Homepagina » Bewustzijn » “Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap”
"Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap"

“Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap”

Esther Bergsma (44) is hoogsensitief en moeder van twee hooggevoelige kinderen. In haar praktijk in Assen specialiseerde ze zich in burn-out en hoogsensitiviteit.

Na een carrière als sociaalwetenschappelijk onderzoekster en manager, startte ze haar eigen bureau als counselor van hoogsensitieve mensen.

Hoogsensitieve kinderen zijn extra gevoelig voor vier soorten prikkels en verwerken die intens.

Geen stoornis

Het betreft fysieke prikkels, bijvoorbeeld harde geluiden, fel licht en irritaties op de huid; emoties; nieuwe situaties; en sociale situaties.

“Veel leerkrachten kennen hooggevoeligheid niet en denken eerder aan autisme of ADHD,” zegt Bergsma.

Ouders van hooggevoelige jongens en meisjes lopen in de opvoeding tegen forse uitdagingen aan.

Ze benadrukt dat hoogsensitiviteit geen stoornis is, maar een eigenschap. Hooggevoeligen hebben een groot inlevingsvermogen, terwijl kinderen met autisme zich niet goed in een ander kunnen verplaatsen.

Positieve eigenschappen

Hoewel deze mensen last kunnen hebben van woedeaanvallen, heeft hooggevoeligheid ook zeker positieve eigenschappen, stelt Bergsma.

“Zoals opmerkzaam zijn op anderen en zorgzaamheid,” zegt ze. “Daarnaast gaat ze vaak gepaard met veel creativiteit.”

In haar boek Hoogsensitieve kinderen schrijft Bergsma dat ongeveer 20 procent van de mensen hooggevoelig is. Van hen is een relatief groot deel (70 procent) introvert.

Geesten

Het boek is mede gebaseerd op eigen onderzoek onder ruim 700 ouders van hooggevoelige kinderen en 2000 volwassen hoogsensitieve personen.

Een derde van de hoogsensitieve kinderen is volgens Bergsma ‘spiritueel gevoelig’. Een deel van hen zegt bijvoorbeeld ‘geesten’ te kunnen zien.

“Als een kind erover begint, moet je dat serieus nemen, anders voelt het zich afgewezen,” zegt ze. “Maar ik ben niet gespecialiseerd op dit terrein.”

[RD]

Vond je dit goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

35 reacties

 1. Hoop maakt z'n eigen magie

  Het fijne van hooggevoelig zijn, is het gevoel sinds ongeveer eind 2012, “te zijn geactiveerd”.
  Het hele ascentie-gebeuren, voelt als een warme, fijn aanvoelende jas.

  Soms gaat het wat snel, en even wat rustiger aandoen helpt dan.
  Maar over het algemeen, is het alsof alles nu veel beter en makkelijker gaat.

  Als thuiskomen.

  19 likes
  • Onzin, ik ben HSP, vastgesteld/vastgelegd door mensen die daar voor zijn opgeleid, psygoloog/psychiater en ik ben niet van 2012 of dat was niet pas van 2012 bezig..ik ben zo geboren en dat was in 1972.
   Dat alles gemakkelijker gaat is ook al onzin, wat wel gemakkelijker gaat is sinds de diagnose werd vastgesteld, dat ik nu weet dat ik ook normaal ben.
   Maar al de rest is net moeilijker, emoties zijn moeilijk in toom te houden, net als gevoelens en die kunnen zowel positief als negatief zijn, het is allemaal veel intenser vergeleken met andere mensen.
   Prikkels zoals geluiden en kleuren, grote mensen massa, is heel moeilijk en put me mentaal uit, er komt te veel informatie terzelfdertijd binnen.

   Dus AUB, laat mensen spreken die er wel wat van af weten, in de plaats van dat zweverig gedoe waardoor mensen die echt HSP zijn, mee worden belachelijk gemaakt!!

