Gezondheid

Zonnebrandcrème beschermt niet tegen huidkanker

Help anderen door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit een Brits onderzoek blijkt dat zonnebrandcrème niet voldoende beschermt om maligne melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, te voorkomen. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester onderzochten het effect van uv-straling op de huid van muizen. Het is bekend dat uv-straling kan leiden tot de ontwikkeling van een melanoom, maar onduidelijk was met behulp van welk mechanisme de straling DNA-materiaal beschadigt.

De enige bekende, beïnvloedbare risicofactor voor het krijgen van een melanoom is blootstelling aan zonlicht en zonnebankgebruik. Het gaat hierbij dan vooral om het voorkomen van verbranding.

De onderzoekers keken naar de rol van zonnebrandcrème bij het voorkomen van een melanoom. Ze zagen hoe uv-straling het gen p53 beschadigt, een tumorsuppressorgen dat onbeperkte deling van cellen voorkomt, en daarmee het ontstaan van een tumor vermindert.

Dit gen beschermt normaal gesproken tegen DNA-schade. Zonnebrandcrème bleek de schade aan het DNA te verminderen en de ontwikkeling van melanomen te vertragen. Maar huidkanker voorkomen doen zonnebrandcrèmes dus zeker niet.

Volgens dr. Julie Sharp van Cancer Research UK, een Britse stichting die zich inzet voor bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, denken mensen dat ze langer in de zon kunnen blijven zitten als ze eenmaal zijn ingesmeerd. “Dit onderzoek laat zien dat je niet alleen op zonnebrandcrème kunt vertrouwen om je huid te beschermen,” zei ze. “Het is van groot belang gezonde gewoontes aan te leren en zonverbranding te voorkomen. Zonverbranding is een duidelijk signaal van schade aan het DNA en uiteindelijk kan dit huidkanker veroorzaken.”

Het aantal patiënten met huidkanker stijgt in Nederland veel sneller dan verwacht. Ook komt de ziekte steeds meer voor onder jongvolwassenen. In 2011 zijn 40.000 gevallen van huidkanker ontdekt in Nederland. Volgens KWF Kankerbestrijding zullen vanaf 2020 jaarlijks 70.000 mensen huidkanker krijgen.

We krijgen nu te maken met de gevolgen van het vele zonnen dat de afgelopen decennia erg populair was. Vooral jonge vrouwen krijgen vaker te maken met huidkanker. Wetenschappers vermoeden dat het gebruik van zonnebanken één van de oorzaken is van de stijging onder jongvolwassenen.

[Gezondheidsnet]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
365Y
365Y
8 jaren geleden

Het ziet er naar uit dat huidkanker onder mensen gemeten per 100.000 schrikbarend toeneemt . In een eenvoudig overzicht laten de grafieken niets aan onduidelijkheid over .
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3898-wm.htm

Bijzonder is dat 65 plusser in sterke mate risico factors zijn wat betreft melanoom , citaat : De sterfte door melanoom van de huid nam deze eeuw vooral toe onder 60-plussers. Hierdoor is ook de gemiddelde leeftijd bij overlijden toegenomen. Bij mannen van 59,4 jaar in 2000 naar 65,2 jaar in 2012 en bij vrouwen van 65,2 jaar naar 67,2 jaar.

Mijn indruk is dat dit te maken heeft met de dunnere onzon laag waardoor schadelijke zonnestralen sterker door de dampkring komen .

Het gebruik van creme is natuurlijk god maar de stelling gaat er van uit dat cremes ons voor huidkanker kunnen beschermen . Die stellingname is per definitie onjuist . Miz hebben de fabrikanten deze surgestie alhier gedaan ook nooit op deze manier beweerd, ze hebben het vaker over een middel die verbranding door de zon sterk afneemt .

IIS
IIS
8 jaren geleden

Er zijn mensen die nooit of heel weinig in de zon hebben gezeten en ondanks dat huidkanker krijgen. En zo zijn er voldoende mensen die veel in de zon hebben gezeten en toch geen huidkanker ontwikkelen.

En zo zijn er mensen die nooit hebben gerookt en toch longkanker krijgen. En er zijn mensen die gezond hebben geleefd met voldoende beweging en gezond eten en drinken die uiteindelijk toch kanker krijgen.

Er zijn mensen die nooit alcohol hebben gedronken en toch kanker krijgen en evenzo zijn er mensen die tegen de klippen op drinken en vreemd genoeg geen kanker krijgen. Hoewel ik wel vaak de tekenen kan zien bij mensen die alcohol drinken. Persoonlijk denk ik dat (gedestilleerde) alcohol nog wel eens het meest ongezonde is van alle genotsmiddelen, nog ongezonder dan roken waar de toevoegingen in tabak vaak de grote boosdoener is.

Overigens zie ik de zon als een levenbrengende en genezende bron en niet als een ziekmakende, dit in tegenstelling tot alle chemische smeersels die moeten voorkomen dat je ziek wordt maken deze waarschijnlijk de mens alleen maar ziek of voorkomen ze amper dat wat ze beloven te doen. Misschien bevorderen ze juist huidkanker, wie weet?

Engeltje
Engeltje
8 jaren geleden

Ik ben 49 jaar en ben nog nooit in al die jaren iemand tegen gekomen die huidkanker heeft.
Zou het mischien een verzinsel zijn zoals vele andere dingen.
De mensen laten geloven om maar middelen te kopen, en verkopen.

densie
densie
8 jaren geleden

Wonderlijk hé? Als je even zelf denkt: loopt er een tanker op de kust…niemand die niet nog weet dat alles sterft, wat in kontakt komt met de aardolie… doen ze derivaten in de medicijnen, cosmetica en voedingsmiddelen….héeee kanker!
rara hoe kan dat… de zon, zonlicht is prima voor de mens, mits met mate… maar smeren met die dikke factorcrémes…nu, trek je conclusie….

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x