Homepagina » Financieel » IJsland scheldt schulden van gezinnen kwijt
IJsland scheldt schulden van gezinnen kwijt

IJsland scheldt schulden van gezinnen kwijt

De regering in IJsland gaat de schulden van gezinnen fors verlichten na de bankencrisis in 2008. In totaal worden 150 miljard IJslandse kronen (ruim 900 miljoen euro) afgeschreven, of ongeveer 24.000 euro per gezin.

Het bedrag stemt overeen met maar liefst 9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van IJsland.

Na de crisis daalde de IJslandse kroon sterk in waarde en ging de inflatie flink omhoog, met 37 procent in bijna drie jaar tijd. Het gevolg was dat de IJslandse gezinnen hun schulden fors zagen oplopen. Via de schuldenverlichting moeten de gezinnen meer ademruimte krijgen.

Verkiezingsbelofte

De regering van premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lost met het gedeeltelijk kwijtschelden van de schulden een verkiezingsbelofte in. De operatie werd maandenlang voorbereid.

De maatregel wordt deels gefinancierd met hogere bankenbelasting. Het is de bedoeling dat de kwijtschelding wordt gespreid over vier jaar.

Democratie

Schulden van gezinnen die een woonkrediet hebben dat gelinkt is aan inflatie, worden fors verlicht. De meeste IJslanders hebben een dergelijke lening lopen omdat de banken voor 2008 alleen dat type lening wilden verstrekken.

Toen het bankenstelsel van IJsland aan het begin van de wereldwijde crisis omviel, kwam het land onder grote druk van de rest van Europa te staan om ingrijpende bezuinigingsmaatregelen door te voeren. Toch stond het kleine land op tegen de Europese Goliath en koos het zelfs op het punt van faillissement voor democratie:

Bron: Knack.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J. Selten
J. Selten
7 jaren geleden

Wanneer zal de NAVO (Amerika) daar actie gaan ondernemen?
Of zou dat te opvallend zijn?
Gezien er geen terroristen zitten of olie (zover ik weet)

We zullen zien.
Nu mark Prutte nog wakker maken en de rest dan zal Nederland ook snel weer “gezond” kunnen worden.

Hoop doet leven.

Sander
Sander
7 jaren geleden

Tja dat is logisch, de IJslandse kroon heeft zoveel problemen veroorzaakt. 37% inflatie in 3 jaar is absurd veel vergeleken met Nederland waar het gemiddelde ongeveer 2% per jaar is.

Goede maatregel desalniettemin, maar dit is in geen geval een goed idee voor (vergeleken met ijsland) sterke economieën zoals west-Europese landen.

jeff
jeff
7 jaren geleden

Rutte? al zou ie het willen, heeft ie niet eens de macht om het door te voeren. Hij is slechts een poppetje die danst naar de eu-pijpen. Het vertrouwen terug winnen is helemaal niet de bedoeling, slechts het verkrijgen van meer macht

Marcel
Marcel
7 jaren geleden

Ik denk dat ik ga emigreren.

Prachtige muziek, prachtige natuur en banken die binnen de lijntjes gehouden worden.

Hier moeten we het doen met Nick en Simon, meer asfalt en banken die de overheid in hun zak hebben.

pietje
pietje
7 jaren geleden

Als alle werkende hollanders nu eens gingen emigreren naar ijsland ! Geen belasting meer voor dit rot kabinet ! Alleen maar uitkeringen uitdelen zal snel stoppen !

harry nac
harry nac
7 jaren geleden

[quote name=”J. Selten”]Wanneer zal de NAVO (Amerika) daar actie gaan ondernemen?
Of zou dat te opvallend zijn?
Gezien er geen terroristen zitten of olie (zover ik weet)

We zullen zien.
Nu mark Prutte nog wakker maken en de rest dan zal Nederland ook snel weer “gezond” kunnen worden.

Hoop doet leven.[/quote]

nee, waarschijnlijk zetten ze haarp in om de vulkaan aan te zetten. en dan komen ze wel even ‘helpen’

Guusje
Guusje
7 jaren geleden

Leuk voor de gezinnen die geen schulden waren aangegaan omdat ze dat niet verstandig vonden. Die zijn dus met terugwerkende kracht een dief van hun eigen portemonnee geweest door niet te lenen…

days of our lives
days of our lives
7 jaren geleden

[quote name=”Guusje”]Leuk voor de gezinnen die geen schulden waren aangegaan omdat ze dat niet verstandig vonden. Die zijn dus met terugwerkende kracht een dief van hun eigen portemonnee geweest door niet te lenen…[/quote]

Klopt. En de passage dat bankenbelasting wordt verhoogd, betekent dat deze banken de kosten naar hun klanten zullen gaan doorberekenen. Linksom of rechtsom: er zal toch moeten worden betaald. Op Cyprus moest iedereen een deel van zijn spaargeld inleveren, ongeacht of deze mensen nou schulden hadden.

Wesley
Wesley
7 jaren geleden

[quote name=”Guusje”]Leuk voor de gezinnen die geen schulden waren aangegaan omdat ze dat niet verstandig vonden. Die zijn dus met terugwerkende kracht een dief van hun eigen portemonnee geweest door niet te lenen…[/quote]
Precies. Verantwoordelijk met je geld omgaan wordt bestraft.

Zelfde zie je in Nederland gebeuren waar stemmen opgaan om mensen wiens huis onder water staat gedeeltelijk uit de brand te helpen.

Dus eerst een veel te duur huis kopen, niks aflossen, beetje bijlenen voor de nieuwe auto en vakantie en vervolgens zakken de prijzen en zitten ze in de problemen. Dergelijke mensen zou je natuurlijk keihard op de blaren moeten laten zitten, anders leren ze er niet van. Maar nee, nu willen ze die mensen met belastinggeld gaan ontlasten van hun eigen domme beslissingen op financieel gebied.

En ik, die altijd spaart, zuinig is, in een tweedehands auto rijdt en in een huis woont dat veel lager is dan de maximale hypotheek die ik kon krijgen. En ik los gewoon alles af, niks aflossingsvrij maar mag nu wel toekijken hoe de belasting die ik betaal wordt uitgegeven aan onverantwoordelijke idioten die zelf teveel schulden zijn aangegaan.

De banken zij criminele instellingen, dat onderschrijf ik maar hoeveel je leent bij de bank ben je toch echt zelf verantwoordelijk voor. Nog nooit heeft een bank mij gedwongen schulden te maken, die heb ik dus ook niet behalve een hypotheekschuld die volledig wordt gedekt door mijn woning.

astrid van triet
astrid van triet
7 jaren geleden

Op verbindopnieuwmetmij.nl vind je petities waaronder bijvoorbeeld de creatie van 1 ton voor iedereen. Daarmee lossen mensen met schulden (deels) hun schulden verplicht af, en mensen die geen schulden hebben, hebben hiermee vrije bestedingsruimte

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

cahill

Professor Cahill waarschuwt globalisten: ‘Het spel is voorbij’

De Ierse professor Dolores Cahill, die al ...

omt

Huisarts: ‘Ik hoop dat we OMT en regering ter verantwoording gaan roepen. Dit mag nooit meer gebeuren’

Eerder dit jaar bleek dat het Duitse ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

20
0
We lezen graag je reactie!x