Homepagina » Archeologie » “Mogelijke ontdekking oude Mayastad door Canadese tiener is indrukwekkend, sceptici zijn jaloers”
"Mogelijke ontdekking oude Mayastad door Canadese tiener is indrukwekkend, sceptici zijn jaloers"

“Mogelijke ontdekking oude Mayastad door Canadese tiener is indrukwekkend, sceptici zijn jaloers”

Op 9 mei kreeg de wereld te horen dat een Canadese tiener een Mayastad had ontdekt op basis van de theorie dat de Maya’s hun steden bouwden aan de hand van sterrenbeelden.

William Gadoury, amper 15 jaar oud, had gezien dat sommige reeds ontdekte Mayasteden bijzonder ver van een rivier waren gebouwd, in moeilijk toegankelijke bergen, of op vruchtbare grond. Niet logisch, vond hij. Daar moest een verklaring voor zijn.

Hij analyseerde 22 sterrenbeelden van de Maya’s. Toen hij alle sterren met elkaar verbond op een kaart, zag hij dat de contouren overeenkwamen met liefst 117 Mayasteden. Iets wat geen enkele wetenschapper voordien bedacht had.

Hersenspinsels van creatieve geesten

Toen hij het 23e sterrenbeeld bestudeerde, werd het nog interessanter. Hij verbond de sterren met elkaar, maar merkte dat er een stad ontbrak. Met satellietfoto’s van de NASA slaagde hij er vervolgens in de ontbrekende stad te ontwaren in de zone van het sterrenbeeld. Wetenschappers waren diep onder de indruk.

Voorlopig is nog niemand de jungle ingegaan om de stad in werkelijkheid te gaan bekijken. William heeft zijn werk overhandigd aan twee Mexicaanse archeologen, maar die zijn nog niet afgereisd naar de plek waar de onontdekte Mayastad zou moeten staan.

Na de ontdekking kwamen verschillende wetenschappers aan het woord in de media die zeiden dat het nieuws op een misvatting berust. De Amerikaanse astronoom Anthony Aveni stelt dat het leggen van een verband tussen moderne sterrenkaarten en een groot aantal door de mens gerealiseerde bouwwerken niets meer is dan hersenspinsels van creatieve geesten.

Puur per toeval

“De geografische locaties van bouwwerken op aarde bepalen middels sterrenkaarten is een typisch modern westers concept,” aldus Aveni, toevoegende dat de kosmos zeker een rol speelde in de locatiekeuze van bepaalde bouwwerken, maar niet met de nauwkeurigheid zoals Gadoury nu claimt.

Aveni durft alleen niet hardop te zeggen dat de tiener fout zit. De astronoom prijst het initiatief van de tiener en zei te hopen dat hij subsidie krijgt om zijn werk verder te ontwikkelen.

"Mogelijke ontdekking oude Mayastad door Canadese tiener is indrukwekkend, sceptici zijn jaloers"

William Gadoury op bezoek bij de Canadese ruimtevaartorganisatie in 2014 (Facebook)

Ook Francisco Estrada-Belli van de National Geographic Society, die gespecialiseerd is in Maya-archeologie, zei dat er op basis van de huidige satellietbeelden nog geen uitsluitsel is te geven. Hij voegde toe geen piramides te kunnen ontwaren.

De specialist sluit ook niet uit dat Gadoury de stad puur per toeval vond. “Ik ben ervan overtuigd dat er nog honderden Mayasteden ontdekt moeten worden,” zei hij. “Ze bevinden zich overal. Als je je vinger op een willekeurige plek op de kaart van het gebied legt, is de kans aanzienlijk dat zich in de buurt een stad bevindt.”

Jaloers

Hoe dan ook is duidelijk geworden dat de positie van de overige 117 Mayasteden precies overeenkomt met de vorm van de sterrenbeelden van de Maya’s, schrijft Alejandro Azcárate voor de Yucatan Times. De experts die de jonge Canadees in diskrediet brengen zijn volgens hem vooral jaloers en komen niet met wetenschappelijke argumenten.

