Mens en Dier

Kijk: Meester Ralf Dekker geeft D66-Kamerlid Sjoerdsma lesje geschiedenis

Help anderen door dit met iedereen op je socials te delen!

FVD-Kamerlid Ralf Dekker werd woensdag na zijn vlijmscherpe analyse over Oekraïne geïnterrumpeerd door onder meer D66’er Sjoerd Sjoerdsma.

Het Kamerlid richtte zich tot Dekker: “Hij stelt dat er eigenlijk geen enkele reden zou zijn om Rusland als vijand te beschouwen, geen enkele reden. Ik zou hem willen vragen te reflecteren op het feit dat 198 van onze landgenoten dood zijn omdat de MH17 werd neergehaald door Rusland. Ik zou hem willen vragen te reflecteren op het feit dat Rusland chemische wapens heeft ingezet op het Europees continent. Ik zou hem willen vragen te reflecteren op het feit dat Rusland moordcommando’s heeft ingezet in onze Europese hoofdsteden. Ik zou hem willen vragen te reflecteren op de invasie in Georgië, de annexatie van de Krim, het voeren van een oorlog in 2014 in Oost-Oekraïne en het stelselmatig bewust bombarderen van hulpeloze burgers in Syrië. Waarom beschouwt zijn partij dat allemaal als geen enkel teken van vijandschap richting ons, Nederland, de Nederlanders, die wij hier in dit parlement zouden moeten vertegenwoordigen?”

---Lees verder na dit advertentieblokje---

(Video verwijderd? Klik hier...)

Intern conflict

Dekker gaf Sjoerdsma geschiedenisles: “Je zag bij het ineenstorten van de Sovjet-Unie een uiteenvallen in de Sovjetrepublieken die geen van alle een stabiele republiek waren. Dat zie je in Oekraïne, waar hele stukken eigenlijk meer Russischgezind waren. Dat zag je ook in Georgië, waar een harde oorlog is gevoerd vanuit Georgië tegen Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat was gewoon een intern conflict. Het was niet zozeer Rusland die dat begonnen is, maar Georgië die begonnen is omdat de oorspronkelijke Georgische grenzen die bij de provincie-indeling hoorden bij die Sovjetprovincies met geweld moesten worden vastgehouden. Er zijn dus allerlei interne conflicten ontstaan omdat die indeling en die uitelkaarvalling in verschillende entiteiten geen zuivere grenzen opleverden. Dat is één verklaring die ik kan geven. Er zijn ongetwijfeld foute dingen gebeurd. Dat geldt voor beide kanten, zeker niet primair voor de Russische kant in mijn ogen. Maar goed, zelfs als dat zo zou zijn, is dat voor mij geen reden om te zeggen ‘dat land is onze vijand’, vanuit het beeld van de jaren zeventig en tachtig. Dat is een heel ander beeld.”

MH17

Dan MH17: “We weten dat de MH17 op de één of andere manier is neergeschoten boven Oekraïne. Dat is eigenlijk nog steeds alles wat we weten. Voor alle andere zaken, zelfs voor de vraag of het een Buk-raket was, maar zeker voor de vraag wie dan die Buk-raket heeft afgeschoten en waar, expres of per ongeluk, is het wat mij betreft nog steeds speculeren geblazen. Er werd onmiddellijk gewezen naar Poetin en in de Verenigde Staten werd onmiddellijk gezegd ‘we saw them do it’ of iets dergelijks, maar dat is nooit onderbouwd, dus dat blijft voor mij onduidelijk. Er is in ieder geval geen sprake van, in mijn ogen, dat Rusland indertijd onder leiding van Poetin heel bewust een Nederlands vliegtuig naar beneden heeft geschoten. Dat is natuurlijk een hele karikaturale voorstelling van zaken. Het is nog steeds onduidelijk hoe het gebeurd is. Als Rusland daar verantwoordelijk voor zou zijn, is het ongetwijfeld een ongeluk geweest, want het was indertijd zeker niet in Ruslands belang. Rusland was zo’n beetje de minst belanghebbende bij dat ongeluk. Je kunt dat Rusland allemaal in de schoenen schuiven – ik sluit dat niet uit – maar het lijkt mij wel onwaarschijnlijk.”