   23 likes
   • beste,

    Hsp is zeker niet fijn als alles maar ongecensureerd binnenkomt. ikzelf heb grote positieve stappen kunnen maken nadat ik een cursus Intiutieve Ontwikkeling heb gevolgd. je leert hoe je lichaam in elkaar zit en leert daar ook mee werken zodat je duidelijk kunt maken; ” dit is van jou en dit is van mij”. Daarna krijg je geen drukte en ellende meer in je systeem en kun je eindelijk jezelf weer zijn!

    3 likes
    • Mijn woordkeuze was niet ideaal, het is geen stoornis (zoals iemand anders ook al opmerkt) maar eerder een begrip (een naamwoord) het is een persoonlijkheid, dat zelfde geld voor ADHD en dat soort dingen.
     Mensen die niet volgens de norm zijn (al kun je ook wel de vraag stellen wat is de norm) krijgen een ander naamwoord opgeplakt en in zekere zin is dat niet goed…we zijn tenslotte allemaal mensen.
     Maar langs de andere kant kan het wel een verademing/opluchting zijn zoals in mijn geval, ik weet nu dat ik normaal ben, alleen wat anders.

     Het is ook geen ziekte, al zijn er ook mensen (psygologen/psychiaters) die menen dat de oplossing medicatie is, maar daar doe ik niet aan mee (is mij ook nooit voorgesteld)
     Ik doe ook niet mee met dat zweverig gedoe, zoals nieuwentijdskinderen, sterrenkinderen, sinds 2012, ascentie en dat soort zweverig gedoe, dat heeft totaal geen wetenschappelijke basis.
     Iemand die HSP is, is niet speciaals, wij zijn gewoon wat anders net omdat we te veel prikkels opvangen, zowel positief als negatief.
     1 op de 3 mensen is trouwens HSP en vele weten het zelfs niet, vandaar ook dat vele mensen depressief rondlopen en niet goed weten wat ze met zich zelf, maar ook met anderen moeten aanvangen.

     Zoals eerder al gesteld heeft het meer nadelen dan voordelen en wil ik ook gerust met andere ruilen, al heeft iedere persoonlijkheid wel zijn voor en nadelen.

     Voor en nadelen:
     Wispelturig humeur, iemand die HSP is voelt goed gevoelens aan van anderen, is iemand verdrietig, dan ben word ik ook verdrietig, is iemand blij dan word ik ook blij, is iemand boos, dan word ik ook boos.
     Emancipatie, kan zowel positief al negatief zijn, speelt op de eigen gevoelens maar kan terzelfdertijd ook anderen beter aanvoelen/begrijpen.
     Gevoelig voor geluiden, zeker hoge tonen zijn voor mij persoonlijk een probleem, net het zelfde als het te druk word (te veel lawaai, er komt te veel ineens binnen)
     Openbaar vervoer mijd ik zoveel als het kan, net al grote massa mensen, dan word het te veel /te druk.
     Gevoelig voor felle kleuren, krijgt er dan barstende hoofdpijn van.
     Gevoelig voor bepaalde kledingstoffen en zeker de labels, die gaan er dadelijk uit als er nieuwe kleding word gekocht.
     Emoties zijn veel intenser en slepen langer aan, tijd nodig om afstand te nemen, kan het ook niet wegsteken.
     Zelf heb ik ook een heel sterk ontwikkeld intuïtie wat ik normaal ook niet wegsteekt, allen begrijpen andere mensen dat niet altijd goed en krijg je het label arrogant opgeplakt.
     Heel intelligent, heeft ook weer zijn voor en nadelen, daarom dat ik me vaak voor de domme houd.

     Ondertussen kan ik er beter mee omgaan, maar makelij is het zeker niet en heb regelmatig mentale rust nodig en stuit vaak op onbegrip.
     Die rust krijg ik dan op het platteland (woon nu zelf in de stadsrand) zelfs een fikse wandeling kan ook helpen om het hoofd leeg te maken en bepaalde gevoelens los te laten/afstand nemen.