[Yucatan Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

40 reacties

 1. Canadese Ruimtevaart Organisatie?! HAHAHA. NEP DUS!

  4 likes
  • Nederland en meerdere landen zonder eigen lanceermogelijkheden hebben toch ook een ruimtevaartorganisatie? U had eerst Google moeten raadplegen. Nu kan die reactie overkomen alsof een zwaar arrogante eikel van de bovenste plank dat geschreven heeft en dàt is toch niet de bedoeling? Dat lachje aan het eind snap ik nu dan ook wel denk ik. Dat was zelfspot hè?

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_government_space_agencies

   5 likes
   • De aarde is plat en omsloten. Er is geen ruimte. Het is allemaal geldklopperij!
    Organisaties die pretenderen dat ze de Heliocentrische onzin echt is, en geld ontvangt voor nep projecten daaromtrent, zijn per definitie onbetrouwbaar.

    1 likes
    • Ik wacht nog steeds op antwoord.

     Waarom zien mensen op een platte aarde zon of maan, van oost naar west niet op exact hetzelfde moment opkomen. Dus waarom zien mensen op Hawaï, in Beijing, Kandahar, Jeruzalem, Amsterdam, Reijkjavik, New York en Los Angeles op een platte aarde, ongeacht de tijdzones de zon of maan niet op hetzelfde moment opkomen, dus boven de horizon komen, en uiteindelijk dus ondergaan, in tegenovergestelde richting.

     Of verklaart dit juist dat we op een ronde aarde leven…

     3 likes
     • Niet voor te stellen hoe een zaklantaarn, “projectie in een holle spiegel”, tegelijk laag boven de horizon hangt in Azië als zonsondergang, hoog boven de aarde in Rusland en laag boven de aarde als zonsopgang in west Europa.

      Waar is dat filmpje van Admiral Byrd? Zijn “nieuwe wereld” was gewoon Antarctica.

      Wat is de reden dat dit alles voor ons geheim gehouden wordt?

      6 likes
     • En waarom kan ik in Nederland geen FM zenders uit Afrika ontvangen, wetende dat FM golven in een rechte lijn gaan en dus niet voorbij de horizon komen? Op een platte Aarde zou dat heel eenvoudig moeten zijn. Waarom wordt op een platte Aarde niet de gehele Aarde verlicht door de zon? En als de zon als een soort zaklantaarn recht naar beneden schijnt, waarom kan men buiten dat gebied dan niet die lichtstraal naar beneden zien? Wat bevindt zich onder de platte Aarde? Waarom heeft nog nooit iemand de grote IJswand aan de rand kunnen vinden? Waarom is Arwijn zo treurniswekkend goedgelovig?

      4 likes
     • @Rob ter Horst.
      Wil je alsjeblieft ophouden met steeds maar dezelfde vragen te stellen, terwijl ik je al meerdere malen uitegebreid antwoord hebt gegeven met video links en alles. Je neerbuigende gemanipuleer hangt me ondertussen behoorlijk de keel uit. Je bent niet slimmer omdat je niet in de Platte Aarde gelooft dat is een geconditioneerde leugen die je beter kunt loslaten. Je laat je gigantisch voor de gek houden. Het bewijs ligt voor het oprapen. Het bewijs voor je bolletjes en je Heliocentrische model, daar kan geen hond van leven.

