelen, nog ongezonder dan roken waar de toevoegingen in tabak vaak de grote boosdoener is.

  Overigens zie ik de zon als een levenbrengende en genezende bron en niet als een ziekmakende, dit in tegenstelling tot alle chemische smeersels die moeten voorkomen dat je ziek wordt maken deze waarschijnlijk de mens alleen maar ziek of voorkomen ze amper dat wat ze beloven te doen. Misschien bevorderen ze juist huidkanker, wie weet?

  0 likes
 • densie schreef:

  Wonderlijk hé? Als je even zelf denkt: loopt er een tanker op de kust…niemand die niet nog weet dat alles sterft, wat in kontakt komt met de aardolie… doen ze derivaten in de medicijnen, cosmetica en voedingsmiddelen….héeee kanker!
  rara hoe kan dat… de zon, zonlicht is prima voor de mens, mits met mate… maar smeren met die dikke factorcrémes…nu, trek je conclusie….

  0 likes
 • Jantje schreef:

  Sterker nog, gangbare zonnebrandcreme (met de chemische substanties!!!) veroorzaakt juist huidkanker!

  0 likes
 • WuWei schreef:

  Daarnaast is de huid een uitscheidingsorgaan. Zo binnen, zo buiten. We kunnen toch niet verwachten dat al die ongezonde rotzooi naar binnen werken en chemische verbindingen erop smeren geen uitwerking zal hebben aan de buitenkant van ons lichaam?

  0 likes
 • pietje bell schreef:

  Alle reacties ten spijt.De zon is licht !!! Dus kan ook nooit kanker veroorzaken.Zonne brand creme is gewoon oplichterij en zakkenvullerij .Als je verbrand is dit gewoon de oorzaak van De smerige troep die in de atmosfeer gedumpt word via Raket brandstof. olie resten enz.idem zo met huidkanker.Als je het dan toch krijgt .stel dan de machthebbers aansprakelijk.Want dat zijn de veroorzakers van alle ziekten.Alle zorgverzekeraars zijn niet meer dan roof/moordenaars voor de benefit van een stelletje satanisten.Die alleen op geld en macht kikken.

  0 likes
 • Louise schreef:

  Ik geloof echt niet dat je zo makkelijk huidkanker van de zon krijgt. De ene keer dat je per jaar verbrand!!! Je huid heeft het hele jaar de tijd te herstellen en vernieuwt zicht voortdurend. Je moet ook je huid de gelegenheid geven zich te herstellen. Dus 12 mnd per jaar een gebruinde huid is geen goed idee.

  Tuurlijk als je 6 mnd per jaar in de zon ligt en/of 3 x per week, jaar in jaar uit onder de zonnebank ligt, ja dan heb je hogere kans om huidkanker te krijgen.

  Je hebt alleen gevaar om huidkanker te krijgen door overmatig zonnen en te vaak verbranden. Niet als je een enkele keer op vakantie gaat en je goed insmeert en toevallig een keer verbrandt.
  Het nadeel is dat op sommige plaatsen op de aarde er gaten in de ozonlaag zitten, waardoor de zonnestralen veel te sterk zijn.
  Ja de zon is sterk en kan slecht zijn, maar de commerciele Nano zonnebrandcreme ook. Trouwens uitlaatgassen zijn ook giftig.

  Het is allemaal zooo overdreven. Volgens mij is hier sprake van hersenspoeling. Zo vaak mogelijk vermelden dat je huidkanker krijgt van zonnestralen.
  Zon heb je nodig en geeft vitaminine D.

  Je krijgt eerder huidkanker van die giftige Nano zonnebrandcreme.

  0 likes
 • gerard schreef:

  ik wist het we worden allemaal voorgelogen en we vinden het nog best ook wat een lachertje 🙁

  0 likes
 • panther schreef:

  Laat de europeaan niet geloven dat “zonnen ” voor dewitte mens is , de europeaan kan maar maximaal 15 minuten in de volle zon blijven daarna is hij of zij alleen maar huid kanker aan het kweken.
  Voor melanated persoon(Zwarte ras) heb jij volgens de europeaan 3 uur zonlicht wat natuurlijk onzin is , heb je ooit iemand zn zonepaneel zien afsluiten omdat die paneel voldoende heeft opgeladen ?
  Nee de zonnepaneel blijft de hele dag door laden EN opslaan.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Gevaarlijke concentraties chemische stoffen uit zonnebrandcrème aangetroffen in bloed. Wel of niet insmeren?

  Gevaarlijke concentraties chemische stoffen uit zonnebrandcrème aangetroffen in bloed. Wel of niet insmeren?

  De concentraties chemicaliën uit zonnebrandcrème die in ons ...

  Nieuw onderzoek onthult waarom zonnebrandcrème slecht is voor je hart

  Nieuw onderzoek onthult waarom zonnebrandcrème slecht is voor je hart

  Er zijn warme dagen in aantocht. Reden ...

  >