Syrië

“Hetzelfde geldt voor chemische wapens in Syrië. Het hele verhaal van de White Helmets is inmiddels toch wel een beetje ontkracht. Daar zijn op zijn minst allerlei machinaties gaande. De Russen hebben daar naar mijn gevoel eerder een bevrijdende dan een aanvallende rol gespeeld. Al die onderwerpen vind ik dus op zijn minst kwestieus en geen aanleiding geven – daar gaat het mij om – om de grootste kernmacht ter wereld nu met gevaar voor eigen leven uit te dagen. Ik begrijp dat werkelijk niet. Het is mij een raadsel waarom wij bang zijn voor Kim Jong-un, omdat hij misschien wel één of twee kernkoppen heeft, maar met het grootste gemak wapens sturen naar Oekraïne voor de strijd tegen Rusland. Realiseren wij ons wel wat het slagveld zou worden als we problemen krijgen? Dat ligt dichter bij ons dan bij de Verenigde Staten. Ik snap gewoon die logica niet,” zei Dekker.

Geen enkel belang

Sjoerdsma reageerde gepikeerd: “Ik kan eigenlijk alleen maar hopen dat de heer Dekker meer betaald krijgt dan alleen zijn Kamersalaris voor het hier in deze zaal gratis verkondigen van deze propaganda en het zich opstellen als een spreekbuis van een regime dat ons vijandig is. Daar walg ik van, moet ik eerlijk zeggen.”

“Moet ik mij deze aantijgingen laten welgevallen? Ik vind ze toch wel heel ver gaan. Ik probeer juist zo objectief en eerlijk mogelijk te beschrijven wat mijn overwegingen zijn en waar die vandaan komen, vandaar ook mijn mislukte geschiedenisles, om een beetje in de terminologie van de heer Sjoerdsma te blijven. Ik probeer de context aan te geven waardoor ik tot die conclusie kom. Ik heb geen enkel belang in Rusland of waar dan ook dat ook maar iets met dit conflict te maken heeft. Ik probeer gewoon objectief te duiden wat de waarheid is en wat het verstandigst is vanuit het Nederlandse perspectief. Dat is mijn invalshoek,” zei Dekker, die de rust zelve bleef.

4.9 165 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

131 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Joan
Joan
1 jaar geleden

sjoerdsma kan Dekker het water niet reiken en laat zien dat ie een psychische stoornis heeft. Gaslighting is het enige wat ie kan en dat toont hij dan ook keer op keer weer met verve.

Dwangjas aan en eruit als volksmisleider. En dat liever gisteren als vandaag.
Teveel psycho-, sociopaten en destructieve narrcisten in dit krankzinnigeninstituut wat zich valselijkerwijs volksvertegenwoordiging waagt te noemen.

Dekker is een echte. Maar helaas zijn die zwaar on de minderheid, dankzij verkiezingsbedrog.

Annette
Annette
1 jaar geleden

Als wij deze “clash” in woorden tussen Sjoerd Sjoerdsma (WAT heeft die ouders bezield om zo’n naam te verzinnen?) en Ralf Dekker even nuchter gaat analyseren, dan is het duidelijk dat het 1 – 0 geworden is voor Ralf.

Ik zeg er gelijk bij, dat Ralf Dekker sowieso al in het voordeel is vanwege zijn leeftijd. Hij is geboren in 1957, is dus 65 jaar “jong” en zal nog steeds dagelijks de vruchten plukken van het goede onderwijs, dat hij indertijd heeft genoten. Dat weet IK, omdat dat voor mij ook nog steeds geldt.

En wat betreft die aantijging van Sjoerd, dat Ralf wel extra betaald krijgt door wie dan ook, dat slaat wat mij betreft ook als een boemerang op hem zelf terug: HIJ wordt duidelijk aangestuurd (en zéér waarschijnlijk ook betaald) door het World Economic Forum). Zoiets als: Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten!

Voor mij is het in ieder geval duidelijk, dat een aantal landen hier in het Westen, met een voortrekkersrol voor ons eigen piepkleine landje, bezig zijn de Russische Beer net zo lang te provoceren, totdat hij daadwerkelijk zijn tanden EN klauwen laat zien en ook zal gaan gebruiken.

Op de één of andere manier, uiteraard onder aanvoering van Sleepy Joe, wordt er aangestuurd op een nieuwe wereldoorlog. Dat is namelijk de enige manier om het failliete Westen en hun bewoners zó af te leiden, dat ze het alleen nog maar daarover zullen hebben.

Ik mag toch oprecht hopen, dat Vladimir Poetin hier niet intrapt. Voor de gehele mensheid.

Henk
Henk
1 jaar geleden

Sjoerdsma de oorloghitser. Verheerlijkt geweld. Is vast vroeger gepest. Zure man.

King of light
King of light
1 jaar geleden

Ach ja, het is niet zo moeilijk om D666er Sjoerd Sjoerdsma een lesje te leren, hij leeft nou eenmaal in een andere wereld dan de realiteit. Daarom maakt hij ook deel uit van het Schwabinet.

Back to top button
131
0
We lezen graag je reactie!x