Gezondheid

De Parmezaanse kaas die je over je pasta strooit bestaat mogelijk uit hout

Help ons door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Soms is het nagenoeg onmogelijk om te achterhalen wat we in ons lichaam stoppen. Veel voedselverpakkingen zijn voorzien van woorden als ‘natuurlijk’ en ‘ambachtelijk’, maar wat betekent dat?

Het komt ook vaak voor dat voedselfabrikanten liegen over wat er in de verpakking zit. Vorig jaar werd bijvoorbeeld bekend dat zeven grote Italiaanse producenten ‘extra vergine’ olijfolie verkopen, terwijl die olie dat helemaal niet is. Bijna alle onderzochte merken die van fraude zijn beticht zijn ook in Nederlandse supermarkten te koop.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Houtpulp en cellulose

Olijfolie met op het etiket ‘extra vergine’ is gemiddeld 35 procent duurder dan gewone ‘vergine’ olie. Italië is na Spanje de grootste producent van olijfolie ter wereld.

Het lijkt er nu sterk op dat ook consumenten die denken Parmezaanse kaas te kopen, voor de gek worden gehouden. Uit onderzoek van de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA en Bloomberg News blijkt dat veel bekende Parmezaanse kaasmerken houtpulp en cellulose gebruiken als goedkope vulstof, zelfs als op de verpakking staat dat het producent bestaat uit ‘100% Parmezaanse kaas’.

Helemaal geen kaas

Er werden zelfs merken aangetroffen die helemaal geen Parmezaanse kaas bevatten, aldus de FDA. Eén product bleek te bestaan uit een mix van Zwitserse mozzarella, witte cheddar en een flinke dosis cellulose.

Het is geen raadsel waarom fabrikanten vulstoffen gebruiken in plaats van het echte product zoals afgebeeld op de verpakking. Vervangers zijn veel goedkoper dan het originele product. Producenten verdienen veel geld aan het foppen van de consument, tot ze op een dag worden gepakt.

[Bloomberg News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Als je je voedsel puur op goedkoopheid uitzoekt zul je dit soort ranzigheden altijd tegen komen.

brombram
brombram
8 jaren geleden

Ben benieuwd wat er allemaal nog meer in gedaan wordt en of dat ook niet een factor is in het steeds vaker voorkomen van kanker.

helder
helder
8 jaren geleden

je hebt toch voedsel-maffia ? en dit is wat ze doen.

René
René
8 jaren geleden

Elke grote massa voedselmakers doen dat ook de dure merken niet allern de goedkope sat is een illusie. Om re denkeb dat her duurdere voedsel niet heeft als alles echt was zou ger niet neer vetaalbaar zijn alleen scharrelboeren en natuurwunkels maar saar is oik de prijs naar

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x