      @Solaris:
      FM golven dragen minder ver… ze zijn vatbaar voor natuurlijke interferentie zoals bliksemstormen. Is dat nou zo ingewikkeld?
      De zon is als een zak lantaard, een projectie in een holle spiegel. Hij lijkt een cirkel maar dat is enkel een holografisch effect. Het schijnt als een zaklantaard op een specifiek vlak en deze draaid rond de platte aarde over de evenaar cirkel. Zo even de maan. Er zijn bergen modellen die laten zien hoe deze beweging werkt, als is het moeilijke om de letterlijke projectie in de holle spiegel te simuleren, maar niet geheel onmogelijk, ik heb eerder hobiisten gezien die het voor mekaar kregen. Helaas was dat voor de Youtube/mobieltjes tijd toen ik nog geen idee had wat ik voor me zag.
      Wat zich onder de Platte Aarde bevind? Om eerlijk te zijn kan ik daar echt alleen maar over speculeren, al zijn er zeer uitgebreide ideeen over.
      Waarom heeft nog nooit iemand de ijswand kunnen vinden, HALLO!!! Admiral Byrd heeft jaaaaren erover gereist op zoek naar de rand. Toen hij terug kwam zei hij een hele nieuwe wereld te hebben gevonden. Dit staat allemaal op film vastgelegd en word beschouwd als 1 van de kern bewijzen onder Flat Earthers, zowel als Puddle Theoristen.
      Denk je dat het leuk is om elke keer dat je over zoiets begint weer dezelfde soort mensen met hun neerbuigende gejammer te moeten aanhoren? De meeste mensen kiezen ervoor er simpelweg niet over te praten precies daarom. Ze hebben geen zin om achtervolgt te worden door Globe Head fanaten diens conditionering hun dwingt om ongelooflijke hoeveelheden energie te steken in het proberen te ontmoedigen van mensen die over de platte aarde praten en ze vooral zo belachelijk mogelijk te laten overkomen. Allemaal peer pressure van binnenuit. Allemaal omdat je het blauwe bolletje niet kunt loslaten.

      1 likes
    • We vernemen graag van je waarom sterren om het noordelijk halfrond rond de Poolster lijken te draaien en op het zuidelijk halfrond niet. Op een platte Aarde is zoiets namelijk onmogelijk.

     11 likes
     • Ik zou het voor je kunnen opzoeken. Maar ik heb daar eigenlijk niet zoveel behoefte aan gezien als je maar hoog genoeg gaat alle sterretjes vanzelf verdwijnen. Probeer dat maar eens uit te leggen zonder kwasi wetenschappelijke onzin uitleg waarbij we vooral niet onze eigen zintuigen mogen geloven.

      2 likes
    • Kom op zeg Arwijn. geef mij 1 goede reden waarom iemand verborgen zou willen houden dat de aarde plat is i.p.v. rond.

     Dat Nasa dingen verborgen houd kan ik in komen. Dat er een heleboel gebeurd achter de schermen wat ze verbergen voor de mensen ook. Maar…. waarom reageer ik ook op jou ongewone domme reactie

     8 likes
     • 1 reden? Mag ik eventjes heel hard laggen? Er zijn tal van redenen! Geld, macht, mind controle, dream control.
      Ik weet niet waarom je van die domme reacties geeft op mijn waarheidsgetrouwe posts. Bolletjes conditionering denk ik.

      1 likes
    • Als er 1 neerbuigend en bovenal arrogant is ben jij hetzelf wel.
     Je beweert van alles zonder enige kennis van feiten en vereijst voor bewijzen naar allerlij hersenspinsels op Youtube en andere obscure sites alsof dat gedegen onderzoek is. Denk dat wat gesprekken met een psycholoog en wat
     medicatie een wonder voor je werkelijkheidszin zullen doen , evenals gaan werken ipv 24/7 onzin lezen op het net en dat voor waar aannemen. Jij hebt hulp en begeleiding nodig.

     3 likes
     • @Arwijn
      Bedoel je soms @franss? Want frans is iemand anders.

      Misschien heb je die vragen wel eens beantwoord aan iemand anders, maar niet bij dit artikel en niet aan mij.
      Als je niet eens een linkje naar die antwoorden wilt geven terwijl je pocht met ‘uitgebreide kennis’ maak je jezelf ongeloofwaardig.

      4 likes
     • “zonder enige kennis” Hou eens lekker op met je illusies aan mij op te leggen. Ik heb uitgenbreide kennis. Je misinformatie pogingen zijn buitengewoon nasty en kwaadaardig. Diegene die medicatie nodig heeft bij JIJ.

      0 likes
     • @frans
      “Geld, macht, mind controle, dream control.”
      Hou op met vragen stellen waar ik al antwoord op heb gegeven.

