Homepagina » Gezondheid » Heb jij net als veel anderen een magnesiumtekort? Zo kom je erachter
Heb jij net als veel anderen een magnesiumtekort? Zo kom je erachter

Heb jij net als veel anderen een magnesiumtekort? Zo kom je erachter

Je bent moe en chagrijnig. Misschien heb je problemen met je hartritme of kun je niet goed in slaap komen. Dat kan allemaal komen door een tekort aan magnesium.

Ons lichaam heeft magnesium nodig om gezond te blijven. Het wordt in veel voedselproducten gevonden, maar nog niet eens de helft van alle volwassenen krijgt er elke dag genoeg van binnen. Als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt kunnen de symptomen vaag zijn en lijken op de symptomen van vele andere aandoeningen. We noemen enkele problemen die kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan magnesium.

Misselijkheid en braken

Een magnesiumtekort kan leiden tot verstoringen in het maag-darmstelsel. Dat kan variëren van een gebrek aan eetlust tot misselijkheid en braken.

Bloeddruk

Veel studies hebben een link gelegd tussen magnesium en bloeddruk. Proefpersonen met een magnesiumtekort hadden vaker hypertensie of hoge bloeddruk.

Slaapproblemen

Chronische slapeloosheid en andere slaapstoornissen kunnen worden gelinkt aan een magnesiumtekort. Verschillende studies hebben gesuggereerd dat magnesiumsupplementen een sleutelrol spelen bij het reguleren van slaap.

Angst en depressie

Sommige studies hebben een link gelegd tussen magnesium en het zenuwstelsel. In sommige gevallen lijkt het mineraal een positief effect te hebben op stress, angst en symptomen van depressie.

Hartkwalen

Hoewel een tekort aan magnesium vrijwel alle systemen in je lichaam kan beïnvloeden, heeft het vooral een grote impact op het hart. Mensen die een magnesiumtekort hebben, krijgen sneller hartritmestoornissen. Proefpersonen met een coronaire aderziekte hadden vaker een magnesiumtekort dan gezonde mensen.

Restless legs-syndroom

In sommige gevallen kan restless legs-syndroom worden gelinkt aan een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen. Sommige studies hebben aangetoond dat magnesiumsupplementen helpen tegen RLS.

Weinig energie

Verschillende studies hebben gesuggereerd dat het lichaam harder moet werken bij een magnesiumtekort. Proefpersonen met een magnesiumtekort bleken meer zuurstof te verbruiken tijdens fysieke activiteit.

Spiertrekkingen

Magnesium stabiliseert de zenuwvezels die elektrische impulsen geleiden. Een tekort aan magnesium resulteert in spiertrekkingen, -trillingen en -zwakte.

Hoe kom ik aan magnesium?

Volwassen vrouwen zouden iedere dag 320 mg magnesium moeten binnenkrijgen; voor volwassen mannen is dat 420 mg.

Magnesium haal je vooral uit groene bladgroenten, noten en hele granen. Voeding die rijk is aan vezels bevat doorgaans ook veel magnesium.

Enkele goede bronnen van magnesium zijn: amandelen, spinazie, cashewnoten, pinda’s, ontbijtgranen, sojamelk, zwarte bonen, edamame, pindakaas, brood, avocado, aardappel, rijst en yoghurt.

[MNN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Inge schreef:

  Jammer….die laatste alinea van dat overigens goede artikeltje.
  Ik ben nat.geneeskundige en weet,dat we via ons voedsel niet genoeg magnesium binnenkrijgen, doordat de bodem waarop het verbouwd wordt uitgeput raakt.
  Meestal door monocutuur en (chemische) bemesting. Dus ook biologisch eten is niet voldoende.
  Dus werken aan grondverbetering en intussen aanvullen.

  29 likes
  • Mariatje schreef:

   Denk het ook en je moet een goede darmconditie hebben om allerlei voedingsstoffen op te nemen. En zeker door zaken als suikergebruik, stress en roofbouw op je lichaam of medicijnen kan je vaak wel wat extra gebruiken, naast goede voeding overigens.
   Had vroeger op school vaak pijn in mijn benen tijdens de gym. Zelf een eetstoornis gehad en dan kan je zeker wel wat aanvulling gebruiken. In het verleden bij een natuurgenezer geweest, die me heeft geholpen met voedingsadviezen en wat extra magnesium en vitamine B. Enorm van opgeknapt.

