Homepagina » Propaganda » De mensen die complotten uitsluiten zijn juist de gekkies. Doe nu de cursus complotdenken om te overleven in het tijdperk van post-truth
De mensen die complotten uitsluiten zijn juist de gekkies. Doe nu de cursus complotdenken om te overleven in het tijdperk van post-truth

De mensen die complotten uitsluiten zijn juist de gekkies. Doe nu de cursus complotdenken om te overleven in het tijdperk van post-truth

Wie begrijpt er nu nog wat er allemaal aan de hand is in de wereld? Op het reguliere nieuws kunnen we niet meer vertrouwen.

Dat wisten we eigenlijk al sinds de Irakoorlog, maar na de Wikileaks-onthullingen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het duidelijk dat er bewust eenzijdig en verdraaid nieuws wordt gebracht.

Veel mainstream media brengen tegenwoordig nieuws volgens narratives die worden verzonnen en afgestemd in geheime propaganda-netwerken waaraan hoge militairen, politici, academici, MSM-journalisten, filmmakers en ngo’s samenwerken.

Framing manual

Na een hack door Anonymous werd duidelijk dat de typische Atlantische anti-Rusland, pro-oorlog, ‘Corbyn is een antisemiet’ propaganda die ons nieuws domineerde – zoals ‘Skripal’, ‘Bana’, ‘White Helmets’, ‘Assad gasses his people’ en ‘Russisch dopingprogramma’ – werd gefabriceerd door zo’n netwerk (#IntegrityInitiative).

Recentelijk werd de ARD, de Duitse staatszender, betrapt op het gebruik van een ‘framing manual’ om hun nieuws bewust te kleuren en ze zullen niet de enige zijn die bewust fake news produceren.

Alle partijen maken op grote schaal gebruik van nepverslaggevers, in scène gezette tafereeltjes, betaalde trollen, memes, #fakenews, CGI, voice-morphing en ordinair hergebruik van beelden die niets met een gebeurtenis te maken hebben.

Gekkies

We leven wellicht in het meest verwarrende tijdperk ooit. Hoe kunnen we ooit nog weten wat waarheid is, en wat niet, in het tijdperk van fake-news en post-truth?

Complotdenkers zijn ‘gekkies’, is de algemene teneur. Maar is het niet precies andersom? Zijn het niet juist ‘gekkies’ die complotten uitsluiten?

Bekijk het gesprek hieronder met oprichter van de Hersengarage Patrick Savalle en Eric van de Beek.

Lees hier het volledige artikel ‘Cursus complotdenken – overleven in een tijdperk van ‘post-truth’ en #fakenews’ door Patrick Savalle.

[Café Weltschmerz]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tom
Tom
1 jaar geleden

We worden bedrogen van het wieg tot het graf.
Hier wordt het bedrog uiteengezet en met welke onderwerpen we belazerd worden.

https://www.youtube.com/watch?v=ZYnaJaFkmHg

Maarten V
Maarten V
1 jaar geleden

Of andersom: “We worden bedrogen en misleid door complotbedenkers.” Deze bewering klopt naar mijn inziens ook. Vaak spreken complotbedenkers elkaar tegen: de ene zegt de wereld is plat, de andere zegt de wereld is hol, weer anderen zeggen dat de wereld een matrix is, etc… wie van hen heeft gelijk? Ik denk de traditionele wetenschappen en filosofieën: de wereld is redelijk bolvormig.

IIS
IIS
Reactie op  Maarten V
1 jaar geleden

De platte of holle aarde theorieën hebben niets met complotten van doen, mocht het al zo zijn dan is het eerder een manier om concrete complotten belachelijk te maken en zo mensen weg te houden van de waarheid. Hoelang zal het duren voordat mensen als Maarten V begrijpen hoe ze door de mainstream media worden gebruikt als useful idiot?

Margie
Margie
Reactie op  Maarten V
1 jaar geleden

Er zit een groot verschil in de woorden
complotdenker en complotbedenker.

Wat denk je ervan dat de wereldse wereld een groot complot is??? Dat bedenk je toch niet…
Dat weet je…of niet!!! Daar zit het verschil.

Klaassen
Klaassen
Reactie op  Maarten V
1 jaar geleden

@ Maarten v Overheden doen zeer veel complotten bedenken, geven het soms ook gewoon toe achteraf, zoals bijv. het golf of tonkin incident, een aanval op een Amerikaans schip, wat de Amerikanen deed besluiten in te grijpen in de Vietnam-oorlog. (60.000 Amerikaanse soldaten dood ) ….ach he !
Nu staat gewoon in elk geschiedenisboek in Amerika dat het gehele verhaal verzonnen was ja ja.
De term complot gekkie is bewust ingevoerd in 1963 bij de moord op J.F.Kennedy,waar zoveel mensen hun verhaal deden dat ze iets totaal tegenovergesteld zagen dan wat er beweert werd, om van deze groeiende groep getuigen af te komen is men ze complot denkers gaan noemen. i.p.v. complot realisten.want er zaten ook nogal wat experts bij ,van politie /beveiliging/journalisten etc etc .

