Gezondheid

Heb jij net als veel anderen een magnesiumtekort? Zo kom je erachter

Help anderen door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je bent moe en chagrijnig. Misschien heb je problemen met je hartritme of kun je niet goed in slaap komen. Dat kan allemaal komen door een tekort aan magnesium.

Ons lichaam heeft magnesium nodig om gezond te blijven. Het wordt in veel voedselproducten gevonden, maar nog niet eens de helft van alle volwassenen krijgt er elke dag genoeg van binnen. Als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt kunnen de symptomen vaag zijn en lijken op de symptomen van vele andere aandoeningen. We noemen enkele problemen die kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan magnesium.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Misselijkheid en braken

Een magnesiumtekort kan leiden tot verstoringen in het maag-darmstelsel. Dat kan variëren van een gebrek aan eetlust tot misselijkheid en braken.

Bloeddruk

Veel studies hebben een link gelegd tussen magnesium en bloeddruk. Proefpersonen met een magnesiumtekort hadden vaker hypertensie of hoge bloeddruk.

Slaapproblemen

Chronische slapeloosheid en andere slaapstoornissen kunnen worden gelinkt aan een magnesiumtekort. Verschillende studies hebben gesuggereerd dat magnesiumsupplementen een sleutelrol spelen bij het reguleren van slaap.

Angst en depressie

Sommige studies hebben een link gelegd tussen magnesium en het zenuwstelsel. In sommige gevallen lijkt het mineraal een positief effect te hebben op stress, angst en symptomen van depressie.

Hartkwalen

Hoewel een tekort aan magnesium vrijwel alle systemen in je lichaam kan beïnvloeden, heeft het vooral een grote impact op het hart. Mensen die een magnesiumtekort hebben, krijgen sneller hartritmestoornissen. Proefpersonen met een coronaire aderziekte hadden vaker een magnesiumtekort dan gezonde mensen.

Restless legs-syndroom

In sommige gevallen kan restless legs-syndroom worden gelinkt aan een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen. Sommige studies hebben aangetoond dat magnesiumsupplementen helpen tegen RLS.

Weinig energie

Verschillende studies hebben gesuggereerd dat het lichaam harder moet werken bij een magnesiumtekort. Proefpersonen met een magnesiumtekort bleken meer zuurstof te verbruiken tijdens fysieke activiteit.

Spiertrekkingen

Magnesium stabiliseert de zenuwvezels die elektrische impulsen geleiden. Een tekort aan magnesium resulteert in spiertrekkingen, -trillingen en -zwakte.

Hoe kom ik aan magnesium?

Volwassen vrouwen zouden iedere dag 320 mg magnesium moeten binnenkrijgen; voor volwassen mannen is dat 420 mg.

Magnesium haal je vooral uit groene bladgroenten, noten en hele granen. Voeding die rijk is aan vezels bevat doorgaans ook veel magnesium.

Enkele goede bronnen van magnesium zijn: amandelen, spinazie, cashewnoten, pinda’s, ontbijtgranen, sojamelk, zwarte bonen, edamame, pindakaas, brood, avocado, aardappel, rijst en yoghurt.

[MNN]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Inge
Inge
8 jaren geleden

Jammer….die laatste alinea van dat overigens goede artikeltje.
Ik ben nat.geneeskundige en weet,dat we via ons voedsel niet genoeg magnesium binnenkrijgen, doordat de bodem waarop het verbouwd wordt uitgeput raakt.
Meestal door monocutuur en (chemische) bemesting. Dus ook biologisch eten is niet voldoende.
Dus werken aan grondverbetering en intussen aanvullen.

Patricia van Moffeland
Patricia van Moffeland
8 jaren geleden

En dan is het niet alleen het magnesium – ik ben erachter gekomen, dat ik me zo veel magnesium kan binnen gooien als ik wil, het heeft geen enkel effect, als ik niet ook foliumzuur tabletjes slik. Alleen maar op deze manier kan mijn lichaam het überhaupt gebruiken. Geen idee, of het maar bij mij zo is …

Johan
Johan
8 jaren geleden

Inge heeft inderdaad gelijk dat er te weinig magnesium in het voedsel zit en dat heeft te maken met een breed mineraaltekort in de bodem. Zie: TNO voeding.

Johan
Johan
8 jaren geleden

In de Nederlandse bodem zitten steeds minder mineralen. In heel veel landen, zeker buiten Europa, en de dichtbevolkte gebieden van de USA, zitten meer mineralen in de bodem.
In oa paranoten zit veel oa veel magnesium in en nog meer belangrijke mineralen ,waar steeds meer mensen een tekort krijgen door voedsel te eten met een groot mineralentekort.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x