     Mijn punt is, dat het weldegelijk erkend word en dat het zeker ook een probleem kan vormen, zo wel op sociaal als op werk vlak, maar ook op persoonlijk/mentaal vlak.
     HSP moet men ook over laten aan mensen die daar voor zijn opgeleid, dus niet van dat zweverig gedoe (doet meer kwaad dan goed) en men moet ook niet zelf de diagnose/begrip willen stellen.
     Mensen met HSP zijn niet speciaals, alleen wat anders!!

     6 likes
     • Danny, zelf heb ik ook jaren cannabis gebruikt en ja het werd in mijn hoofd ook veel rustiger, maar langs de andere kant werd mijn gevoeligheid net aangewakkerd en dan is het kwestie van wikken en wegen…….ieder voordeel heeft ook een nadeel en visa versa!!
      Nu rook ik al jaren niet meer (hooguit een paar keer per jaar) en heb gemerkt dat mijn gevoeligheid wat minder is geworden (het is er nog altijd) maar in iets mindere mate, al is het in mijn hoofd wel terug vaker vrij druk.
      In de loop der jaren heb ik ook wel geleerd om bepaalde gevoelens en dergelijk, te relativeren en op tijd en stond wat meer afstand te nemen van factoren waar ik dan last van ondervind.
      Zo kijk ik bv geen nieuws meer (werd ziek en ik maakte me druk van die leugens, zeker op politiek vlak) heb ook meer afstand genomen van mensen die me een slecht gevoel gaven.
      Grote mensen massa probeer ik nog steeds te ontwijken, thans in de mate van het mogelijke, net als drukke familie bijeenkomsten (niet altijd mogelijk)

      Daarom, de enige raad die ik kan geven, mijd zoveel mogelijk factoren waar je mentaal van moe word en heel belangrijk, wat je een slecht gevoel bezorgd.

      4 likes
     • Ik had het niet beter kunnen omschrijven!

      Om alles een beetje in toom te houden blow ik vrij veel, maar lig dan niet de hele dag versuft op de bank. Het zorgt er alleen voor dat alles in mijn hoofd rustiger blijft.

      2 likes
     • Phlipinus, ik probeer al een aantal jaar te leven volgens jouw raad en heb daar ook mijn leven op ingericht. Mijn gevoel/intuïtie zijn heel belangrijk voor me.
      Alleen heeft cannabis voor mij meer voor- dan nadelen op dit moment. Dus ik rook nog even door. Voor mij werkt het nou eenmaal…

      1 likes
   • LS…

    Stop eens met alles onzin te noemen hetgeen je zelf niet begrijpt. Wat jij meemaakt is ook maar een beleving en als je een psycholoog psychiater blindelings gelooft dan ben je verder van huis dan je zelf beseft. Van mensen die daar voor zijn opgeleid moet je ook vooral (niet) hebben want die hebben de klok horen luiden etc.

    9 likes
   • De schrijver van het stuk weet er heel wat van af!
    Alleen openheid en respect naar elkaar van mensen zorgt er voor dat wat stoornis wordt genoemd een eigenschap is. Want een stoornis behoeft medicatie. Een eigenschap krijgt begeleiding en begrip.
    (BV het woord crisis is een ware hype, terwijl er sprake is van processen, processen bieden een doorgang naar een verandering, een proces kun je begeleiden.Een crisis kun je niet begeleiden. Daarom is bv de financiele crisis geen crisis maar een proces , en overgang naar iets nieuws. Maar men noemt dit het liefst crisis, omdat een crisis niet op een proces duidt.)) Een crisis bestrijd je om het oude te behouden een ontwikkeling ten te houden. Een proces leid je naar iets nieuws.
    Hooggevoeligheid plaatst je persoon in nieuwe processen aangaande een uitbreiding van het waarnemen. Een vrij maken uit enkel de intellectuele benadering van de dingen.
    De wereld wordt ruimer!

