Homepagina » Gezondheid » Gouden Windei: Rundervink vol E-nummers en verborgen smaakversterker in soep
Gouden Windei: Rundervink vol E-nummers en verborgen smaakversterker in soep

Gouden Windei: Rundervink vol E-nummers en verborgen smaakversterker in soep

De genomineerden voor het Gouden Windei 2014, de verkiezing van voedselwaakhond foodwatch over het meest misleidende voedingsproduct, zijn bekend. In de running zijn onder meer een stuk vlees dat ambachtelijk claimt te zijn, maar vol zit met suiker, E-nummers en opgespoten is met water, ‘authentieke’ Surinaamse roti’s uit een Nederlandse tortillafabriek en ontbijtbiscuit waar meer suiker in zit dan in koekjes.

Op de website van foodwatch kan worden gestemd, de winnaar wordt op 1 oktober bekendgemaakt. Afgelopen jaar werd Natrena Stevia Kristalpoeder het vaakst gekozen als meest misleidende product. De verkiezing is vijf jaar geleden in het leven geroepen als protest tegen claims die op verpakkingen staan, maar niet worden waargemaakt.

Ambacht Rundervink van Albert Heijn is met water ingespoten en bevat vijf verschillende soorten suiker en maar liefst zeven E-nummers. De voedselwaakhond spreekt van ‘een belediging voor slagers’. Knorr Boeren Groente Soep van Unilever vermeldt op de verpakking dat het zonder toegevoegde smaakversterkers is gemaakt, maar er blijkt gistextract in te zitten. In de praktijk wordt het gebruikt als smaakversterker omdat er veel glutamaat in zit.

Capri-Sun Multivitamin van Coca-Cola is vooral voor kinderen bedoeld, maar bevat bijna net zoveel suiker als cola. BelVita Breakfast Meergranen wordt gepresenteerd als ‘ontbijt dat energie geeft voor de hele ochtend’, maar bestaat voor een vijfde deel uit suiker. De Surinaamse Roti’s van Rosita’s tot slot komen uit een Nederlandse tortillafabriek en hebben een totaal andere structuur dan het origineel.Vind je dit leuk? Deel het dan met iedereen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Ik leef nog altijd, dus het zal allemaal wel meevallen met de slechtheid van ons voer. Wel jammer dat de vink slecht scoort. Zelf maken is net zo handig. Als ik visite van kennisen krijg, spuit ik ook altijd de helft van het vleesgewicht met water in. Je hebt dan voor weinig heel veel vlees. Zo verbloem je prima de armoede waarin je leeft. Want niet het slechte voer is het probleem, maar het feit dat ik te weinig verdien, om naar de ecosupermarkt of bioslager te kunnen gaan is het probleem. Als je arm bent, koop je het voedsel naar gelang je beurs. En dat is dus cheapassvoer, waarin veel kunstmatige rommel zit.

  7 likes
  • Het zal wel mee vallen.. duh

   Daarom gaat tegenwoordig bijna iedereen dood aan kanker.. of krijgen er velen suikerziekte of andere vervelende ziekte s..

   Dream on..

   12 likes
   • Behoudens fysieke energetische invloed heeft voeding ook energetische invloed op de psychische emotionele en spirituele kwaliteit van leven en beïnvloed de mate van en mogelijkheid tot bewustzijn. Zodoende is voeding een weerspiegeling van diegene die het voedsel tot zich neemt. Daar wordt je je helaas pas bewust van bij een bepaalde mate van bewustzijn. Maar gelukkig:met gezond verstand kom je ook al een heel eind!

    2 likes
  • Dan is dat toch iets waar je zelf wat aan kunt doen? Je klaagt over het feit dat je te weinig verdient. Wie is dan degene die de meeste invloed daarop kan uitoefenen?

   Als je al je biologische voedsel domweg bij de AH koopt oid ben je snel arm ja. Maar als je slim bent kijk je verder en zorg je voor een account bij een groothandel, zoek je een slager die goedkoop is maar ook bio kwaliteit levert(Van Eijk, Voorschoten).

   Maar blijkbaar interesseert het je weinig want je zegt dat je nog steeds in leven bent. Zo lust ik er nog wel een paar. Het gaat allemaal om kwaliteit van leven en ook op langere termijn. Als jij NU een big Mac eet zal je er nu weinig van merken maar als je dit 50 jaar lang elke dag doen ga je dat zeker merken aan je gezondheid.