      0 likes
    • Kortom, je kunt dus niet met bewijzen komen dat de Aarde plat is en lult er maar wat omheen. “Sterren die verdwijnen als je maar hoog genoeg gaat”, je moet niet zoveel zuipen, knul.

     5 likes
    • Tudertuuut , fluterdefluuut , pieeeep , gaat er waarschijnlijk de hele dag door der hoofd!

     2 likes
  • @ Arwijn

   En dit filmpje is van een platte aarde aanhanger, die ook krampachtig probeert te bewijzen dat de aarde plat is, maar juist iets doet wat in het eerste filmpje, door een andere platte aarde aanhanger wordt gezien als verdacht.

   https://www.youtube.com/watch?v=awCx5ob04ZY

   2 likes
   • Heb jij last van je ogen of zo? Ik kan op dit filmpje toch heel erg duidelijk de Skyline zien van een hele berg aan gebouwen nog veel verder op de achtergrond! Met een curve zou dit niet mogelijk horen te zijn. WEER is dit een kwestie van perspectief. Als je niet inzoemt zul je ook niet zien dat hoever ook het schip weg gaat het weer volledig in zicht komt. Ik heb je dit al zo vaak geprobeerd uit te leggen maar het wil dus echt niet doordringen bij je. Echt heel sneu voor je.

    https://www.youtube.com/watch?v=3wZcgYkCiPI

    1 likes
    • Je was nog niet op het idee gekomen dat die gebouwen een stuk hoger zijn?

     2 likes
    • Nee, dit is opnieuw geen gevolg van perspectief maar afstand tot, en hoogte van deze skyline van St. Petersburg. E.e.a. zou je kunnen controleren op google earth en maps.

     En als je naar dit schip kijkt wat in de baai van Tampa vaart, moet je eens de verhoudingen van dit schip in het begin en einde met elkaar vergelijken. Die zijn niet meer 1 op 1 op elkaar te plaatsen, afkomstig door de atmosferische omstandigheden. De behuizing is zelfs een stuk hoger geworden. Er is zelfs een behuizing zichtbaar onder het schip, met ramen. Bovendien is de afstand van dit schip tot de kijker niet groot genoeg om het achter de horizon te laten verdwijnen.

     Vraag mij ook af waarom eerder zei dat men de eigen zintuigen niet moet vertrouwen, want in jou geval blijkt dat wel te kloppen. Ik vertrouw jou zintuigen niet, en wat daarmee verbonden is…

     1 likes
    • Juist met een curve is dit mogelijk, want dat bepaald de curve, de afstand tot deze skyline, en de hoogte van deze skyline, en hoe hoog deze opname is gemaakt. Doe je rekenwerk eens, arwijn!

     0 likes
   • Het is veel duidelijker als je s’ nachts op een boot de kust nadert.
    Eerst zie je een hele tijd alleen maar zwart maar dan is er af en toe een hoge golf en dan zie je ineens een horizontale lijn van diverse lichtjes die ook weer verdwijnt. Hoe dichter je er bij komt hoe vaker die lichtjeslijn opduikt, tot hij permanent zichtbaar blijft.

    1 likes
  • @ Arwijn

   Kijk eens naar deze pogingen om te bewijzen dat de aarde plat is, terwijl ze juist bewijzen dat de aarde rond is…

   https://www.youtube.com/watch?v=ptsbSWJYhFE

   2 likes
   • Klinkklare onzin Arwijn. FM zenders uit Afrika die ik niet kan ontvangen door bliksem? Wat een kolder. Het bliksemt zeker 24 uur per dag?

    Overigens hetzelfde fenomeen bij satellietontvangst: de LNB (ontvangstkop) moet afhankelijk van je positie bijgedraaid worden, dat heet de skew. Deze is voor dezelfde satelliet in Athene heel anders als in Oslo en dat heeft slechts één reden: de kromming van de Aarde.