    8 likes
 2. Het is een eigenschap die ik graag zou inruilen…
  Als bewoner van Amsterdam loopt ik vaak met hartkloppingen, overgevoelig voor stress. (En dat in deze tijd..)
  Veranderingen zijn inderdaad lastig en als mensen ruzie maken, ben ik een week van slag.
  De laatste tijd ook gevoelig voor wifi (pijn in me borst, zwetende oksels en soms een chakra die in brand staat)
  Het prachtige 5ghz wifi is voor mij een bijl in me kop.
  Slaap slecht, standaard onrustig en aanvallen van depressie.

  Er zijn ook mooie dingen natuurlijk.
  Lees mensen gemakkelijk, voel wat iemand wil en kan het op een begrijpelijke manier uitleggen, zie gemakkelijk de grens tussen goed of fout en kan prima uitleggen waarom dit zo is.
  Ben spiritueel omdat dit natuurlijk aanvoelt (niet spiritueel is eerder onnatuurlijk in mijn ogen)

  Ik zou een prima rechter of spycholoog zijn, was het niet dat ik in een klas met 44 leerlingen zat.
  School was een erg zware bevallen (wel diploma gehaald), dus dat is het niet geworden.
  Grappige is dat ik wel heel gemakkelijk leer.

  Het is snel teveel of te zwaar allemaal, en eenmaal in onbelans is het veel rusten tot ik weer in belans ben.
  Zit nu in Egypte voor een jaar om weer even terug te gaan naar de basis.
  Het slechte wifi hier is een zegen en de zon laad me langzaam weer op.

  Lang verhaal kort (te laat 😉
  Een prachtige eigenschap die helaas in deze tijd vaker aanvoeld als vloek dan als zegen..

  12 likes
  • Erik,

   Accepteer wat je ervaart op dat moment… overgave en alles word stil. Tevens zijn grote steden vaak het probleem aangezien we zo disconnected met elkaar omgaan. En je kan je kont niet keren of je word gebombardeert met prikkels. Ik ben voor twee weken naar tjechie geweest ‘into the wild’ geen internet geen stroom geen stromend water etc… Het resultaat was verbluffend. na 2 dagen werd mijn state of mind rustig en helder.Na twee weken als test praag in gegaan en ik durf nu met zekerheid te zeggen dat het door je omgeving komt. Ik raad iedereen aan om dit 1 x te ervaren hoe het is om zonder stroom etc… te leven. Life changing

   2 likes
   • Dank voor je bericht!

    Volledig met u eens!
    Daarom zit ik nu ook in Egypte, dit is mijn vlucht haven.
    Ik ben een sterke en ik kom er wel, maar na zoveel klappen moet je er even tussen uit.
    Ik denk niet dat ik ooit weer terug ga naar Amsterdam, buiten om mijn moeder op te zoeken.
    Het gaat gewoon niet meer. (Of ik wil het niet meer voelen)

    Ik raad iedereen uw advies op!
    Ga de echte natuur in, doe je schoenen uit en laat je leeglopen, een ware bevrijding.!

    3 likes
   • Nog een kleine aanvulling op het begin van uw bericht: accepteerde wat je ervaart op dat moment, overgaven en alles word stil.

    Mijn verdediging is alles loslaten.
    Maar dat voeld niet als het juiste, eerder als vlucht.
    Ik heb vaak het gevoel dat ik in de boxring met Mohammed Ali sta, en ik probeer het lost te laten maar de klappen blijven komen.
    Geen verzet maakt het idd makkelijker, maar in een hoek liggen en klappen opvangen lijkt me niet de juiste weg.
    Misschien ervaar ik het alleen zo, ach ik weet het ook niet, ben alweer erg moe…

    0 likes
  • Overgevoeligheid voor Wifi wordtinderdaad steeds erger. Zeker in een stad als Amsterdam. Ik en mijn zoontje zijn erg geholpen met de producten van Dooozz. Kan ik zeker aanbevelen!

