Archeologie

“Mogelijke ontdekking oude Mayastad door Canadese tiener is indrukwekkend, sceptici zijn jaloers”

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op 9 mei kreeg de wereld te horen dat een Canadese tiener een Mayastad had ontdekt op basis van de theorie dat de Maya’s hun steden bouwden aan de hand van sterrenbeelden.

William Gadoury, amper 15 jaar oud, had gezien dat sommige reeds ontdekte Mayasteden bijzonder ver van een rivier waren gebouwd, in moeilijk toegankelijke bergen, of op vruchtbare grond. Niet logisch, vond hij. Daar moest een verklaring voor zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Hij analyseerde 22 sterrenbeelden van de Maya’s. Toen hij alle sterren met elkaar verbond op een kaart, zag hij dat de contouren overeenkwamen met liefst 117 Mayasteden. Iets wat geen enkele wetenschapper voordien bedacht had.

Hersenspinsels van creatieve geesten

Toen hij het 23e sterrenbeeld bestudeerde, werd het nog interessanter. Hij verbond de sterren met elkaar, maar merkte dat er een stad ontbrak. Met satellietfoto’s van de NASA slaagde hij er vervolgens in de ontbrekende stad te ontwaren in de zone van het sterrenbeeld. Wetenschappers waren diep onder de indruk.

Voorlopig is nog niemand de jungle ingegaan om de stad in werkelijkheid te gaan bekijken. William heeft zijn werk overhandigd aan twee Mexicaanse archeologen, maar die zijn nog niet afgereisd naar de plek waar de onontdekte Mayastad zou moeten staan.

Na de ontdekking kwamen verschillende wetenschappers aan het woord in de media die zeiden dat het nieuws op een misvatting berust. De Amerikaanse astronoom Anthony Aveni stelt dat het leggen van een verband tussen moderne sterrenkaarten en een groot aantal door de mens gerealiseerde bouwwerken niets meer is dan hersenspinsels van creatieve geesten.

Puur per toeval

“De geografische locaties van bouwwerken op aarde bepalen middels sterrenkaarten is een typisch modern westers concept,” aldus Aveni, toevoegende dat de kosmos zeker een rol speelde in de locatiekeuze van bepaalde bouwwerken, maar niet met de nauwkeurigheid zoals Gadoury nu claimt.

Aveni durft alleen niet hardop te zeggen dat de tiener fout zit. De astronoom prijst het initiatief van de tiener en zei te hopen dat hij subsidie krijgt om zijn werk verder te ontwikkelen.

"Mogelijke ontdekking oude Mayastad door Canadese tiener is indrukwekkend, sceptici zijn jaloers"
William Gadoury op bezoek bij de Canadese ruimtevaartorganisatie in 2014 (Facebook)

Ook Francisco Estrada-Belli van de National Geographic Society, die gespecialiseerd is in Maya-archeologie, zei dat er op basis van de huidige satellietbeelden nog geen uitsluitsel is te geven. Hij voegde toe geen piramides te kunnen ontwaren.

De specialist sluit ook niet uit dat Gadoury de stad puur per toeval vond. “Ik ben ervan overtuigd dat er nog honderden Mayasteden ontdekt moeten worden,” zei hij. “Ze bevinden zich overal. Als je je vinger op een willekeurige plek op de kaart van het gebied legt, is de kans aanzienlijk dat zich in de buurt een stad bevindt.”

Jaloers

Hoe dan ook is duidelijk geworden dat de positie van de overige 117 Mayasteden precies overeenkomt met de vorm van de sterrenbeelden van de Maya’s, schrijft Alejandro Azcárate voor de Yucatan Times. De experts die de jonge Canadees in diskrediet brengen zijn volgens hem vooral jaloers en komen niet met wetenschappelijke argumenten.

[Yucatan Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Roy
Roy
8 jaren geleden

Alleen is het geen Mayastad volgens Antropoloog Geoffrey E. Braswell.
Deze man is in het gebied geweest, heeft deze plekken gezien en vertelt er over.

hier te lezen.
http://gizmodo.com/parts-of-that-lost-maya-city-might-actually-be-a-mariju-1776114019

Maar we gaan het meemaken als er nu wederom mensen heen gaan. Ik neem aan dat dit gaat gebeuren.

Kees Chinees
Kees Chinees
8 jaren geleden

Jullie zijn op de hoogte dat hij waarschijnlijk een wietkwekerij heeft ontdekt?

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Canadese Ruimtevaart Organisatie?! HAHAHA. NEP DUS!

Dolex
Dolex
8 jaren geleden

Beetje voorbarig. Hij denkt op basis van een zelfbedachte theorie dat er een stad ligt.
Ben heel benieuwd naar het vervolg!

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x