   3 likes
  • ingrid schreef:

   Ik ken iemand die werkt en iets heeft voor water-grondverbetering maar wordt niet gehoord. Volgens de grote waterbedrijven is er niets aan de hand?? Helaas weten velen dat onze voeding steeds minder vitamines bevatten, door chemische bestrijdingsmiddelen die in ons grondwater terecht komen, waardoor het immuumstysteem ons niet meer zo goed kan beschermen tegen ziektes. Multionationals hebben schijnbaar andere belangen.

   2 likes
  • densie schreef:

   een prachtige oplossing is: magnesiumolie…van de Zechsteinzee
   op de huid, armen en benen, voor het slapen gaan….mmmmm….verrukkelijk ontspannend én er wordt vanzelf opgenomen, op deze wijze!
   Super…goedkoop, heilzaam en geendure caps, of tabletten nodig, op deze wijze…

   namaste

   2 likes
  • Mark van de Ven schreef:

   Ik had vroeger een tekort aan vitaminen en mineralen. Dacht ik. Het werd me voorgehouden en ik geloofde het. Ik ben gaan slikken, jaren lang tot ik tot de conclusie kwam dat ik geen tekorten had aan vitaminen en mineralen maar leed aan een tekort aan eigen liefde. Ik wees me af en bouwde zodoende vele tekorten op. Nu ben ik elke dag voldaan (met wie ik ben en wat ik doe) en kom niets meer te kort.

   2 likes
 • Patricia van Moffeland schreef:

  En dan is het niet alleen het magnesium – ik ben erachter gekomen, dat ik me zo veel magnesium kan binnen gooien als ik wil, het heeft geen enkel effect, als ik niet ook foliumzuur tabletjes slik. Alleen maar op deze manier kan mijn lichaam het überhaupt gebruiken. Geen idee, of het maar bij mij zo is …

  1 likes
 • Johan schreef:

  Inge heeft inderdaad gelijk dat er te weinig magnesium in het voedsel zit en dat heeft te maken met een breed mineraaltekort in de bodem. Zie: TNO voeding.

  2 likes
 • Johan schreef:

  In de Nederlandse bodem zitten steeds minder mineralen. In heel veel landen, zeker buiten Europa, en de dichtbevolkte gebieden van de USA, zitten meer mineralen in de bodem.
  In oa paranoten zit veel oa veel magnesium in en nog meer belangrijke mineralen ,waar steeds meer mensen een tekort krijgen door voedsel te eten met een groot mineralentekort.

  1 likes
 • Erique schreef:

  Mis cacao in het rijtje.Is toch een heel stuk rijker aan magnesium dan bovengenoemde voedingsproducten.Soja zou ik helemaal weglaten uit de voeding vanwege GMO

  1 likes
 • Erique schreef:

  Enige oplossing om de bodem met mineralen te verrijken is het gebruik van lavameel toe te passen.Wordt hier trouwens in de biologische teelt ook te weinig toegepast, terwijl het net over de grens met Duitsland gewonnen wordt in de Eifel.
  Met veel zaken lopen we hier achter.Rietsuikermelasse als bemesting is ook een goeie.Verrijkt niet alleen met mineralen, maar de bodemflora.

  1 likes
 • Lampje schreef:

  Toch wil ik iedereen wel even de tip geven. Niet te veel magnesium tabletten in te nemen.
  Met mate is beter dan te veel. Volgens dokter Pielkens, krijg je er aderverkalking van en dan worden de reacties nog erger hier dan dat ze al zijn. bij sommigen dan.
  (Grapje natuurlijk he)

  Door B12 erbij in te nemen, schijnt het magnesium beter te worden opgenomen, in het lichaam heb ik ergens gelezen. Ook B12 schijnt een chronisch tekort te zijn bij veel mensen.
  Bij mezelf helpt magnesium bij lage rugpijn en pijn in de heup en been.

  0 likes
 • Orlando schreef:

  eet zwarte chocolade

  0 likes
 • x

  Check Also

  intimidatie

  Ben jij ook een moderne slaaf, zonder het te weten?

  Wist je dat het erg gevaarlijk is ...

  onzekerheid

  Wat doe jij tegen de onzekerheid door deze bizarre tijden?

  Het zijn bizarre tijden. En het lijkt ...

  >