   2 likes
 3. Gaan we deze kinderen nu ook in hokjes plaatsen?

  0 likes
  • Dat doen ze al voor jaren. Met de nodigde gevolgen van dien. Men, die deze stempel krijgen vangen veel en veel meer frequenties op dan de rest. Door een life changing event in mijn eigen leven ben ik hier ook vatbaar voor geworden. prikkels overal prikkels. overwelmend en mooi te gelijk. maar als je niet weet hoe je hiermee om moet gaan wat veel kindereren hebben omdat hun ouders het niet snappen. Kan dit behoorlijk beangstigend zijn.

   4 likes
  • Als je twee kinderen hebt kan het goed mogelijk zijn dat het ene kind een andere opvoeding behoeft dan de andere.
   De ene heeft misschien uitdagingen nodig, de andere rust en vertrouwen.
   Geen hokjes maar herkenning van je kind en daardoor het beste kunnen geven.

   4 likes
 4. Dat klopt maar nu de grote vraag aan deze site, waar komt die eigenschap vandaan??

  Die eigenschap is namelijk het einde van de Universiteiten en mensen hun titels die straks op de WC gehangen kunnen worden met het idee, Dat was toen!!!

  1 likes
  • Iedereen heeft kennis nodig, misschien moet de manier van een opleiding veranderen.
   Misschien moet het lesmateriaal worden aangepast.
   Lijkt me niet het einde van de wereld..

   Waar die eigenschap vandaan komt lijkt me een overbodige vraag, waarom heb ik groenen ogen en jij blauwe?

   2 likes
   • Nee, de ziel word geactiveerd en dan gaan de rollen draaien van de mensen die nu intelligent zijn en degene die nu ADD, ADHD of andere aandoeningen hebben die dan gaan uitkomen als misschien wel de nieuwe Vrijmetselarij. Bewustzijn is straks het wapen tegen deze domme wereld. Zoals ik al schreef gaan de titels straks op de WC gehangen worden. Het Bewustzijn word de nieuwe Universiteit of HBO die de bevolking straks op sleeptouw neemt.

    1 likes
    • Ach, dat zou mooi zijn.
     Dan heb ik u verkeerd gelezen, excusses.

     Op een andere/zelfde noot, opleidingen zijn altijd nodig in mijn optiek.
     Zoals we worden opgevoed door onze ouders zou zouden we kunnen groeien door begeleiding.
     Het is gewoon weer het verhaal dat de parasieten de scholen hebben gedegradeerd.
     Want ik weet dat ik als jongere erg graag een goed voorbeeld gehad zou willen hebben.

     (Als jongen geen vader rollen om me heen, wel mannen die emotioneel mismaakt waren, maar dat zijn meerdere oorlogskinderen, dus ik neem het ze niet kwalijk..)

     1 likes
 5. Toch wil ik even kwijt dat veel mensen zich zo willen zien en door andere zo gezien te willen worden. Nu de vraag of uw in hun sprookje of hun gemaakte werkelijkheid mee gaan.

  Dit is met al het nieuws wat ons gebracht word of het echt is of niet net zoals ons gehele geschiedenis wel een grote leugen kan zijn.

  Begint uw de werkelijkheid al te zien of is uw eigen wereld nog leidend wat ik bij vele zie!!??

  0 likes
  • 50 jaar geleden geloofde ze niet in linkshandigheid…
   Niet bang zijn voor dat wat u niet kent.

   Dat er altijd mensen zijn die het ook graag willen zijn (geen idee waarom) of zo willen overkomen, tja dat blijf je houden.

   Maar willen niet alle meisjes een schoonheids salon en alle jongens een baan als brandweerman?
   Op het moment dat het normaal word en bespreekbaar dat vanzelf op.

