Natuur en Milieu

Mysterieuze runensteen van de Vikingen waarschuwt voor nieuwe ijstijd. Wetenschappers kraken 1200 jaar oude code

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben een 1200 jaar oude code gekraakt. Het gaat om de mysterieuze inscriptie van een beroemde runensteen van de Vikingen.

De zogenoemde Röksteen, die dateert uit de negende eeuw, laat zien dat de Vikingen bang waren voor een nieuwe ijstijd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In de zesde eeuw werd Scandinavië namelijk getroffen door de zogeheten ‘kleine ijstijd van de late oudheid’, waarbij meer dan de helft van de bevolking om het leven kwam.

Extreme kou

De steen verhaalt over de strijd tegen de extreme kou in die tijd.

Volgens professor Per Holmberg van de Universiteit van Göteborg gaat de tekst over licht en duisternis, warmte en kou en de angst voor een aanstaande klimaatramp.

“Het belangrijkste thema is de zon,” legde hij uit. “Van de negen raadsels op de steen, hebben vijf als antwoord ‘de zon’.”

De vier overige raadsels hebben betrekking op de god Odin.

Vulkaanuitbarstingen

Zo’n 300 jaar voordat de Röksteen werd geplaatst, kelderde de temperatuur, met name in Scandinavië.

In het noorden van Europa mislukten oogsten en verhongerden de mensen. Meer dan de helft van de bevolking stierf.

Tegelijkertijd vonden er zware vulkaanuitbarstingen plaats, waardoor er als gevolg van de aswolken minder zonlicht op het aardoppervlak viel en de temperatuur nog verder daalde.

“Voordat de Röksteen verrees, vonden er een aantal onheilspellende gebeurtenissen plaats,” legde professor Bo Graslund van de Universiteit van Uppsala uit.

Fimbulwinter

“Vanwege een krachtige zonnestorm kleurde de lucht rood, de zomer was buitengewoon koud en later was er ook nog een zonsverduistering,” zei hij.

De Vikingen waren bang voor een nieuwe zogeheten Fimbulwinter, een extreem strenge en koude winter.

Lees de studie hier in zijn geheel.

[Electroverse]

4 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
4 jaren geleden

Nee, dat berust op een misverstand …. dat was de Ruttesteen, toen hadden ze het verdienmodel andersom bedacht. Je wil niet weten hoe lang de VVD al bestaat.

Willem
Willem
4 jaren geleden

Hebben we net de ijstiid, atoombomdreiging ozonlaag milieu opwarming klimaat zooi en de Maya kalender gehad krijgen we dit ook nog een keer, het is een wonder dat er zoveel mensen bijkomen elke dag.

Elise
Elise
4 jaren geleden

Niks bijzonders. Vrijwel alle oude culturen/religies vertellen ongeveer hetzelfde verhaal. Google noordse mythologie in en link van alles door. Kom je oa ook uit bij de appels van de eeuwige jeugd.(wetenschap) De grieken, oude Indiase verhalen, Het oude Egypte enz.
Veel cryptische namen voor planeten/sterren/as aarde(atlas)/natuur/fenomenen enz.
Ik geloof daar wel in, want het zijn cycli. Het was en is nog steeds een soort kalender/tijdklok.
Heel dicht lijntje bij ons: de zeven dagen. Zondag(zon), maandag(maan), dinsdag(tyr), woensdag(wodan/odin), donderdag(thor/donar), vrijdag(freya) en zaterdag(saturnus).

Elise
Elise
4 jaren geleden

Heel veel van die namen(oude culturen) komen ook weer terug in computerprogramma’s. Das niet toevallig.
En dan kom je ook weer uit bij de pomodoro bol die oa bij het vaticaan staat. pomodoro is een naam voor techniek. Laat tijd voor je werken. enz.
De bol bestaat uit een aarde en een ijzeren(technische) wereld. Dus religie heeft wel degelijk met de technische wereld van vandaag te maken.
Nu staat er in de bijbel beschreven, dat als er ijzeren dingen in het leven/wereld komen, dat dat betekent dat we aan de eindtijd zijn begonnen. Dit betekent niet dat de aarde zelf vergaat. Maar dat we overgaan naar een ander tijdperk. Dit kan veranderingen met menselijk leven betekenen, maar ook met het klimaat. Zelf denk ik dat de seizoenen opschuiven. Door kanteling van de aardas/zon invloeden. Veel monumenten met boten wijzen naar het oosten. En is geoengeering bedacht om deze verandering tegen te houden/te remmen, want het economisch systeem moet zoveel mogelijk doorgaan.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x