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
1 jaar geleden

Vorige week was er ook weer zo asociaal staaltje propaganda te zien en te horen in het NOS journaal.
Trump USA wil Groenland kopen en ook andere westerse landen tonen interesse.
Maar de stouterikken China,Noord Korea en Rusland die willen dit ook, maar die hebben interesse in de grondstoffen.
Wtf alsof USA geen grondstoffen wil?
En zo is de regulier media niets anders dan een slaaf van de EU en haar multinationals en is dit ernstig? Ja dit is het bewijs dat wij niet in een democratie leven. Fundamenten van een democratie zijn een onafhankelijke pers, imaar die is er niet.
Een onafhankelijke rechtsspraak, is er ook niet.. We leven in een neoliberale dictatuur dat is de realiteit.

Margie
Margie
Reactie op  Bas van Stapelberg
1 jaar geleden

Denemarken wil de US kopen…:)

Groot deel is al uitgekocht!
Ze zitten op zwart zaad.
Het is Risk, Monopoly en Mens Erger Je Niet gecombineerd.

Aandelen, uitdelen, indelen…
Links of rechts een pot nat!!!

Land??? Van wie is het eigenlijk…
Zo komen we vanzelf terug bij de Chief van Seattle

Barry
Barry
Reactie op  Bas van Stapelberg
1 jaar geleden

Weer een staaltje van media misbruik, Trump wilde Greenland kopen. Er wordt hier niet het land Groenland bedoeld maar het bedrijf Greenland Holdings, en niet zoals de New York Post schreef “Trump: ‘$700M’ cost of Greenland is ‘hurting Denmark very badly’. Dit Chinese bedrijf was betrokken bij de Clinton witwasoperatie van $720 miljoen dollar ten tijde van de emailhack. Is allemaal wel te vinden op het net,zoek maar eens op deBlasio en Ratner en Clinton. Zo zie je maar weer, de msm probeert je weer op een ander spoor te zetten, geen wonder dat er complotters zijn.

Faya
Faya
1 jaar geleden

Als het een beetje meezit hebben we dit jaar nog vrije energie, dat is ons al 50 jaar onthouden.
Ik snap dat gemekker over het klimaatprobleem ook niet, we weten wie de schuldigen zijn, degenen die ons die vrije energie al 50 jaar niet gunt.
En als we eenmaal vrije energie hebben, wat zouden mensen dan nog met de grondstoffen van Groenland willen?
Misschien wil Trump er een prison eiland van maken, misschien komt hij ruimte tekort.
We weten het niet.

IIS
IIS
Reactie op  Faya
1 jaar geleden

Mooi gezegd, Faya. Wat zou er gebeuren als geld wordt afgeschaft en de zichzelf tot joden uitgeroepen idioten geen macht meer hebben, omdat het gehele geldsysteem is opgedoekt. Die Epsteintjes en Silverbergjes zijn zonder geld geen stuiver waard en kunnen namelijk nog geen spijker in de muur slaan en als ze dan werkloos zijn geworden en geen oorlogen meer kunnen voeren en geld roven, wat zal de wereld dan een liefdevol paradijselijke aangelegenheid kunnen worden. Pas dan kan de warmte en liefde van de mens worden gewogen en zal het as van alle kwaad zijn ondergang beleven.

Klaassen
Klaassen
1 jaar geleden

Zelfs de MSM gelooft en propageert in complotten, het complot van 911 van 16 Hi-jackers die vier vliegtuigen kapen en gebouwen invliegen, aangestuurd en bedacht door een man met een baard en een jurk in een grot, dat is toch het officiele complot van 911. dus.
De overheden etc hebben er niets op tegen dat u in complotten gelooft, zolang het maar door hun bedachte complotten zijn.
U moet daar niet doorheen prikken door zon slecht bedacht complot ,nee dan ben je een complot gekkie.
Gewoon alles geloven wat wij zeggen /wij brengen dat nieuws op T.V/Radio .etc etc geen vragen stellen a.u.b.

Philip
Philip
Reactie op  Klaassen
1 jaar geleden

Mooi 😉

Daarom dat recht op vrijmeningsuiting ook niet echt bestaat, je mag dat zolang je er in mee gaat, eens je niet meer mee gaat en andere geluiden laat horen, dan ben je een complot theorist!!

Trouwens, complotten bestaan al zolang dat er dieren en mensen rondlopen op deze planeet, heel de menselijke geschiedenis staat er vol van.

only you
only you
1 jaar geleden

Alle zogenaamde uitvinding en moeten eerst bewezen gezond geacht worden voordat ze op de markt komen?

x

Check Also

van wolferen

Karel van Wolferen legt in 6 minuten uit waarom Trump weg moest

Ook YouTube heeft de Amerikaanse president Trump ...

huisarts

Huisarts maakt zich zorgen over coronaprik: ‘Het zijn feitelijk geen vaccinaties’

Door de regeringsmaatregelen lijkt de menselijkheid uit ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x