    En dan die flauwekul dat de zon zich als een lantaarn gedraagt (we zullen het maar niet hebben over het feit dat zonlicht ALLE kanten uitstraalt): als van boven een zaklamp recht naar beneden schijnt, kun jij die lichtstraal gewoon zien – ook als je er niet recht onder staat. Waarom kan men op het donkere gedeelte van de Aarde die lichtstraal dan niet zien? Dit is onmogelijk als de zon recht boven een platte Aarde staat en recht naar beneden schijnt.

    Oh, en hier een foto van een gebouw dat door de kromming van de Aarde verdwijnt achter de horizon. Probeer het maar terug te halen men inzoomen, je zou de eerste zijn die het lukt:

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Horizon%2C_Valencia_%28Spain%29.JPG/1920px-Horizon%2C_Valencia_%28Spain%29.JPG

    Oh, en admiraal Byrd? Komop zeg! Je bent waarschijnlijk niet eens op de hoogte dat diezelfde Byrd ook gebruikt wordt door aanhangers van de HOLLE aarde! 🙂

    2 likes
   • Nee dat is geen curve, dat is perspectief. Als je inzoemt met de camera, zul je zien dat het schip weer zichtbaar word. Er is geen Curve.

    0 likes
    • Nee, dat is geen perspectief, dat is het typische beeld van een schip dat achter de horizon verdwijnt door de ronde aarde, romp als eerste, mast als laatste.

     Op een platte aarde moet dit schip tot vrijwel oneindig klein, of als atmosferische omstandigheden roet in het eten gooien eerder, zichtbaar blijven, zelfs met een telescoop die vele honderden malen kan vergroten, waar een videocamera (SD) maar tot ca. 80x vergroting gaat (een FHD zelfs tot minder, en 4K nog minder). Die beelden ben ik op internet nog niet tegengekomen. Je hebt dus een telescoop nodig om dit te kunnen bewijzen, want alleen een videocamera is te weinig, en die beelden heb ik nog steeds niet gezien, dus laat mij maar zo’n video zien.

     1 likes
 2. De Egyptenaren zeiden het al: Boven zoals beneden.

  6 likes
 3. Dit was eigenlijk al oud nieuws, is ook al eerder ontdekt in Mexico en Egypte.
  Zoals de 3 grote pyramides in Egypte daar gelijk aan Orion staan.
  Vandaar uit zijn via sterrenkaarten en coördinaties ook meerdere plekken gevonden.
  Het is helemaal niet dat deze jongen nou zo slim is.
  Het is het hem dat de reguliere archeologen zo dom zijn.

  5 likes
 4. Het is al bekend dat het wat anders was. Het bleek een graanveld ofzo te zijn.
  Journalist, check eens je bronnen!

  6 likes
 5. Alleen is het geen Mayastad volgens Antropoloog Geoffrey E. Braswell.
  Deze man is in het gebied geweest, heeft deze plekken gezien en vertelt er over.

  hier te lezen.
  http://gizmodo.com/parts-of-that-lost-maya-city-might-actually-be-a-mariju-1776114019

  Maar we gaan het meemaken als er nu wederom mensen heen gaan. Ik neem aan dat dit gaat gebeuren.

  5 likes
 6. HippocratesvanDenHaag

  Even serieus, hoelang gaan jullie nog voortborduren op dit verhaal? Het is allang achterhaald dat het een verlaten maisveld was wat hij ontdekt heeft. Typisch gevalletje van media die alles blindelings overneemt.

  5 likes
 7. Jullie zijn op de hoogte dat hij waarschijnlijk een wietkwekerij heeft ontdekt?

  2 likes
 8. Kan hij ook geheime UFO-basissen ontdekken?

  2 likes
 9. Beetje voorbarig. Hij denkt op basis van een zelfbedachte theorie dat er een stad ligt.
  Ben heel benieuwd naar het vervolg!

  1 likes
 10. ik ga ff kijken, jullie horen het nog wel

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

objecten

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Diep in de ruimte is iets vreemds ...

signalen

Niet alleen? Vier ‘mysterieuze signalen’ opgevangen uit de ruimte

Een team Australische wetenschappers heeft een doorbraak ...