
Op 9 mei kreeg de wereld te horen dat een Canadese tiener een Mayastad had ontdekt op basis van de theorie dat de Maya’s hun steden bouwden aan de hand van sterrenbeelden.
William Gadoury, amper 15 jaar oud, had gezien dat sommige reeds ontdekte Mayasteden bijzonder ver van een rivier waren gebouwd, in moeilijk toegankelijke bergen, of op vruchtbare grond. Niet logisch, vond hij. Daar moest een verklaring voor zijn.
Hij analyseerde 22 sterrenbeelden van de Maya’s. Toen hij alle sterren met elkaar verbond op een kaart, zag hij dat de contouren overeenkwamen met liefst 117 Mayasteden. Iets wat geen enkele wetenschapper voordien bedacht had.
Hersenspinsels van creatieve geesten
Toen hij het 23e sterrenbeeld bestudeerde, werd het nog interessanter. Hij verbond de sterren met elkaar, maar merkte dat er een stad ontbrak. Met satellietfoto’s van de NASA slaagde hij er vervolgens in de ontbrekende stad te ontwaren in de zone van het sterrenbeeld. Wetenschappers waren diep onder de indruk.
Voorlopig is nog niemand de jungle ingegaan om de stad in werkelijkheid te gaan bekijken. William heeft zijn werk overhandigd aan twee Mexicaanse archeologen, maar die zijn nog niet afgereisd naar de plek waar de onontdekte Mayastad zou moeten staan.
Na de ontdekking kwamen verschillende wetenschappers aan het woord in de media die zeiden dat het nieuws op een misvatting berust. De Amerikaanse astronoom Anthony Aveni stelt dat het leggen van een verband tussen moderne sterrenkaarten en een groot aantal door de mens gerealiseerde bouwwerken niets meer is dan hersenspinsels van creatieve geesten.
Puur per toeval
“De geografische locaties van bouwwerken op aarde bepalen middels sterrenkaarten is een typisch modern westers concept,” aldus Aveni, toevoegende dat de kosmos zeker een rol speelde in de locatiekeuze van bepaalde bouwwerken, maar niet met de nauwkeurigheid zoals Gadoury nu claimt.
Aveni durft alleen niet hardop te zeggen dat de tiener fout zit. De astronoom prijst het initiatief van de tiener en zei te hopen dat hij subsidie krijgt om zijn werk verder te ontwikkelen.

Ook Francisco Estrada-Belli van de National Geographic Society, die gespecialiseerd is in Maya-archeologie, zei dat er op basis van de huidige satellietbeelden nog geen uitsluitsel is te geven. Hij voegde toe geen piramides te kunnen ontwaren.
De specialist sluit ook niet uit dat Gadoury de stad puur per toeval vond. “Ik ben ervan overtuigd dat er nog honderden Mayasteden ontdekt moeten worden,” zei hij. “Ze bevinden zich overal. Als je je vinger op een willekeurige plek op de kaart van het gebied legt, is de kans aanzienlijk dat zich in de buurt een stad bevindt.”
Jaloers
Hoe dan ook is duidelijk geworden dat de positie van de overige 117 Mayasteden precies overeenkomt met de vorm van de sterrenbeelden van de Maya’s, schrijft Alejandro Azcárate voor de Yucatan Times. De experts die de jonge Canadees in diskrediet brengen zijn volgens hem vooral jaloers en komen niet met wetenschappelijke argumenten.
CDA-bestuurder stopt vanwege covidbeleid De Jonge: ‘We worden geregeerd door Big Pharma’
Geen bewijs dat vogels zijn geevolueerd uit dinosauriers
Gelekt document: Duitse leger bereidt zich voor op Russische aanval
Sigaarvormig object verdwijnt in vulkaan Popocatépetl (video)
Enorme onbekende objecten bij de zon (video)
Bestanddeel mediterrane keuken maakt kankercellen sterfelijk
Antiek voorwerp suggereert dat Jezus niet aan het kruis is genageld
Referendum over ‘slechte wet’ die enorme impact heeft op het leven van iedereen. Bescherm je privacy!
Wondermeisje (9) voelt emoties en leest gedachten van moeder