   1 likes
   • Hoi Erik, zoals ik net al zei draait het straks allemaal om bewustzijn en dus niet om de interessante verhalen van een ander. De wereld komt straks geheel open te liggen en dat is het einde internet omdat je lichaam het zijn bewustzijn het internet is. Geheime genootschappen zoals de Vrijmetselarij bestaat straks niet meer omdat ook die geheime open komen te liggen.

    2 likes
 6. Mensen die zich HSP noemen hebben één overeenkomst gemeen: Dat is dat ze in hun (vroege) kinderjaren in een (emotioneel) onveilig gezin / omgeving zijn opgevoed. Deze onveiligheid heeft geleid tot de eigenschap om veel meer alert te zijn op signalen uit hun omgeving, om zodoende op de negatieve ouder/ opvoeder te kunnen anticiperen. ¨HSP’ eigenschappen bestaan uit; een alerter gehoor, en een beter vermogen in het ¨lezen¨ van lichaamstaal.
  HSP kan daarnaast ontstaan door traumatische ervaringen.

  Al het andere waarvan men denkt dat het HSP veroorzaakt is pure onzin.

  4 likes
 7. De moeilijkheid bij deze eigenschap is dat hij niet objectief kan worden vastgesteld, net zomin als stoornissen als ADHD, PDDNOS etc. Dat er ´deskundigen´ naar gekeken hebben zegt dus helemaal niets. Je weet zelf wel of je hooggevoelig bent of niet, wie zich hooggevoelig voelt is hooggevoelig. Ik geloof ook dat hooggevoeligheid steeds meer voorkomt maar zie het tegelijk een beetje als een modeverschijnsel en verbaas me erover dat mensen het labelen alsof het een vaststaand feit is.

  2 likes
 8. On deze maatschappij kun je beter Laag Gevoelig zijn.

  1 likes
 9. “Maar ik ben niet gespecialiseerd op dit terrein.”

  En dan toch een boek erover schrijven.

  0 likes
 10. Ja Ik ook heb een zware jeugd gehad maar wist het beste ervan te Maken. Hsp Ik wist niet wat het was , vroeger zag Ik dingen maar hield Mijn mond Omdat het niet logisch was bv een paard in je huis met Cowboys. Zag ze regelmatig door muren Heen gaan. Ik was al een vragensteller maar men vond Mij verve lend.de vragen Bleven en wachtend op ant woord. Nagar mate Ik ouder werd nonverbale communicative appeltje eitje. Daarna de Telefoon wat men niet Zeg door de Telefoon maar toch zei. De verhalen boven herken Ik . Ook als iemand naast me zit voel Ik diegene zijn pijn. Laat Staan als Ik je aanraak, Dan Komen de beelden binnen. Op wats app laat ieder een trots zijn profiel foto zien maar bij Mij stroomt de informatie Binnen. Aan een foto heb Ik Genoeg, naam etc . Men denkt wel eens dat Ik een mind reader Ben en zijn bang Voor me. Als er een ramp gebeurt weet Ik dat alsof het in de lucht hangt. Het is zwaar om iedereens ellende te voelen. Voordeel Ik weet wie liegt. Op de tv of als iemand praat.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Petities pleiten voor verbod op kindervaccinaties. Gaat dit onze kinderen redden?

Petities pleiten voor verbod op kindervaccinaties. Zal Big Pharma nu eindelijk een halt toegeroepen worden?

Advocaat Kent Heckenlively, vader van een door ...

Arts ontdekt telepathische vermogens bij autisten. Beschikken kinderen met autisme over paranormale gaven?

Arts ontdekt telepathische vermogens bij autisten. Beschikken deze kinderen over paranormale gaven?

Onderzoek suggereert dat sommige kinderen die zijn ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vZ2VsZG1pbmRzZXRjb2FjaC5ubC9hYW5tZWxkZm9ybXVsaWVyLTIiIG5hbWU9Im15aUZyYW1lIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMSIgbWFyZ2luaGVpZ2h0PSIwcHgiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwcHgiIGhlaWdodD0iNjIycHgiIHdpZHRoPSI3ODFweCIgYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==