   3 likes
  • Klopt niet helemaal dat wanneer je minder te besteden hebt je cheap ass voedsel zou moeten eten… (Wij hebben het niet breed maar eten redelijk gezond) je kunt belangrijke smaakmakers waar je veel van gebruikt zoals boulionpoeder, ketchup en ketjap vervangen voor producten zonder chemische rommel. Daarmee kun je met biologisch gehakt welke je bij de Lidl en Aldi kunt kopen zelf lekkere vinken/burgers maken. Verder kun je er voor kiezen om minder vlees te eten en biologisch vlees kopen! Je kunt vlees prima vervangen door zelfgemaakte kikkererwtenburgers/falafel e.d. Ook kun je op internet vinden welke reguliere supermarkt producten veel besproeid worden en je beter kunt laten liggen. Ook kun je fruit in azijn laten weken om het schoner te maken. Gezond eten is eigenlijk een kwestie van iets meer tijd eraan besteden en minder kant en klaar… Verder kun je bij ecoplaza vaak groenten en fruit kopen met 50% korting die al een beetje minder mooi eruit zien. Regelmatig even binnenlopen en je hebt biologische groenten goedkoper dan de Aldi! Tot slot, ik heb veel aan het boek gehad van Julia kang, 100% gifvrij!

   1 likes
 2. Tja er van uitgaande dat je nog leeft na het eten van al ons bewerkt voedsel vindt ik een kromme gedachte.Dus we roken gewoon door want we hebben nog geen kanker,nemen nog een flinke borrel want mijn lever is nog niet aangetast!Eten gewoon alle chemische zooi,ieder zijn keus!
  Goed dat Footwatch er is om ons te laten zien wat er met ons voedsel aan de hand is!
  Je hoeft echt niet naar een natuur winkel om gezond voedsel te kopen,en het is duur?
  Vaak zijn al die kant en klaar producten duur,zeker als je weet dat er water aan toegevoegd is!

  9 likes
 3. Moet je aan je huisdier geven, misschien dat de “dierenbescherming” dan in echte effectieve actie komt.

  7 likes
 4. Jij leeft nog nunki, maar al die Kanker patiënten, mensen met overgewicht en chronische ziekten dan??? Juist! Die bestaan dankzij de troep van de voedings industrie

  7 likes
  • nee, die bestaan niet dankzij de troep van de voedingsindustrie.
   Ten eerste kwam dat vroeger ook voor, en ten tweede, je bent zelf verantwoordelijk voor wat je in je mond stopt. Ik heb in ieder geval nog nooit bezoek gehad van een vertegenwoordiger van die voedingsindustrie die me vanalles door de strot kwam duwen. Jij wel?

   Het is nogal makkelijk de schuld niet bij jezelf te leggen, maar als je te dik bent, komt dat omdat je meer eet dan wat je nodig hebt. Zo simpel is dat. Als je als gevold daarvan dan één of andere ziekte ontwikkeld, dan is dat volledig je eigen schuld.

   0 likes
 5. @dr.why makkelijk om te zeggen dat het iemand zijn eigen schuld is dat ie ziek wordt.Ben blij dat u mijn huisarts niet bent.
  Onze voeding is vergeven van het gif,logisch dat je op lange termijn ziek wordt.het is niet de schuld van de klant maar van de voedingsindustrie ,die hun producten aanprijzen als zijnde gezond ,dus denk je dat je gezond eet.Niets is minder waar,ook de voedsel industrie denkt aan euro’s en zijn niet begaan met onze gezondheid.
  Het is een hele zoektocht naar natuurlijk voedsel zonder al die giftige zooi erin en ja het bestaat nog wel,maar is in de supermarkten niet te koop.

  2 likes
  • Ieder pondje komt door het mondje! Als je alles met mate doet, kun je een prima gezond leven leiden. Vanaf je geboorte begin je al met sterven, dat is niet iets dat door de voedingsindustrie komt, dat is een gegeven feit. In je genetische code zit al info opgeslagen of je kanker krijgt ja of nee. Je kunt je natuurlijk druk maken over wat “ze” allemaal in je voeding stoppen, je kan ook gewoon een normaal eetpatroon ontwikkelen en een glas cola minder pakken. Ik wil alleen maar zeggen, dat alles slecht is voor de mens, alles waar teveel voor staat that is. Je kan je zelfs dood drinken aan water. Leef verstandig

   1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

In dit artikel ga ik het hebben ...

Mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen in babymelk. Deze soorten moet je vermijden

Mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen in babymelk. Deze soorten moet je vermijden

Babymelk van Neolac, Hero Baby en Nutrilon ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.